• hippiegirl

    F.d Jehovas Vittnen?

    Hej!

    Är sedan 10 år utesluten, av egen vilja, från den religiösa organisationen Jehovas vittnen. Min mamma, all släkt på hennes sida, min syster+familj är mycket starkt troende. Har endast kontakt med mamma och syskon idag, för resten är jag "som död". Det är ju så man ska behandla uteslutna...
    Är född och uppvuxen inom denna religion. (utesluten vid 20 år)

    Märker att trots att jag varit "borta" i 10 år, så är man en aning annorlunda. Förstår mer och mer att jag haft en uppväxt som inte liknar andras. Jag hör inte hemma i religionens klor, men känner mig inte heller helt hemma i "den vanliga världen"...

    Finns det fler som jag? Delar gärna erfarenheter...

    Andra som vill, får ju naturligtvis skriva också! Har du frågor, så ska jag såklart göra mitt bästa med att besvara dom.

    // Love is my religion.

  • Svar på tråden F.d Jehovas Vittnen?
  • Herman Hedning
    Zophia skrev 2009-05-09 22:36:10 följande:
    När du säger att du läst och jämfört, då undrar jag vad det var du egentligen jämförde?Dem som känner mig här på FL vet att jag tidigare skrivit trådar om Sällskapet Vakttornets översättningsförfarande då jag i många år studerat JV, där jag bl.a. skrivit två arbeten om organisationen när jag studerade religionsvetenskap på högskolan. Sällskapet Vakttornet har kopierat översättningar från andra traditionella biblar så länge det inte krockat med deras egna särartade läror. Men så fort bibliska källor inte passar deras tolkning ändrar man verserna som man behagar, framför allt vad gäller Kristus gudomliga natur, vem den Heliga Anden är, frälsningsplanen, uppståndelsen, odödligheten, tetragramatomet JHVH osv. Det är ett stort ämne jag talar om.Vet du vad strukturalism är? En metod som bland annat går ut på att källsöndra texter för att sedan strukturera dem, där man på så sätt kan framträda diskrepanserna i ett studeringsmaterial. Har du läst forskningssats som behandlat JV bibel, om hur bissar denna översättning blivit p.g.a. alla kaskader av tillägg och ändringar som Sällskapet gjort? När du säger att du läste och jämförde, fick du reda på att Sällskapet i sin översättning tagit stöd av typer som Hugh Schonfield och Edgar J Goodspeed texter? Schonfield var en judisk professor som gjorde en egen översättning av Nya testamentet just för att omkullkasta den som påhitt, där han menade att Kristus var en klanting belackare (då han av klantighet dog på korset), att han var en maffiatyp som gjorde komplott mot judendomen m.m. i boken ?Passover plot?. Edgar J Smitt var av samma kaliber. Inte lika hånfull kanske, men som också bestämde sig föra att göra en egen översättning av Nya testamentet för att bevisa den som påhitt och saga. Om du har kvar JV instuderingsbok ?Resonera med hjälp av skrifterna? upptäcker du deras namn där.Kan du föreställa dig varför Sällskapet tar stöd av sådana källor, källor som de själva skulle klassa som antikristna? Kan det vara så att inga andra bibliska källor stöder deras tolkning och därför nödgas de ta hjälp av sådana "tolkare"? Absurt, man sant. När du säger att du har läst och jämfört, är jag säker på att dina tankar omedveten var riggade att söka det Sällskapet Vakttornet ville. För det är just okunnigheten hos medlemmarna ledarna utnyttjar för att briljera över denna bissara bibelöversättning.
    Som vanligt 100%igt...eloge
  • Herman Hedning

    Wickz:
    En intressant frågeställning att dyka djupare i är tex detta med nattvarden, översättningen och Jesu roll och person...små tips bara.

