Inlägg från: Lampstället |Visa alla inlägg
  • Lampstället

    Jesus Mirakel Tråd 3

    såg judar som har några konstiga träklossar i pannan?


     


    Bön PANNBAND – kapslar - Tefillin.


    Ett band buret på pannan innehåller skriftcitat..


    Israeliterna blev befallda att binda Guds lag ”som ett tecken på ... [sin] hand” och att bära den ”som ett pannband på ... [sin] panna” eller ”mellan ... [sina] ögon”, men detta betydde givetvis inte att de bokstavligen skulle bära texter med skriftställen på handen eller på pannan. (5Mo 6:6–8 och not; 11:18) De fick tydliga anvisningar om att göra sig bokstavliga fransar på fållarna till sina kläder som en påminnelse om Guds bud. (4Mo 15:38–40)
    Men att den ovan nämnda befallningen skulle uppfattas bildligt kan vi förstå av Guds föreskrifter till israeliterna om att de skulle minnas befrielsen från Egypten.
    Om minnet av denna befrielse hette det vidare i lagen: ”Det skall tjäna som ett tecken för dig på din hand och som en påminnelse på din panna [”mellan dina ögon”]” och ”som ett pannband på din panna [”mellan dina ögon”,]”. (2Mo 13:9, 14–16)


    I vilken bemärkelse skulle israeliterna bära Guds lag som ett pannband sin panna?


    Tydligtvis avsåg Jehova att de skulle ha lagen lika tydligt för ögonen och följa den lika omsorgsfullt som om den stod skriven på en liten tavla på deras panna och som om den var bunden som ett tecken på deras hand, så att de, vart de än såg och vad de än gjorde, inte kunde undgå att lägga märke till vad den sade.
    Någon tid efter det att judarna hade återvänt från Babylon lade de sig dock till med en formalistisk religionsutövning grundad på mänskliga traditioner (Mt 15:3, 9) och kom att tillämpa den här lagen bokstavligt.
    På remsor av pergament skrev man fyra textavsnitt ur Moses lag, nämligen 2 Moseboken 13:1–10, 11–16; 5 Moseboken 6:4–9; 11:13–21.
    Åtminstone på senare tid rullades dessa remsor ihop, lades i små kapslar av kalvskinn och fästes på pannan och på vänstra armen. Judiska män bar dessa kapslar under morgonbönen utom på högtidsdagar och på sabbaten.


    Jesus Kristus kritiserade skarpt de skriftlärda och fariséerna för deras hyckleri, när de för att göra intryck på andra med sin rättfärdighet gjorde skriftställeskapslarna (kallade fylakterier) som de bar till skydd breda. (Mt 23:2, 5)
    Det grekiska ordet för skriftställeskapsel, fylaktrion (av fỵlax, ”väktare”), betyder först och främst förpost, befästningsverk och därnäst skyddsmedel (amulett).
    Man bar med andra ord dessa kapslar som ett skydd, ett slags amulett. **


    Bibeln ger emellertid rådet att det som skall vårdas och skyddas inte är ett vackert eller fromt utseende utan hjärtat. (Mt 23:27, 28; Ord 4:23)
    Den betonar att det som verkligen är till nytta för en människa inte är att bära på skriftcitat fästa vid kroppen, utan att värna om praktisk vishet och tankeförmåga och att förvärva förstånd. (Ord 3:21, 22; 4:7–9)


     


    SKRIFTSTÄLLESKAPSEL
    (En relativt liten kapsel som innehöll fyra avsnitt ur Moses lag (2Mo 13:1–10, 11–16; 5Mo 6:4–9; 11:13–21) och bars av judiska män på pannan och vänstra armen.
    Om sedvänjan att bära sådana kapslar, kallade fylakterier, heter det i The Jewish Encyclopedia (1976, bd X, sid. 21): ”Lagarna om att bära fylakterier hämtade rabbinerna från fyra skriftställen (5Mo vi. 8, xi. 18; 2Mo xiii. 9, 16).
    Även om de här texterna tolkades bokstavligt av flertalet kommentatorer, ... ansåg rabbinerna att Bibeln bara innehöll den generella lagen och att tillämpningen och utformningen av den helt berodde på traditionen och slutsatser som kunde dras av den.”)


