• NoMercy

    Ska det kosta att åka Ambulans

    I vissa landsting kostar det att åka ambulans (ca 150 kr, precis som en sjuktaxiresa), i andra är det gratis.
    Studier visar att ca 35% av alla ambulanstransporter sker med patienter som inte har något behov av prehospital vård (Hjälte mfl , 2007, fler artiklar på gång).
    Dock är inte de siffrorna relaterade till om det kostar eller inte i området där studien är gjord.

    Skall det kosta pengar att åka ambulans? Är det första omhändertagandet i en akut situtation (som kan vara det som räddar liv) värt 150 kr? Kan det till viss del stävja det "onödiga" åkandet? Så att ambulansen är ledig när någon med livshotande symtom verkligen behöver den?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-11 01:43
    Motivera ditt svar såklart!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans
  • Bite me

    Valde "annat", eftersom jag anser att de som kunnat ta sig till akuten utan ambulans ska betala, det är ju lätt avgjort iom att ambulanspersonalen o personalen på akuten lätt kan bedöma det utifrån vilken vård den sjuka behövt.

  • NoMercy
    Dr Mupp skrev 2009-07-16 16:37:03 följande:
    Då kommer frågan vad är livsfara? Måste man vara sekunder från döden eller är det ok att åka med brutet ben och stort blödande sår?
    Ett brutet ben KAN vara förenat med livsfara Även ett stort blödande sår...
    The best trådkiller EVER!
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 16:45:41 följande:
    Ett brutet ben KAN vara förenat med livsfara Även ett stort blödande sår...
    Och det ska patienten själv kunna avgöra? Jag är glad att du inte jobbat i ambulansen där jag bor. Din inställning till patienter känns obehaglig.
  • NoMercy
    kamomil skrev 2009-07-16 16:38:24 följande:
    Förstår att det är en jobbig känsla, men du får försöka se att du faktiskt gör nytta även för de människor som ej är akut döende, Tror ej att man kan undvika att folk tillkallar hjälp i onödan, tror ej att en avgift på ambulans skulle stoppa detta och det var väl det ts gick ut på rösta och motivera sitt svar.Bara för att jag ej har åkt ambulans betyder väl inte det att inte min verklighet kan vara grundad på min kunskap, mina kollegors erfarenheter, och vetenskapliga studier kan du hitta om allt!
    Då får du gärna utveckla vad du grundar din erfarenhet på.
    Dessutom min egen vetenskapliga studie bla...
    Vi kommer aldrig att undvika det helt, och ja frågan var som du säger och motivera ditt svar. Folk motiverar och jag argumenterar vidare. För vitsen var ju ändå också att få folk att kanske tänka vidare utifrån sitt första svar.
    The best trådkiller EVER!
  • NoMercy
    Dr Mupp skrev 2009-07-16 16:46:54 följande:
    Och det ska patienten själv kunna avgöra? Jag är glad att du inte jobbat i ambulansen där jag bor. Din inställning till patienter känns obehaglig.
    Ja jag vet, cynisk är jag också...
    Men lyssna...ett brutet ben...kan vara allt från lillfingret till bilaterala femurfrakturer och även bäckent (dvs förenat med livsfara...).
    Och syfter du på ben som en egen kroppsdel så finns det helt stabila frakturer där det är fullt möjligt att ta sig till akuten själv. Man går väl på symtom? Ligger du och vrider dig av smärta eller konstaterar du att nåt är inte bra och det är enbart en rtg som kan tala om vad som inte är bra....
    The best trådkiller EVER!
  • kamomil
    NoMercy skrev 2009-07-16 16:47:53 följande:
    Då får du gärna utveckla vad du grundar din erfarenhet på. Dessutom min egen vetenskapliga studie bla... Vi kommer aldrig att undvika det helt, och ja frågan var som du säger och motivera ditt svar. Folk motiverar och jag argumenterar vidare. För vitsen var ju ändå också att få folk att kanske tänka vidare utifrån sitt första svar.
    Jag jobbar också i människobehandladeyrke och delar inte din människosyn helt enkelt, så alla utom du ska tänka om och utveckla sina svar? Du får också lyssna på vad vi som ej håller med dig säger och kanske skall även du göra en ny värdering.
  • gryning2
