• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • Ocean WoW

    Ni som läcker fostervatten hur diagnostiserades det? Upptäcktes det vid UL eller märkte ni själva.

    Minns ganska tydligt hur "vattniga" flytningarna var i slutet av förra graviditeten och vet att det är helt normalt, men hur vet man då skillnaden (för ibland rinner det ju till som om man har ett helt badkar i musen)?

  • L E A
    Ocean WoW skrev 2010-03-22 09:14:16 följande:
    Ni som läcker fostervatten hur diagnostiserades det? Upptäcktes det vid UL eller märkte ni själva.Minns ganska tydligt hur "vattniga" flytningarna var i slutet av förra graviditeten och vet att det är helt normalt, men hur vet man då skillnaden (för ibland rinner det ju till som om man har ett helt badkar i musen)?
    Fostervatten har ju en speciell lukt tycker jag. Med min son så gick vattnet på morgonen dagen innan han föddes. Jag minns lukten på nått sätt o skulle känna igen den. Fostervattnet ökade i mängd hela tiden på mig men det kom aldrig någon stor splash.

    Är man osäker bör man nog åka in. Där kan dom ta prov med en sticka o se om det är fostervatten. Man kan ju själv testa genom att ligga ner, dra upp benen o hosta ett par gånger så sa dom till mig när jag var inne sist då jag misstänkte att jag läckte.
  • Ocean WoW

    Ok, så lukten borde ge en ledtråd då. På mig rinner det alltid till när jag legat ner (även om jag inte hostat) men jag tycker inte det luktar något. Är helt säker på att det inte är urinläckage.

    Tyckte bara det är så konstigt att dessa flytningar börjat nu, jag är bara i vecka 15 och fick inte dessa förrens sista månaden vid förra graviditeten.

  • gulligavera

    Är lite orolig att det är på G, men tror ändå inte att det är det.

    Har haft mkt sammandragingar men nu dom sista dagarna har det varit ofta och onda.
    Igårkväll kom det en stor flytning seg med färskt blod i och idag kom det
    en blodig flytning till på morgonen.
    Har som mensvärk i nedre delen av ryggen just nu.
    Men bebis är mkt aktiv.

    Är i v.33+3

  • Ocean WoW

    Det låter ju nästan som det är på g. Speciellt om det var slemproppen som kom ut. Tappen kanske har mjuknat då?

    Kolla med BM du kanske kan få något så att tappen inte öppnar sig?

  • L E A
    gulligavera skrev 2010-03-22 12:01:31 följande:
    Är lite orolig att det är på G, men tror ändå inte att det är det.Har haft mkt sammandragingar men nu dom sista dagarna har det varit ofta och onda.Igårkväll kom det en stor flytning seg med färskt blod i och idag kom deten blodig flytning till på morgonen.Har som mensvärk i nedre delen av ryggen just nu.Men bebis är mkt aktiv.Är i v.33+3
    Sådär började min första fölossning. Mensvärk o så damp en klump med segt slem o blodiga trådiga spår på golvet i duschen...sen rann fostervattnet till...
  • Mari78 m pojktriss

    Men om det är slemproppen så kan den ju faktiskt tillbakabildas så det är inte något säkert tecken på att förlossningen skulle vara igång. För bebisens skull så hoppas jag att den får stanna lite till, även om den kommer klara sig aldeles utmärkt redan nu. Visst, man brukar prata om teckenblödning och att det kan komma i samband med att slemproppen går, men man har så sköra slemhinnor där nere när man är gravid så det behöver inte betyda någonting. Ditt inlägg ger mig lite deja vu' då jag fick åka in just i den veckan du är nu med mellankillen. Han stannade dock tre veckor till eftersom de lyckades stoppa upp mitt värkarbete (jag hade utplånad tapp och hade börjat öppna mig lite, men strängt sängläge i ett och ett halvt dygn på förlossningen och medicin för att stoppa det påvisade värkarbetet gjorde att jag slöt mig igen och tappen fick en liten kant, visste inte ens att det var möjligt innan detta hände mig). Sedan var det minimala aktiviteter hemma som gällde. När jag passerat vecka 36+ så tröttnade jag och började vara aktiv igen, men förlossning bara dagar efter som följd.


