• Nathalie Flisbäck

    För oss som bakar

    Vad ska du baka idag/ har bakat idag??

    Här samlas vi som bakar, lämnar recept om man vill ha det & visar upp sina bakverk. Hit är alla kakmonster välkomna.


  • Svar på tråden För oss som bakar
  • Kulta17
    MBert skrev 2010-04-09 17:24:53 följande:
    Hur gör du dina tunnbröd?Jag brukar göra på stekpanna på spisen men tycker att det tar sån tid...Funderar på om jag ska göra plåtstora i ugnen nästa gång som jag kan klippa till bra storlek, ungefär i storlek som köpta tunnbröd.
    Stekpannan. Dottern hjälper till lite (3 år) så det blir en kul grej med henne. När hon tröttnat blir det som meditation. Kavla, steka, kavla, steka, kavla...

    Någon som har ett bra recept på Hamburgerbröd? Som håller sig bra i frysen.
  • en grönsak

    Vill börja baka bröd lite smått men har varken bakmaskin eller elvips- går det iaf?
    Igår bakade jag "vanligt" matbröd och arbetade ut degen med händerna. Visst,det tog lite längre tid men det gick. Inte så kul dock när massa deg fastnar i händer och fingrar och det känns som att det aldrig kommer att bli nån fin och fast deg;) men det gick:P

    Så vad tror ni,klarar jag mig med "bara händerna" när jag ex vill baka baguetter och liknande "enkla bröd"?

  • MBert
    en grönsak skrev 2010-04-13 11:15:31 följande:
    Vill börja baka bröd lite smått men har varken bakmaskin eller elvips- går det iaf?Igår bakade jag "vanligt" matbröd och arbetade ut degen med händerna. Visst,det tog lite längre tid men det gick. Inte så kul dock när massa deg fastnar i händer och fingrar och det känns som att det aldrig kommer att bli nån fin och fast deg;) men det gick:PSå vad tror ni,klarar jag mig med "bara händerna" när jag ex vill baka baguetter och liknande "enkla bröd"?
    Nja, jag skulle nog rekommendera åtminstone en elvisp med degkrokar om du vill ha någelunda fluffiga och saftiga bröd.

    För det första så ska degen bearbetas länge (10 minuter i maskin) för att bilda gluten som gör degen seg och därmed kan innesluta den gas som bildas av jästen. Jämför med en ballong som är seg och kan expandera och innesluta luft kontra något som inte kan det. Visst kan man bearbeta degen 20 minuter för hand men det är jobbigt.
    För det andra ska degen inte innehålla mer mjöl än "nödvändigt" för att inte bli för torrt. Det gör att den blir kletig och svår att bearbeta med händerna. 

    Men visst går det. Man har ju bakat bröd långt innan vi hade el till hushållsassistenter och degkrokar!

    Väljer man att baka bikarbonatbröd (en del kallar de filmjölksbröd för de brukar innehålla fil eller yoghurt) så ska degen inte jäsa (den jäser direkt i ugnen) och därmed inte bearbetas så då går det ju utmärkt för hand.
  • en grönsak
    MBert skrev 2010-04-13 19:14:04 följande:
    Nja, jag skulle nog rekommendera åtminstone en elvisp med degkrokar om du vill ha någelunda fluffiga och saftiga bröd. För det första så ska degen bearbetas länge (10 minuter i maskin) för att bilda gluten som gör degen seg och därmed kan innesluta den gas som bildas av jästen. Jämför med en ballong som är seg och kan expandera och innesluta luft kontra något som inte kan det. Visst kan man bearbeta degen 20 minuter för hand men det är jobbigt. För det andra ska degen inte innehålla mer mjöl än "nödvändigt" för att inte bli för torrt. Det gör att den blir kletig och svår att bearbeta med händerna.  Men visst går det. Man har ju bakat bröd långt innan vi hade el till hushållsassistenter och degkrokar! Väljer man att baka bikarbonatbröd (en del kallar de filmjölksbröd för de brukar innehålla fil eller yoghurt) så ska degen inte jäsa (den jäser direkt i ugnen) och därmed inte bearbetas så då går det ju utmärkt för hand.
    Hmm.. För jag köpte en sån där mjöl påse som det redan är "rätt mängd mjöl" i för 2 limpor och som man bara behöver tillsätta jäst och vatten och stod att man bara behövde knåda jäsen för hand i 10 min.. 
    Men det kanske är 20min med "vanlig mjöl"   Nu blev jag förvirrad.. Trist om man inte ska kunna baka för att man inte äger några krokar eller bakmaskin..

    Men tack för infon.
  • annki72

    jag bakar bara med händerna och det blir jätte bra bröd, visst är det jobbigare men vad gör det


    Mamma till 4 söner och en dotter
  • MBert
    en grönsak skrev 2010-04-13 19:53:26 följande:
    Hmm.. För jag köpte en sån där mjöl påse som det redan är "rätt mängd mjöl" i för 2 limpor och som man bara behöver tillsätta jäst och vatten och stod att man bara behövde knåda jäsen för hand i 10 min..  Men det kanske är 20min med "vanlig mjöl"   Nu blev jag förvirrad.. Trist om man inte ska kunna baka för att man inte äger några krokar eller bakmaskin..Men tack för infon.
    Det beror på mjölkvaliteten hur länge man behöver knåda för att få rätt "spänning" i degen. Man märker det på att degen blir segare och man kan dra ut den till en tunn hinna, s.k. glutenprov. Se här: http://bakahemma.blogspot.com/2009/08/nar-ar-degen-fardig.html

    Ju högre proteinhalt desto längre bearbetningstid krävs. Vetemjöl Special och Manitoba Cream kräver nog närmare 10 minuter i maskin för bra resultat, medan andra mjölsorter klarar sig runt 5 minuter.
    Men när de skriver för hand, menar de då med eller utan redskap? alltså bokstavligen för hand?

    Som jag skrev så kan man självklart baka ändå och med bra resultat men inte lika bra... Det blir lite kompaktare och torrare men ändå godare än köpt. Hembakat är ju hembakat!
  • LinnElin

    Idag blev det Tobleronemuffins och kokostoppar. Första gången jag testar båda så vi får se hur det smakar senare. {#lang_emotions_undecided}


    ★(¯`°?.¸ ღ♥ Linnéa 100107 ♥ღ¸.?°¯)★
Svar på tråden För oss som bakar