    Dr Mupp skrev 2009-07-16 05:53:50 följande:
    Fast 150 kr tar inte bort det. Säg 500 kr och det börjar svida lite hos de flesta. Eller varför inte 1000 så åker ingen onödan. 150 kr påverkar endast de absolut fattigaste. Men det är klart, det är kanske bättre att de dör undan så vi slipper packet.
    En avgift på 150 kr tycker jag är rimlig. Jag tror många "stammisar" skulle dra sig för att ringa en onödig ambulans om det kostar 150 kr. Däremot är det inte en så hög avgift att folk avstår från att ringa i en akut situation. Även de flesta som har dålig ekonomi skulle prioritera en ambulans för 150 kr om det gäller t.ex. en hjärtinfarkt.
  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-16 16:50:06 följande:
    Ja jag vet, cynisk är jag också... Men lyssna...ett brutet ben...kan vara allt från lillfingret till bilaterala femurfrakturer och även bäckent (dvs förenat med livsfara...). Och syfter du på ben som en egen kroppsdel så finns det helt stabila frakturer där det är fullt möjligt att ta sig till akuten själv. Man går väl på symtom? Ligger du och vrider dig av smärta eller konstaterar du att nåt är inte bra och det är enbart en rtg som kan tala om vad som inte är bra....
    jag har aldrig behövt besluta om ambulans. Det var inte jag som ringde. I mitt fall var det en misstänkt överarmsfaktur som sen visade sig vara en spricka i skulderbladet (överarmen hade däremot mjukskador). På det ett glipande sår i knät som behövdes göras rent och sys. Rent krasst hade jag kunnat ringa min pappa och be han köra mig. Men gången innan då jag föll av en häst och ringde honom så krampade jag i bilen. Han vill inte vara med om fler sånna turer. I ambulansen fick jag smärtlindande och varma filtar för att hålla koll på shocken.
    Vi åkte utan blåljus. Ok resa eller inte?
  • NoMercy
    kamomil skrev 2009-07-16 16:55:08 följande:
    Jag jobbar också i människobehandladeyrke och delar inte din människosyn helt enkelt, så alla utom du ska tänka om och utveckla sina svar? Du får också lyssna på vad vi som ej håller med dig säger och kanske skall även du göra en ny värdering.
    Och hela min människosyn grundar jag på den grupp människor som utnyttjar ambulansen? Ok....
    Jag lyssnar men jag förstår ändå inte alla gånger. Jag försker se en bit länge, försker se dom människor och anhöriga som drabbas när ambulansen inte kommer. Kanske det är för att jag träffat dom...jag vet inte.
    Jag kan efter en bedömning tala om för patienten att jag hittar inget akut fel på dig som gör att du måste åka med oss in till sjukus, men vill du göra det så kör vi dig självklart. Så kan vi resonera oss fram.
    Jag tycker jag utvecklar mina svar hela tiden? Eller? Jag förklara varför jag tycker som jag gör i den här frågan, det skall kosta att åka ambulans, för jag tror det kan stoppa en del av överutnyttjandet så att ambulansen oftare är disponibel för de uppdrag där patienten verkligen behöver den! Den stoppar inte alla, men om människor tänker till en vända extra så har man vunnit något.
    Hittills har jag inte hittat nån kommentare som har fått mig att börja överväga att ändra åsikt.
    The best trådkiller EVER!
  • NoMercy
    Dr Mupp skrev 2009-07-16 16:56:23 följande:
    jag har aldrig behövt besluta om ambulans. Det var inte jag som ringde. I mitt fall var det en misstänkt överarmsfaktur som sen visade sig vara en spricka i skulderbladet (överarmen hade däremot mjukskador). På det ett glipande sår i knät som behövdes göras rent och sys. Rent krasst hade jag kunnat ringa min pappa och be han köra mig. Men gången innan då jag föll av en häst och ringde honom så krampade jag i bilen. Han vill inte vara med om fler sånna turer. I ambulansen fick jag smärtlindande och varma filtar för att hålla koll på shocken. Vi åkte utan blåljus. Ok resa eller inte?
    Och du hade pysslat med?
    Vet inte om jag någonstans tagit uppenbara trauman som orska till att inte ringa ambulans? Har jag?
    The best trådkiller EVER!
Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans