Inlägg från: closetomyheart |Visa alla inlägg
  • closetomyheart

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    SaramedM skrev 2009-05-08 11:13:18 följande:
    Det har väl ingen betydeslse om VARFÖR barnet gråter? ett barn som gråter i sin säng tar man upp och tröstar
    Håller med helt och fullt!
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    busmamman skrev 2009-05-08 13:02:07 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-08 12:43:28 följande: Ja alla tänker vi olika, men att anklaga andra föräldrar för att göra sina barn psykiskt illa tycker jag är att dra alla över en kam. Jag kan inte uttala mig på det sättet utan att ha varit hemma hos just den familjen. Jag tycker att det är farligt att dra alla över en kam. Jag tro inte att man psykiskt misshandlar ett barn genom att använda sig av SHN om man gör det för att man själv tror på det och kan förmedla ett lugn och trygghet till sitt barn.
    Det finns de föräldrar som som fullt och fast tror på att aga är det rätta och samma föräldrar kan anse sina handlingar både som både lugnande och tryggande och kärleksfulla, ENDAST utifrån deras egen övertygelse, oavsett vad andra säger... så det resonemanget kan jag inte riktigt ta till mig.

    Och generella psykiska konekvenser av att ignorera barn på det sätt som man på många ställen kan läsa om  att SHN utförts på, behöver man inte vara närvarande hos familjen och titta på för att se risken.
    Impertiff skrev 2009-05-08 13:00:08 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-08 12:43:28 följande: Du och jag har olika uppfattning om vad en sömnstörning är. Och de föräldrar som använder sig av SHN har ofta provat många saker innan som inte fungerat. Sedan kanske inte 2 uppvak per natt är sömnproblem för dig, men det är det för den familjen som ber om hjälp på forumet. Enligt dig så ska man inte råda föräldrarna att kura om man har sömnbrist, och att i de andra fallen behövs inte SHN för då är det inga sömnproblem? Men föräldrarna upplever att det är problem. De orkar inte. De ber om hjälp. Ofta har de provat, som de upplever det, allt. BVC säger att allt är normalt. Kompisar säger att så är det att ha barn. Och själva går de på knäna. Du skriver att det inte sker rofyllt när barnet somnar. Hur vet du det? Har du varit med? Jag har inte kurat många barn, men inget barn där jag har varit med har "gett upp". De har uppvisat en stor skillnad efter de kurats. De orkar äta, de orkar vara vakna på dagen, de skrattar osv. För mig är det ett bevis för att det, i de fallen jag varit med, var rätt och bra. Jag håller med om att vissa råd och trådar är extrema. Och jag kanske skulle råda på annat vis?! Precis som du skulle råda på ett annat vis. Men min erfarenhet säger mig att SHN i sig inte är en dålig metod. Men sedan finns det, som med allt, tolkningar.
    Ja, vi ser helt olika på detta. Och att föräldrarna anser att två uppvak är enorma problem ger inte kurarna rätt att bara köra på, det är definitivt inte att ta ansvar utifrån sitt diplom. Tänk om läkare skulle behandla patienter som anser att de är sjuka trots att de medicinskt faktiskt inte är det....
    Men med en profession, vare sig den är traditionell eller alternativ så  följer ett enormt ansvar och är man det minsta osäker så ska man avstå från att ge råd/behandla och skicka vidare.

    Och nej du har rätt jag anser inte att SHN är berättigat att existera överhuvudtaget..och som jag tagit upp tidigare i tråden så får man egentligen enligt lag INTE råda till och utföra alternativa behandlingar på barn under 8 år överhuvudtaget (kanske då framförallt i de fall där kurare och/eller AW personligen också varit del i kurandet).