    **
    Kristus Jesus kritiserade de skriftlärda och fariséerna för att de, som han sade, gjorde ”kapslarna som innehåller skriftcitat och som de bär till skydd ... breda”. (Mt 23:5)
    Genom att de gjorde dessa kapslar stora önskade de tydligen ge andra det intrycket att de var mycket nitiska och samvetsgranna i fråga om att följa lagen.
    Jesu ord vittnar om att de religiösa ledarna ansåg dessa kapslar vara ett slags skyddsmedel eller amuletter.
    Det grekiska ordet fylaktrion betyder först och främst förpost, befästningsverk och därnäst skyddsmedel.


     

  • Lampstället
    M C skrev 2012-03-23 21:50:27 följande:
    Ja, det är säkert den som visar det på det bästa sättet som är mest troende.
    M C skrev 2012-03-23 21:50:27 följande:
    Ja, det är säkert den som visar det på det bästa sättet som är mest troende.
    Läs om läs rätt:

    : "Tro är den säkra förväntan om ting man hoppas på, det tydliga beviset på verkligheter som man inte ser." (Hebr. 11:1)


    Sann tro är inte detsamma som godtrogenhet, dvs. att man är snar till att tro på något som man inte har välgrundade bevis för eller bara därför att man vill att det skall vara på det sättet. Sann tro kräver att man har en grundläggande kunskap, att man både är förtrogen med bevisen och av hjärtat uppskattar det som dessa bevis vittnar om.


    Därför säger Bibeln att även om det är omöjligt att ha verklig tro utan exakt kunskap, är det "med hjärtat" man utövar tro. - Rom. 10:10.

  • Lampstället
    M C skrev 2012-03-23 22:13:30 följande:
    Ja, jag lovar - du är bäst på att citera bibeln. Av dem alla. Överlägsen. Du vinner.
    Nej, tyckte bara det var intressant att de judiska laglärarna gick runt med en liten låda fastbunden i pannan innehållande ett skriftställe.
  • Lampstället
    M C skrev 2012-03-23 22:19:05 följande:
    Nu ljuger du. Du vill precis som alla andra visa hur skitmycket du har din tro. Kom inte här och påstå något annat
    Vad snällt du skriver och kärleksfullt, vittnar om en stillsam varm människa .
  • Lampstället
    KristenTjej84 skrev 2012-03-24 00:28:14 följande:
    Därför att det finns en djävul också, samt giriga, stolta och makthungriga män som spottar på Jesus försoning och gärna följer djävulens vilja.
    Eftersom det inte låter lika lockande att följa Jesus och vara ödmjuk, förlåtande och kärleksfull mot sina medmänniskor, än att tjäna massor av pengar på vapen& knark industrin som ger dom fina hus och hem samt makt, makt som de får genom att terrorisera människor de anser är dom själva underlägsna, då de även är ofta stolta. Syndens konsekvens är själviskhet, arrogans, grymhet, avundsjuka, strid, hat och stolthet samt girighet.
    Finns två sidor, djävulens rike och Jesus rike.
    Och Jesus har inte kommit tillbaka för att återupprätta sitt rike helt än, men då antalet kristna växer så att det bara smäller bom varje dag, så närmar sig tiden för Jesus återkomst. Men han vill ge människor tid att vända om och välja honom. Så att ingen kan vid hans tron på domendagen säga: Men hade jag fått mer tid så skulle jag tagit emot dig!  Han älskar alla och vill att alla ska bli frälsta, för han dog för hela mänskligheten på Golgata Kors för att sedan återuppstå.

