• hippiegirl

    F.d Jehovas Vittnen?

    Hej!

    Är sedan 10 år utesluten, av egen vilja, från den religiösa organisationen Jehovas vittnen. Min mamma, all släkt på hennes sida, min syster+familj är mycket starkt troende. Har endast kontakt med mamma och syskon idag, för resten är jag "som död". Det är ju så man ska behandla uteslutna...
    Är född och uppvuxen inom denna religion. (utesluten vid 20 år)

    Märker att trots att jag varit "borta" i 10 år, så är man en aning annorlunda. Förstår mer och mer att jag haft en uppväxt som inte liknar andras. Jag hör inte hemma i religionens klor, men känner mig inte heller helt hemma i "den vanliga världen"...

    Finns det fler som jag? Delar gärna erfarenheter...

    Andra som vill, får ju naturligtvis skriva också! Har du frågor, så ska jag såklart göra mitt bästa med att besvara dom.

    // Love is my religion.

  • Svar på tråden F.d Jehovas Vittnen?
  • hippiegirl

    Hej alla!

    Ber om ursäkt att jag inte svarat på inlägg, har inte haft tiden...

    När det gäller JV´s bibel så är det i stort sett samma som den vanliga kristna bibeln. Bortsett från att de har försökt att översätta så korrekt som möjligt. I verserna kan man läsa ord inom parantes, och det är ord som idag inte kan översättas rakt av då språket (hebreeiska och arameiska)har förändrats genom tiderna. Så då har man skrivit det som ligger närmast.

    Alla tidskrifter och böcker går att få gratis, men de kan be om frivilliga bidrag. Orsaken är kanske momsen som någon nämnt, men också för att budskapet ska kunna nå alla, fattig som rik.

    Om någon vill besöka betel i Arboga, är det bästa att ringa och boka ett möte med dom. Var beredd på, som någon annan här informerat om, det kan ta tid att få svar på vissa frågor.

  • enny signatur

    Herman Hedning skrev 2009-05-08 09:15:10 följande:


    Bethel är sveriges högkvarter, där ligger även tryckeriet som tillverkar alla skrifter. Sveriges mini Brooklyn kan man säga. Adress Vinbäcksleden, 15 i Arboga. Tänk på att om du ska dit i syfte av att ställa "kluriga" frågor så förbered dig på att du kanske inte får svar på plats, om frågan inte direkt kan besvaras eller följs av en klurigare följdfråga så kommer din fråga tas till Brooklyn och sedan åter till dig av 2 pålästa herrar . Du kommer få svaret uppläst och får inte ställa några som hellst följdfrågor...
    Varför kan man inte ställa följdfrågor till dom?
    Jag menade inte kluriga frågor som att "försöka sätta dit dom" utan frågor som faktiskt ger mig en bättre bild av hur allt fungerar för dem och hur de ser på sin tro.
    När man läser om JV så får man genom media ofta en skräckbild, läser man tex Frisks bok om nyreligositet i sverige så får man en helt annan bild. Jag vill inte ha en bild för att döma utan för att förstå och det känner jag att jag behöver få själv och inte genom andras studier
  • hippiegirl
    Varför kan man inte ställa följdfrågor till dom?Jag menade inte kluriga frågor som att "försöka sätta dit dom" utan frågor som faktiskt ger mig en bättre bild av hur allt fungerar för dem och hur de ser på sin tro.När man läser om JV så får man genom media ofta en skräckbild, läser man tex Frisks bok om nyreligositet i sverige så får man en helt annan bild. Jag vill inte ha en bild för att döma utan för att förstå och det känner jag att jag behöver få själv och inte genom andras studier
    Det är klart du kan ställa följdfrågor, men eftersom många idag har en fel uppfattning om JV´s tro så vill de ju ge en korrekt bild. Det KAN innebära att de ber att få återkomma med vissa svar, då de kanske är osäkra på sin exakta ställning i vissa frågor. Men vad jag vet så är de öppna och besvarar allt.

    Min erfarenhet som ett f.d. troende vittne, är att vissa saker som står klart och tydligt i bibeln (i deras ögon) inte ska ifrågasättas. Man ska ta bibeln, Guds ord, som sanning rakt av.
  • Zophia

    ?När det gäller JV´s bibel så är det i stort sett samma som den vanliga kristna bibeln. Bortsett från att de har försökt att översätta så korrekt som möjligt.

    - Detta är långt, långt ifrån sanningen. Bara okunniga människor som på olika sätt kommit i kontakt med JV och blivit indoktrinerade av ledarnas retorik tror så. Faktum är att JV bibel skiljer sig väsentligt från traditionella Bibelöversättningar. Till och med ledarnas egen interlinear-översättning och The Emphatic Diaglott som de själva använder sig av skiljer sig från deras bibel. Deras bibel är inget annat än en parafrasbibel som avspeglar ledarnas ?tolkningar?.