    MEN jag blir glad när jag ser att du också har sett och reagerar över att  flera trådar är extrema.
    Men då kommer ännu en fråga upp. Om nu både standardmodellen och SHN är så otroligt tydliga, konkreta och sakliga, HUR kan det då komma sig att kurarna kan råda så fullkomligt olika (jag menar inte att du ska ha svaret på det utan frågan är öppen)?
    Att människor är olika, självklart men med sådana tydliga metoder och klara instruktioner så förstår jag inte dessa olikheter...
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Impertiff skrev 2009-05-08 13:35:13 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-08 13:24:59 följande: Jag är inte riktigt med i det du skriver att om föräldrarna anser att 2 uppvak är problem och att kurarna inte då ska "köra på". Jag vet inte vad du menar med "köra på", de brukar - vad jag vet - pejla läget. Klura schema, stötta, ge förslag osv. VAd ska de göra enligt dig? Ska de också (nu leker jag med tanken att föräldrarna kontaktat BVC) säga att det är normalt, inget problem och det bara är att gilla läget? Jag vet att man inte får utföra alternativa behandligar av barn under 8år. Om SHN skulle strida mot den lagen antar jag att det skulle anmälas och stå i tidningarna och att jag inte skulle få råda till det. MEn än så länge har inte det skett, så jag tar för givet att detta inte är så kallad alternativ behandling av barn under 8 år. JAg vet inte varför SHN och standardmodellen tolkas på olika sätt. Kanske för att alla människor är olika och lägger sina egna värderingar och åsikter i allt?! Det är som med bibeln - hur många tolkningar av samma text finns inte där? I och med att SHN är en process finns det många ställen man kan tolka olika. Det är inte en 10 punkters lista där man kan stryka 1 och gå till 2 och sedan stryka den och gå till 3 osv.
    Att bekräfta ett "icke-problem" som att det är ett problem är inte att hjälpa och ja, har man skaffat barn så får man faktiskt köpa läget... och börjar det bli så allvarligt att barnet VERKLIGEN inte sover så ska man vända sig till sjukvården för utrdning om vad problemet är. De kurare som håller med föräldrarna i dessa fall och guidar dem vidare i en kur, anser jag uppvisar ett mycket dåligt omdöme och visar även att de faktiskt inte alls har koll på barns sömn och sömnmönster.

     Och  har man ett diplom i något som nu i detta fallet shn/barns sömn så borde det vara än mer självklart att man inte går in i förälrarnas föreställning att det är något fel att deras bebis har två uppvak per natt eller t.ex. den mamman som ansåg att hennes dryga tre månader gamla flicka inte sov ordenrtligt trots att hon sov 6 timmar per natt!!! plus många gånger under dagen. Då bör man upplysa föräldrarna att kanske läsa på lite om barns sömn, att uppvak när det gäller bebisar är högst normalt.

    Självklart är SHN en alternativ behandling då du och de andra kurarna inte har en erkänd/traditionell utbildning i barnhälsovård/barns sömn. Att det ännu inte är anmält kan mycket väl bero på att det inte är något man tänker på i första taget, människor  i allmänhet tror på och "ser upp till" dem som utger sig för att ha utbildning/diplom/examen i något... vilket kräver ännu större ansvar hos dessa personer.