     Men NÄR Jesus återvänder tillbaka och återupprättar sitt like, försvinner all ondska och djävulskap.
    Sen är det upp till var och en vems rike de vill spendera evigheten i.
    Då måste 1 Mos 3:15 glädja dig.
  • Lampstället
    Trekk skrev 2012-03-25 14:34:42 följande:
    Frågan är då varför Jesus, om han älskar alla, bara hjälper en promille av en promille av alla dom som behöver och förtjänar hans hjälp. Sen kan man ju undra varför djur uppvisar precis samma typ av "mirakulösa" tillfrisknanden som vi människor gör i exakt samma utsträckning. 
    Alla barn som dör i cancer, förtjänade dom att dö? Var dom inte värdiga Jesus kärlek?

    1.7 miljarder människor lever under gränsen för extrem fattigdom, vad har alla dessa människor gjort för att inte vara värdiga Jesus kärlek?
    Förstår du inte att vi får klara oss själva just nu.
  • Lampstället
    Agnostino skrev 2012-03-26 16:57:07 följande:
    Vi har förstått att vi måste göra det. Både nu och i framtiden. Vi försöker visa det för alla de människor som tror att det finns någon typ av Gud som kommer rädda dem. Vi vill visa att ingen av dessa påstådda Gudar stödjs av några som helst bevis. Det finns inga övernaturliga mirakel eller gudar.
    Om ingen högre intelligens griper in så är det kört.
    Inga mirakel. bara ett handfast ingripande.
  • Lampstället
    Agnostino skrev 2012-03-26 17:18:27 följande:
    Definiera "högre intelligens" är du snäll.
    Vi människor har visat vad vi duger till, så den intelligensen kan inte rädda oss.
  • Lampstället
    Agnostino skrev 2012-03-26 17:44:14 följande:
    Var inte svar på min fråga. Jag bad dig definiera den högre intelligens du förväntar dig ska rädda oss.
    Den kan du tydligen inte förstå.

    Bönsyrseräkans  öga


     


    • Bönsyrseräkan, som lever vid Stora Barriärrevet i Australien, har det mest avancerade synsystemet i hela djurriket. "Det är verkligen exceptionellt", säger doktor Nicholas Roberts. "Det slår allt vi människor hittills har lyckats skapa."


     


    Intressanta fakta: Bönsyrseräkan kan uppfatta och bearbeta ljusets pola­risation, något vi människor inte kan. Ljus kan polariseras på två olika sätt: linjärt och cirkulärt (ungefär som en korkskruv). Till skillnad från andra djur kan den här räkan inte bara se båda dessa former av polariserat ljus utan också konvertera den ena formen till den andra. Detta gör att den har en oerhört bra syn.


    En dvd-spelare fungerar på ett liknan­de sätt. För att behandla information måste den konvertera en stråle polarise­rat ljus som riktas mot skivan till en cir­kulärpolariserad stråle och sedan konver­tera om den till en linjärpolariserad stråle Igen. Men bönsyrseräkan är strået vassa­re. Medan en dvd-spelare bara konverte­rar rött ljus, eller i vissa fall blått, kan rä­kans öga konvertera ljus i alla det synliga spektrumets färger.


    Forskare tror att man skulle kunna an­vända principen bakom bönsyrseräkans öga för att utveckla en dvd-spelare som kan läsa skivor med mycket mer infor­mation än dagens spelare. "Det som är särskilt fascinerande är att den här snyg­ga lösningen är så enkel", säger Roberts. "Ögat fungerar mycket, mycket bättre än några maskiner som vi hittills har försökt att tillverka."


     


    Vad tror du?
    Har bönsyrseräkans fantastiska öga kommit till av en slump?
    Eller är det ett resultat av formgivning?


  • Lampstället
    Agnostino skrev 2012-03-26 18:04:17 följande:
    Det har utvecklats genom flera miljoner år av slumpmässiga mutationer tillsammans med naturligt urval. Du borde läsa lite djupare i evolutionsteorin än bara vad kreationisterna säger om den. När man läser djupare försvinner alla kreationisternas motargument, allt som krävs är en lite djupare förståelse av drivkraften och tiden som ligger bakom evolutionen.
    Enligt dig så är det snart försent för oss.
Svar på tråden Jesus Mirakel Tråd 3