• NoMercy

    Ska det kosta att åka Ambulans

    I vissa landsting kostar det att åka ambulans (ca 150 kr, precis som en sjuktaxiresa), i andra är det gratis.
    Studier visar att ca 35% av alla ambulanstransporter sker med patienter som inte har något behov av prehospital vård (Hjälte mfl , 2007, fler artiklar på gång).
    Dock är inte de siffrorna relaterade till om det kostar eller inte i området där studien är gjord.

    Skall det kosta pengar att åka ambulans? Är det första omhändertagandet i en akut situtation (som kan vara det som räddar liv) värt 150 kr? Kan det till viss del stävja det "onödiga" åkandet? Så att ambulansen är ledig när någon med livshotande symtom verkligen behöver den?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-11 01:43
    Motivera ditt svar såklart!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans
  • NoMercy
    drever skrev 2009-07-13 00:14:41 följande:
    ja det är väl så..jobbar som uska dock inte inom akuten mer 'än akutenheten på psyk...tycker att man ska aldrig behöva så i valet i händera att inte komma in till sjukhus pga av en femhundra lapp man kanske inte har..utan vadå man kan lida lite pin i hemmet lugna vrå...nej jag är lessen men mig kan du inte få över till den sidan lika lite som jag kan få över dig till min sida. Tycker det är farligt att peta sjukvården som det hålls på idag...
    Ingen har pratat om 500 kr och det kommer en räkning.
    Men det är ingen ide att dividera vidare om vi ändå inte har möjlighet att mötas eller få förståelse för varandras åsikter.
  • Vasen

    150 kr är ju verkligen en väldigt låg avgift. Det räcker väl att bo en mil eller så från sjukhuset för att det ska bli billigare med ambulans än taxi? Har mycket svårt att tro att en sån struntsumma skulle innebära mindre ambulansringande. Jag tror det skulle bli tvärtom istället, lättare att ringa ambulans om man kan betala för det. Får nog mer karaktären av en (billig) servicetransport än en sjukvårdsinsats på det viset.

  • Dr Mupp
    NoMercy skrev 2009-07-13 00:16:58 följande:
    Ingen har pratat om 500 kr och det kommer en räkning. Men det är ingen ide att dividera vidare om vi ändå inte har möjlighet att mötas eller få förståelse för varandras åsikter.
    Ett brutet ben med tillhörande ambulandfärd kostar här 150+300+100 = 550 kr.

    Lever man så att man måste vänd apå varje krona är 550 kr mycket pengar.
  • NoMercy
    Dr Mupp skrev 2009-07-13 09:03:17 följande:
    Ett brutet ben med tillhörande ambulandfärd kostar här 150+300+100 = 550 kr. Lever man så att man måste vänd apå varje krona är 550 kr mycket pengar.
    Fast benet lär ju vara det man ändå skattar högst? Eller hjärtat, eller skallen eller vad det nu gäller som är så akut att man måste söka akut vård!
  • Petra med små

    Men skulle färre åka ambulans om det skulle kosta 150?

  • NoMercy
    Petra med små skrev 2009-07-13 23:38:15 följande:
    Men skulle färre åka ambulans om det skulle kosta 150?
    Vet inte. Men jag tror personligen det motar bort en del av dom som tycker det är en bra taxiverksamhet. Inte alla. Personligen tror jag det kanske skulle kosta ännu mer. Men ha nån form av högkostnadsskydd.
  • stresss

    Jag har kallat flera gånger på ambulans åt främlingar som verkligen verkade behöva det. Vem skulle i så fall betala för transporten, jag eller den som åkte? i ett av dessa fall handlade det om en förvirrad åldring som inte ville ha någon ambulans, men som ramlade flera gånger på gatan. När ambulansen väl kom följde han snällt med...
    Jag tycker inte att man lägga en avgift på något som räddar liv, det är ju därför vi betalar skatt!

  • Petra med små
    stresss skrev 2009-07-13 23:43:27 följande:
    Jag har kallat flera gånger på ambulans åt främlingar som verkligen verkade behöva det. Vem skulle i så fall betala för transporten, jag eller den som åkte? i ett av dessa fall handlade det om en förvirrad åldring som inte ville ha någon ambulans, men som ramlade flera gånger på gatan. När ambulansen väl kom följde han snällt med...Jag tycker inte att man lägga en avgift på något som räddar liv, det är ju därför vi betalar skatt!
    men om vi ser det så.....varför ska jag behöva betala 80 kronor om dagen när jag ligger på IVA? (som eg kostar sådär 20 -30 000 per dygn)
  • Dr Mupp

    Petra med små skrev 2009-07-13 23:46:20 följande:


    men om vi ser det så.....varför ska jag behöva betala 80 kronor om dagen när jag ligger på IVA? (som eg kostar sådär 20 -30 000 per dygn)
    Egentligen tycker jag inte man ska behöva det heller. Vården är betald via skattesedeln. Om politikerna sen skötte den ordentligt istället för att slösa bort så mycket i den tröga lanstingsformen så skulle patienterna inte behöva betala för samma sak två gånger.
Svar på tråden Ska det kosta att åka Ambulans