    Jag har själv flera alternativa utbildningar och jag skulle begå "tjänstefel" om jag spinner vidare på att en klient tror att hans eller hennes beteende är sjukt eller fel om det faktiskt inte alls är så, att klienten har högst normala tankar/funderingar och beteende kring något.
    Och om jag upptäcker att klienten  har verkliga problem så arbetar jag så klart vidare på det under förutsättning att jag har kompetens i det. MEN har jag jag inte det, då är det banne mig min skyldighet att upplysa klienten om detta och hänvisa vidare till någon som har kompetens.
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Impertiff skrev 2009-05-08 14:55:16 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-08 14:40:34 följande: Du tycker att det är ett ickeproblem, men föräldrarna upplever det som ett problem. Vem har rätt och vem har fel? Jag kan inte förringa någon som ber om hjälp även om jag inte tycker att det är ett problem. Och "har man skaffat barn får man faktiskt köpa läget" kan jag inte köpa. Varför "ska" det vara jobbigt att ha barn? Och om jag tycker att det är jobbigt och ett problem att vara vaken i perioder på natten och därmed kanske inte är en bra förälder på dagen för att jag är trött och slut, irriterad och med dåligt tålamod? Är det rätt? Jag går inte "in i" föräldrarnas föreställning om att något är fel. Jag lyssnar på vad de säger, frågar hur det är, hur de gör i dag, hur de skulle vilja göra, om de läst SHN osv. Ofta räcker det med det - i alla fall är det min erfarenhet via mail - eftersom de frågorna får föräldrarna att tänka till, strukturera upp kanske osv. och så fungerar det för dem. Jag ser inte SHN som en alternativ behandling. Däremot vet jag att många föräldrar haft kontakt med BVC men inte fått hjälp. Vad ska de göra då enligt dig? Gilla läget för det är så här det är att ha barn? Mycket kan man tycka om AW och hennes forum, men där får man i alla fall konkreta och konstruktiva råd. "det är normalt", "det går över", "Det är bara att gilla läget" är ju svar på en fråga, men det hjälper inte mig om jag har problem.
    Om föräldrarna upplever det som ett problem trots att det inte är ett problem enligt barns sovmönster och utvecklingsfaser och du som kurare också börjar se det som ett problem så ja, då anser jag att du gör fel. Det går alldeles utmärkt att lyssna och ge råd UTAN att bekräfta ett "problem" som faktiskt är helt normalt.

    Jag förstår att de inte fått "hjälp" via BVC om de beklagar sig över att deras bebis vaknar ca två gånger per natt, för det är INGET problem...att BVC ändå borde uppmärksamma att föräldrarna kanske behöver prata med någon som kan förklara barns sömn då de är så små, kan jag absolut tycka, men det är lite en annan diskussion att BVC inte alltid kanske gör riktigt som man tycker att de borde...