  • hippiegirl
    Zophia skrev 2009-05-09 12:05:53 följande:
    ?När det gäller JV´s bibel så är det i stort sett samma som den vanliga kristna bibeln. Bortsett från att de har försökt att översätta så korrekt som möjligt.- Detta är långt, långt ifrån sanningen. Bara okunniga människor som på olika sätt kommit i kontakt med JV och blivit indoktrinerade av ledarnas retorik tror så. Faktum är att JV bibel skiljer sig väsentligt från traditionella Bibelöversättningar. Till och med ledarnas egen interlinear-översättning och The Emphatic Diaglott som de själva använder sig av skiljer sig från deras bibel. Deras bibel är inget annat än en parafrasbibel som avspeglar ledarnas ?tolkningar?.
    Har du läst och jämfört själv?

    Den bibeln som JV´s använder i församlingarna idag och sen flera år tillbaka, är mycket lik den svenska kyrkans t e x. Jag har läst båda.
    Men hur texterna i bibeln sen tolkas, är en helt annan sak. I litteraturer som Vakttornet, är det (i mina ögon) massor som är färgat av vissa typers tolkningar. Ofta äldre män, från högkvarteret i Brooklyn, som "styr" över församlingsmedlemmerna över världen. Det är en aning otäckt, kan jag tycka. Medans andra följer utan att blinka och är trygga i det.

    Jag får några tidningar med jämna mellanrum, skickade från min mamma (vakttornet och vakna, ibland även någon ny bok eller broschyr). Ett par gånger om året ungefär. Men vi talar ingenting om det annars.
    Vi försökte i många år att diskutera religionen och varför jag inte ville vara medlem längre, jag försökte länge att försöka få henne att förstå mig och mina tankar om det hela. Men det slutade alltid med kraftigt gräl, så till slut sa jag att vi bör undvika det ämnet om vi ska kunna ha en bättre relation. De senaste 2-3 åren har vi kunnat uppföra oss som civiliserade människor!

    Jag läser bitar ur det. Men ibland måste jag lägga undan tidningen en stund, jag kan bli riktigt upprörd över det som står som deras ståndpunkter. Och att så många människor följer det med hopp och tro i deras hjärtan. Tycker synd om många...

    DÄR märker man att det är personliga tolkningar av bibeln. Använder bibelverser för att få styrka bakom sin åsikt. Och det kan man ju tycka vad man vill om...
  • Zophia

    När du säger att du läst och jämfört, då undrar jag vad det var du egentligen jämförde?

    Dem som känner mig här på FL vet att jag tidigare skrivit trådar om Sällskapet Vakttornets översättningsförfarande då jag i många år studerat JV, där jag bl.a. skrivit två arbeten om organisationen när jag studerade religionsvetenskap på högskolan.

    Sällskapet Vakttornet har kopierat översättningar från andra traditionella biblar så länge det inte krockat med deras egna särartade läror. Men så fort bibliska källor inte passar deras tolkning ändrar man verserna som man behagar, framför allt vad gäller Kristus gudomliga natur, vem den Heliga Anden är, frälsningsplanen, uppståndelsen, odödligheten, tetragramatomet JHVH osv. Det är ett stort ämne jag talar om.

    Vet du vad strukturalism är? En metod som bland annat går ut på att källsöndra texter för att sedan strukturera dem, där man på så sätt kan framträda diskrepanserna i ett studeringsmaterial. Har du läst forskningssats som behandlat JV bibel, om hur bissar denna översättning blivit p.g.a. alla kaskader av tillägg och ändringar som Sällskapet gjort?

    När du säger att du läste och jämförde, fick du reda på att Sällskapet i sin översättning tagit stöd av typer som Hugh Schonfield och Edgar J Goodspeed texter? Schonfield var en judisk professor som gjorde en egen översättning av Nya testamentet just för att omkullkasta den som påhitt, där han menade att Kristus var en klanting belackare (då han av klantighet dog på korset), att han var en maffiatyp som gjorde komplott mot judendomen m.m. i boken ?Passover plot?. Edgar J Smitt var av samma kaliber. Inte lika hånfull kanske, men som också bestämde sig föra att göra en egen översättning av Nya testamentet för att bevisa den som påhitt och saga. Om du har kvar JV instuderingsbok ?Resonera med hjälp av skrifterna? upptäcker du deras namn där.

    Kan du föreställa dig varför Sällskapet tar stöd av sådana källor, källor som de själva skulle klassa som antikristna? Kan det vara så att inga andra bibliska källor stöder deras tolkning och därför nödgas de ta hjälp av sådana "tolkare"? Absurt, man sant.

    När du säger att du har läst och jämfört, är jag säker på att dina tankar omedveten var riggade att söka det Sällskapet Vakttornet ville. För det är just okunnigheten hos medlemmarna ledarna utnyttjar för att briljera över denna bissara bibelöversättning.

  • hippiegirl

    Tack zophia för info!