  • hippiegirl

    Herman Hedning - jag fick ju buga mig ödmjukast efter Zophias inlägg om översättningen. Erkänner som sagt att det var ett tag sen jag läste biblar av kristen natur.
    Ditt inlägg om hur de svarar på frågor etc, är sådant som jag ifrågasatte själv väldigt mycket när jag var yngre. Jag såg hur människor omkring mig inte brydde sig om att tänka själva, utan följde organisationens regler utan att blinka. När saker och ting ändrades (pga nya tankesätt och tolkningar från Brooklyn....:-/) som innbar en ändring av sin tro, tyckte jag det var MYCKET konstigt. Jag klarade inte av den sidan då jag troligen är av för nyfiken natur...

    Min uppväxt har gjort mig oerhört tvivlande mot i stort sett alla religioner. Vill aldrig mer känna mig så låst och instängd som jag en gång gjort under många år.

    Jag tror på kärlek och ödmjukhet.

  • hippiegirl

    Sen vill jag tillägga att det finns ju mycket teorier om att den kristna bibel som florerar i världen idag, inte är ett dugg lik den ursprungliga boken som skrevs...?!?!Mycket har ändrats och tagits bort under alla år för att få människor att följa tidens religiösa makthavare.
    Och det har hänt långt innan JV bildades.

    Så hur mycket energi ska man lägga på att forska i JV´s översättning, när man kanske borde gå längre tillbaka i historien?

  • Herman Hedning
    hippiegirl skrev 2009-05-11 11:39:34 följande:
    Sen vill jag tillägga att det finns ju mycket teorier om att den kristna bibel som florerar i världen idag, inte är ett dugg lik den ursprungliga boken som skrevs...?!?!Mycket har ändrats och tagits bort under alla år för att få människor att följa tidens religiösa makthavare.Och det har hänt långt innan JV bildades.Så hur mycket energi ska man lägga på att forska i JV´s översättning, när man kanske borde gå längre tillbaka i historien?
    du har så rätt ang tolkningarna...det är absolut inte bättre på andra håll. Själv har jag lagt ner otroligt mycket tid på både historia och bibel studier av olika slag NVÖ och bibeln...grundtexter, biskrifter osv...beror ju på intresse och envishet antar jag hur mycket tid man bordlägger på sånt . Dock tycker jag att om man som JV framlägger NVÖ som den närmast stämmande översättningen så borde den hålla bättre än den gör, bibeln vet man ju redan att den har brister och omformulerats till lättare språk m.m.

    Det "nya ljuset" vet jag orsakat många problem för JV på person nivå men då följden av ifrågasättande för många inte är ett alternativ så kan Brooklyn fortsätta styra JV med järnhand, att ifrågasätt Brooklyn är ju likställt med att ifrågasätta gud.

    Skönt för dig att du hittat en väg du kan gå med ditt liv utan att känna lig styrd och låst...jag förstår att det hade sitt pris och att såren kanske aldrig läker fullt ut.
    Hoppas du fortsätter din väg i kärlek och ödmjukhet .
  • Herman Hedning

    Härligt ...eller kanske beklagar...hur länge sedan gick du ur eller blev utesluten?

  • MissSummer

    Herman Hedning skrev 2009-05-12 00:48:32 följande:


    Härligt ...eller kanske beklagar...hur länge sedan gick du ur eller blev utesluten?
    Haha
    Jag var aldrig döpt, men jag gick ur när jag var 14 ungefär, blev absolut inget rabalder över det, mamma gick själv ur ett år senare.

    Det var bara min mamma som var JV i min familj så vi firade födelsedagar och sådant ändå, jag ser det ändå som en positiv erfarenhet, jag har lärt mig massor om religion och sådant av att vara med på möten, fast det finns ju mycket att ifrågasätta inom JV.
  • MissSummer

    Och även fast jag tycker att mycket är fel så tycker jag att folk kan spy lite väl mycket galla över de som är med och komma med helt sjuka påståenden
    (en kompis till mig sa t. ex att de offrade lamm :p)

    De är människor precis som oss andra.

  • Herman Hedning
    som i så många andra former av rörelser. Skönt ändå att du gått tämligen oskadd ur det hela
Svar på tråden F.d Jehovas Vittnen?