    gulligavera skrev 2010-03-22 12:01:31 följande:
    Är lite orolig att det är på G, men tror ändå inte att det är det.Har haft mkt sammandragingar men nu dom sista dagarna har det varit ofta och onda.Igårkväll kom det en stor flytning seg med färskt blod i och idag kom deten blodig flytning till på morgonen.Har som mensvärk i nedre delen av ryggen just nu.Men bebis är mkt aktiv.Är i v.33+3
  • gulligavera

    Idag har jag fortsatt haft förvärkar av o till men inget regelbundet, dock så fort jag reser mig.
    Inget mera blod men mkt flytningar som vanligt.

    Det kom liksom bara strimmor av blod i slemmet(förlåt äckel),och sedan mer lite lite blodblandad flytning,alltså väldigt liten mängd.

  • Zoorama
    Birry skrev 2010-03-21 11:11:54 följande:
    Hej, får man hoppa in här med några frågor? Jag är gravid för andra gången i v 12 nu, i min förra graviditet fick jag vattenavgång i 28+6 och fick min son i 29+6. "Orsaken" till vattenavgången var, som jag fått det förklarat, GBS (som jag hade på tappen, rektalt och i urinen visade det sig). Jag har, som så många andra, inte vetat något om GBS innan detta hände oss och som någon form av "flykt" har jag inte vågat/velat läsa på om GBS.  Men nu är jag som sagt gravid igen och idag hade jag en  (förlåt för detaljerna!) flyning som såg ut som gulgrönt snor + ont nere i magen, vilket är samma symptom som jag minns att jag hade innan vattenavgången (även om jag inte reagerade på dem då, tyvärr). När jag talade med sjukvårdsupplysningen så sa de att jag ska lämna in urinprov i morgon bitti. Jag kan inte hitta någon vettig info om vad urinprovet ska betyda eller varför man inte tar ett prov på cervix/inne i slidan - det är ju där bakterinerna gjort skada en gång tidigare? Är det vanligt med vattenavgång pga GBS eller ska jag inte oroa mig för just det?Är det någon här inne som vet och har lust att förklara för mig varför man "bara" tar urinprov? Eller ska jag kräva ytterligare provtagning? Behandling? (Jag har förskrivningsrätt själv och i panik är jag beredd att skriva ut antibiotika till mig själv om det skulle kunna hjälpa?)Jag vore så tacksam för tips och råd om någon orkar?Tack på förhand /Birry
    Hej!!
    Kan bara lite lugnande säga att jag har haft precis sådana där flytningar som du nämner, och var och fick taget odling vaginalt (har tidigare testat positivt i ruinen och fått en omgång kåvepenin) men min odling veginalt var REN, och de "snoriga" flytningarna har kommit och gått sedan dess, så det behöver alltså inte vara något märkligt... men de tär ju bra att du lämnat urinprov, så får du se vad det säger...
  • Zoorama
    gulligavera skrev 2010-03-22 19:24:23 följande:
    Idag har jag fortsatt haft förvärkar av o till men inget regelbundet, dock så fort jag reser mig.Inget mera blod men mkt flytningar som vanligt.Det kom liksom bara strimmor av blod i slemmet(förlåt äckel),och sedan mer lite lite blodblandad flytning,alltså väldigt liten mängd.
    det låter ju verkligen som att det är din slempropp som gått... den kan återbildas igen, om de tinte skulle sätta igång, men eftersom du fortsätter att ha sammandragningar så tycke rjag nästan att du ska ringa förlossningen och berätta detta?
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*