    Jag kan ju ärligt säga att det var ju några år sen jag läste biblar av den kristna typen. Så visst kan jag varit färgad av både det ena och det andra.
    Min far som också är utesluten sen flera år, han har tidigare vart en respekterad och "högt" ansedd äldste i församlingen, är idag vad man kan kalla teolog. Han har nog varenda bibel som finns, och har vissa protester mot hur bibeln översätts och tolkas. Liknande det du skrivit.
    Han har ff kontakt med bröder och äldste på betel i arboga och vissa församlingar ibland. Han har själv sagt att han är troende, men vägrar att återgå som vittne så länge det är så mycket fel i uppbyggnanden av religionen.
    Har för några år sen läst en bok som är skriven av en äldste från brooklyns högkvarter, och den var mycket intressant i hur människor sitter och styr över andra genom "bibelns" synvinkel.

    Är idag mer intresserad utav litteratur och religiösa synpunkter i buddhism och liknande religioner. Men ännu mer av det som många kan kalla new age. Flummigt värre...

  • Fyrbarnsmorsa

    Vi har grannar som är Jehovas och det enda som jag tycker är tråkigt med dom är att dom inte alls vill umgås och deras barn har aldrig fått leka med våra barn.Det tycker våra barn är super konstigt för dom är van att "alla får vara med".Har däremot en bekant som är Jehovas och han är helt annorlunda mot för grannarna,han kommer och hälsar på och vill gärna med ut och rida osv osv.Har tänkt jag skulle fråga honom om vad som är skillnaden men ni kanske vet?

  • hippiegirl

    Det där är så olika hur människor är som är troende. Min storasyster och familj som är mycket engagerade i religionen, är alla underbara människor och roliga att umgås med.
    Men sen har vi ju mina släktingar, mostrar-kusiner-mormor-morfar, som inte alls vill ha en kontakt av något slag med mig sen uteslutningen. Dessa personer brukar inte heller umgås med några utanför församlingen.
    Många anser väl att det är bättre att umgås med andra med samma värderingar, kanske är de rädda att bli påverkade åt ett annat håll eller så tycker dom bara inte att de kan ha något gemensamt med "vanliga" människor.

    När jag gick i skolan var det upprörande för en del av mina vänner i församlingen att jag hade kompisar som inte var JV. De slutade då umgås med mig, och när jag blivit utesluten så hälsade dom inte när man möttes på gatan.
    Detta är ju mina erfarenheter som utesluten, det är lite annorlunda med icke-döpta och icke-troende.

    Som sagt, en del håller hårt på sina värderingar och vill helt enkelt bara ha så lite kontakt med omvärlden som möjligt. Och en del är helt enkelt mer ödmjuka och inser att folk som inte är JV inte behöver vara några dåliga människor.

    eller vad vet jag?!

  • Herman Hedning
    Varför kan man inte ställa följdfrågor till dom?Jag menade inte kluriga frågor som att "försöka sätta dit dom" utan frågor som faktiskt ger mig en bättre bild av hur allt fungerar för dem och hur de ser på sin tro.När man läser om JV så får man genom media ofta en skräckbild, läser man tex Frisks bok om nyreligositet i sverige så får man en helt annan bild. Jag vill inte ha en bild för att döma utan för att förstå och det känner jag att jag behöver få själv och inte genom andras studier
    Det finns oändligt många grundläggande teologiska frågor att ställa då det kommer till JV:s lära och då speciellt ang deras bibel och dess översättning. Att som tex hippiegirl jämföra NVÖ med andra skrifter och se att dom skulle vara lika är direkt felaktigt och kan mycket snabbt konstateras vid närmare läsning.
    Jag syftar inte på att du skulle ställa frågor för att "sätta dit" dom, den delen kommer av sig självt även om man frågar dom enklaste frågorna. Jag har själv flertalet gånger ställt frågor via Bethel och ofta samtalat med representanter därifrån, alltid med samma resultat.
    JV har en tradition av icke ifrågasättande...själva ser dom sig som kritiska och granskande men det är långt ifrån det kritiska tänkande vi är vana vid. Du kan ifrågasätta till en viss del men det finns en gräns.

    Om du ställer en fråga som är enkel att svara på så får du svar direkt, ställer du tex en fråga där svaret motsägs i en annan del av skriften och därmed inte håller...ja då skickas frågeställningen vidare till Brooklyn och du får efter en tid ett svar levererat till dig av 2 "vänner" som läser upp svaret för dig. Som du kanske vet så föder ju ett svar nya tankebanor och för den som är påläst och öppen i sinnet så ligger det ju nära till hands att följdfrågor dyker upp. Speciellt då de svar man får även de finner sina motsattser på ett antal ställen i NVÖ. Tyvär är detta ett relsultat av år av ändringar i läran och en bristfällig översättning.

    Om du då skulle vilja ha svar på dina följdfrågor så blir det för avancerat och inte längre något som ett vanligt JV får fördjupa sig i då de inte själva får tolka bibeln utan Brooklyns ledning...därav inga fler frågor...
    Mycket märklig upplevelse måste jag säga att dom bemödar sig att åka ända från Bethel, läsa högt från ett papper, vägra säga ett ord efter dom slutat läsa och sedan bara tackar för sig, reser sig och lämnar lokalen... ...så har det varit varenda gång för mig ...kanske du har mer tur om du försöker vem vet.
Svar på tråden F.d Jehovas Vittnen?