    Men åter till din fråga VAD de sak göra och än en gång OM det handlar om riktiga och allvarliga sömnstörningar, att barnet knappt sover alls då ska de hänvisas till sjukvården för utredning (nej, inte BVC!), de ska INTE kastas in i en kur då kuraren inte har den blekaste aning om det finns medicinska orsaker bakom eller om det är föräldrarna som kanske behöver hjälp att lära om barns sömn..
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Beyond Eternity skrev 2009-05-08 15:54:37 följande:
    Om föräldrarna upplever det som ett problem trots att det inte är ett problem enligt barns sovmönster och utvecklingsfaser och du som kurare också börjar se det som ett problem så ja, då anser jag att du gör fel. Det går alldeles utmärkt att lyssna och ge råd UTAN att bekräfta ett "problem" som faktiskt är helt normalt. Jag förstår att de inte fått "hjälp" via BVC om de beklagar sig över att deras bebis vaknar ca två gånger per natt, för det är INGET problem...att BVC ändå borde uppmärksamma att föräldrarna kanske behöver prata med någon som kan förklara barns sömn då de är så små, kan jag absolut tycka, men det är lite en annan diskussion att BVC inte alltid kanske gör riktigt som man tycker att de borde... Men åter till din fråga VAD de sak göra och än en gång OM det handlar om riktiga och allvarliga sömnstörningar, att barnet knappt sover alls då ska de hänvisas till sjukvården för utredning (nej, inte BVC!), de ska INTE kastas in i en kur då kuraren inte har den blekaste aning om det finns medicinska orsaker bakom eller om det är föräldrarna som kanske behöver hjälp att lära om barns sömn..
    glömde en sak... jovisst är det uppenbart att det är ett problem för FÖRÄLDRARNA, men ett par uppvak per natt för en liten bebis är allt annat än ett problem och ska definitivt inte leda till att föräldrarna får råd om att de ska "behandla"barnet med varken kurer eller annat. Det är INTE barnet som ska "behandlas", däremot bör föräldrarna få råd om att läsa på om barns sömn.
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Impertiff skrev 2009-05-08 23:40:10 följande:
    Men de upplever/känner att det är ett problem. Varför ska jag då säga "det är inte något problem" det är att förringa deras känslor! Visst har jag ett ansvar, men jag kan inte säga att de inte har ett problem när de känner eller upplever att de har det.
    Du har tyvärr missat något här i ditt resonemang och som jag försökte säga till dig tidigare också. Att inte bekräfta någons påstådda problem innebär INTE att förringa det personen säger.
    Det går alldeles utmärkt att lyssna på någon , utan att ge kredit för och befästa det själva påstådda problemet. I de fall då det handlar om föräldrar som hävdar att de har problem med att deras bebisar vaknar ca 2 gånger per natt, så är det ju föräldrarna som har problem och INTE bebisen vilket är mycket viktigt att skilja på och även påpeka om man som du ska råda i något så viktigt som barn/barns sömn.
    Du ska ju inte då bekräfta deras tro på att problemet ligger hos bebisen och barnet ska då definitivt inte utsättas för en behandling (en kur) som den absolut inte ska ha. Och att råda föräldrarna att läsa på om barns sömn i dessa lägen som ett sätt att ta situationen på allvar ändå,  är väl inget konstigt och handlar inte om att förringa det hela.. Det är att ta ansvar för sin profession.
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    MalinEddie skrev 2009-05-09 09:41:50 följande:
    När jag läser detta ser jag någon som inte tycker om barn men enligt dig är det kärlek? "Tänk inte "hjälp" hit och dit, vad som hjälper och inte hjälper. Se honom som en sur äkta man som ställer en massa ohemula krav på dig, som om DU kunde sopa bort alla svårigheter och jobbiga trösklar ur hans tillvaro - dem han måste över, alldeles själv, för att komma vidare, komma FRAMÅT. Och det kan du inte göra åt honom och ska inte försöka heller. Det skjuter bara upp det hela. Studsa tillbaka bollen Exclamation Ge honom alltså förutsättningarna för att både sova och äta och komma ut och "leka" själv, dvs ha sin rörelsefrihet. Vill han sura och skrika och gnälla och protestera, så "hör" du inte det. Och tröstar definitivt inte. Det är inte synd om folk som är missnöjda. De måste helt enkelt rycka upp sig. Ingen annan kan kan göra det åt dem. Tråkigt, men så är det. Och han KAN. (Glöm inte den sociala delaktigheten - läs på om Arbetaren och Forskaren i BB Idea ) Din irritation är förståelig men den uträttar ingenting, som du ju märkt. Så stoppa den i lådan. När han sätter igång sådär som du bara inte tål, babbla genast högt för dig själv (och då menar jag HÖGT) och titta inte på honom. "Å TITTA, där är ju en FLÄCK på FÖNSTRET, den måste jag GENAST torka BORT!" och så torkar du för kung och fosterland. Och jag lovar, han tystnar genast. Man ska vara glad att små barn är så lättlurade som de är Laughing Visdomen bakom det hela är ju att han får klart för sig att du har annat - och viktigare - att göra här i världen än att dutta med en liten person som det inte är det minsta synd om. Och det är vad han behöver "höra"." Dessutom uppmannar hon föräldrar att strunnta i bajsblöjor. Hon uppmannar föräldrar att strunta i när deras barn bankar sina huvud gula och blåa under kur och gråter så mycket att de får hudblödningar. Hon uppmannar föräldrar att strunta i sina barn när de sitter fast i spjälsängen. Jag är ledsen Realda, men jag ser tyvärr ingen som tycker om barn här.
    Håller med dig MalinEddie..och jag skulle vilja veta vem som kan se någon form av kärlek till barn i detta oerhört kalla uttalande (och VAR är det kärleksfulla i detta i så fall) Hur kan man överhuvudtaget  säga så här till en förälder, eller alls? Det är ett långt och mycket beskrivande uttalande om hur man ska ignorera ett barn. Horribelt är det!
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Impertiff skrev 2009-05-09 11:45:50 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-09 11:20:32 följande: Det är sant. Man kan bara lyssna också. Tänkte inte på det. Ofta brukar jag fråga - hur har ni det idag, vad gör ni när barnet vaknar, hur reagerar barnet, hur vill ni ha det och har ni några tankar på hur ni ska komma dit. Ofta händer det att jag inte får något svar sedan från föräldrarna... för det räckte med detta för att de ska tänka till och få en egen lösning på problemet. Ibland är det att bara låta det vara som det är, andra gånger att de hittar en lösning som passar dem. Men de har tänkt själva och inte bara fått en lösning presenterad.
    Det du frågar är ju jätte-bra {#lang_emotions_smile}och i detta frågande så kan du säkert höra om det verkligen är barnet som har problem eller om det "bara" är föräldrarna som tror det..
    Om alla kurare gjorde så här så hade det inte behövt kuras en massa barn som absolut inte behöver det...

    Men som Brunello nämner så det stora problemet är att det finns alldeles för många kurare (inkl AW själv)som bara kör på oavsett..och vad som följer i det - som vi alltför många gåner har kunnat läsa på AW's forum - är att barn mycket grymt ignoreras både  psyksitk och fysiskt i en anda av att det är kärleksfullt och det bästa för barnet!?

    Helt ärligt Imperitiff, du måste ju också ha sett alla de trådar där barn fullkomligt ignoreras trots att de är helt förtvivlade och skriker och i vissa fall gör sig sjävla illa? Att du av olika skäl inte går in och ifrågasätter detta och sätter dig emot det kan jag iof förstå på ett sätt, men på ett sätt inte, för om det finns ett flertal kurare som gör så här så skadar det ju  framförallt barnen men också dig som kurare...du blir ju starkt ifrågasatt, även om just du inte gör så här.
    Jo jag vet att det krävs ett enormt mod att ifrågasätta "kollegor" och framförallt "chefen" själv... men jag kan inte låta bli att undra vad  anledningen är att just du inte har påpekat/sagt ifrån?
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    Impertiff skrev 2009-05-09 11:55:16 följande:
    Jag måste nu använda mig av ett av verktygen i SHN... jag måste backa. Jag känner att just nu har jag inte i mig det jag behöver för att besvara era inlägg på ett bra sätt. Jag känner mig just nu ur form, jag känner mig provocerad, irriterad och hamnar i försvarsställning och skriver inte bra. jag ber om ursäkt. Dagsformen är inte bra på grund av diverse orsaker. Jag ska gå ifrån lite och ladda om. Ha en bra dag! Kram
    Det kan jag förstå och ha respekt för...du är ju i princip ensam här.
    Men jag tor ändå att det kan vara viktigt att fundera på varför du går i försvar, du är ju uppenbarligen inte en av dem kurare som flera av oss här har reagerat väldigt starkt på.
    Ännu en viktigt fundering i det hela är kanske också varför du har valt att gå in här och "ta på dig" allt som sägs och försöka svara på det, för det är ju helt omöjligt...undrar du aldrig varför dem som faktiskt har gett helt galna råd aldrig går in här och svarar? Även om jag kan ana anledningen så kan jag se det som jävligt illa rent ut sagt att de kurare vi reagerat över bara "tittar" på när du gör allt vad du kan för att försvara SHN. Var är 'ryggraden' hos dessa?
    Vart du än går är du där
  • closetomyheart
    realda skrev 2009-05-09 15:27:37 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-09 13:05:37 följande: Eller så kanske de andra inser att detta är helt meningslöst. Det skulle jag tro.
    Det kan du tro om du vill, jag har redan förstått att de inte fixar att försvara den vanvård flera av dem hållt på med.
    Vart du än går är du där
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.