• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 17

    Problem med sköldkörteln? Del 17


  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17
  • Happiness
    Probably the best in the skrev 2010-04-26 22:02:51 följande:
    Binjurarna producerar kortisol som är en viktig del i sköldkörtelns jobb på cellnivå. Trötta binjurar producerar dåligt med kortisol och då kan det hindra T3 att komma in i cellen.
    Vi säger att det är "för lite" kortisol...Kan man se det på T3 blodprovet då? Det svaret som man får av att ta ett T3 blodprov. Kan det visa på att det är för lite kortisol?
  • Happiness
    Probably the best in the skrev 2010-04-26 21:18:13 följande:
    B12 är viktigt för att hela proceduren med förvandlingen från T4 till T3 ska funka. Ofta hänger B12 brist ihop med att man även har problem med sin sköldkörtel.Jag har också haft hemsk klåda som blir eksem. Har slutat nu när jag började med Liothyorin (T3) som komplement till Levaxin. Kortisolet i blod ger tydligen sällan utslag om det inte är extremt lågt. Salivtest är att föredra men är svårt att få.TSH, T4 fritt, T3 fritt samt antikroppar på sköldkörtlen. Järnstatus samt ferritinB12 (Kobolamin, folat, homocystein och MMA)
    Har du tagit kortisloprov? Vilket isåfall? Visst kan man även ta det som urin prov?
    Har pratat med VC. Ska in och lämna prov. Fick prata med läkaren. Hon var jätte gullig, men vägrade ta kortisol prov på mig.

    Hon skulle ta, TSH, T3, T4, B12 och ett vanligt  ja vad heter det nu igen? Typ stick i fingret. Varför vet jag inte.. Järnstatus och kortisol ville hon inte ta. Hon visste heller inte om att kortisolet hade en inverkan på T3. Konstigt med tanke på att hon är läkare. Hon pratade bara om urin prov och det gör man bara vid misstanke. Jag berättade om mina nässelutslag/eksem över hela kroppen, men det trodde hon inte var det. Konstigt. Salivprov hade hon inte hört talas om.  Ska dit imorgon tror jag och lämna blod. Ska höra med labass. exakt vad det är för rör hon tar. Blev besviken att hon inte ville ta kortisolet. Förklarade att jag inte känner mig hjälp av Levaxinet. Hon sa bara att det tar minst 6 mån för att få effekt. Det var inte det som min ferilitetsläkare sa. Hon sa att man ska märke effekt efter 1 månad. Tror faktiskt mer på fertiliitetsläkaren eftersom det är detta hon jobbar med hela tiden.

    Hur var det för dig? Vad hade du för T3 värden för att dom skulle sätta in Lio? Var det på VC eller var det hos en endokrino? Tycker du man ska vända sig dit eller köpa via scandlab om man inte för igenom kortisolprovet?

    Är det någon som vet vart jag isåfall kan vända mig i GBG?
  • blondtjej

    På måndag har jag tid hos en ny VC (Hagakliniken i Göteborg) som jag hört gott om. På VC får man prover och så, annars kunde man få tid direkt hos endo och då kostade det 500:- utan prover så jag kände att jag inte hade riktigt råd. Tänkte göra mig väl förbered eftersom jag VET att jag kommer sitta där och "eh, det är nog inget fel på mig trots allt" och lalla iväg ångerfull efter att inte pratat om det på allvar...

    Har alltid varit "bra" när jag gått till doktorn för jag vill inte vara en jobbig j*vel, haha! Bra tänkande jag vet!
    Så för att inte bara sitta och rabla upp saker från en lista jag har problem med; vad har ni för tips hur jag lägger upp det? Har redan sagt vid tidsbokningen att det är detta jag vill kolla upp eftersom jag hade högt TSH för 4 år sedan och inget gjordes åt det då. (Första låg på 5,5 och en månad senare låg det på 4,4 tror jag) och då ansåg läkaren att jag var frisk och antagligen bara var stressad vid besök nummer ett. Tack för det...
    Men nu måste jag kolla upp det då jag inte orkar leva såhär längre. Nåt är fel och jag tror att det är just Hypo.

    Vad bör jag få testat och ska jag bara lista upp alla symtom på ett papper och läsa innantill eller hur ska jag göra?

  • Happiness
    Happiness skrev 2010-04-28 12:02:58 följande:
    Vi säger att det är "för lite" kortisol...Kan man se det på T3 blodprovet då? Det svaret som man får av att ta ett T3 blodprov. Kan det visa på att det är för lite kortisol?
    Glömde en sak??? Hur bildas T3?
  • Hallonsnören

    Ni som har opererat bort sköldkörteln. Hur ofta byter ni kirurgtejpen som man ska ha över såret? Hur får ni bort klisterresterna av tejpen?

  • blondtjej

    En fråga till - hur är era symtom? Kommer dom och går bara? Perioder som är bra och andra som är sämre eller är det samma dag in och dag ut?

  • Probably the best    in the
    Smilla75 skrev 2010-04-28 10:34:56 följande:
    Jag fick just svar på mina prover efter förlossningen, de togs när bebis var 2 månader gammal  TSH 0,35. fritt T4 17.Är jag lite överdoserad då?Jag var uppe i 100 mg Levaxin i slutet och minskade till 75 mg direkt efter. Som lägst TSH hade jag 1,3 under graviditet. Ska man sikta på ett värde kring 1 eller ska man pressa det lägre? Jag tror inte att jag upplever någon direkt skillnad, är ju rätt trött och hängig ändå med en massa barn liksom...
    Enl vad jag lärt mig av min doktor är du inte överdoserad. Är man behandlad med Levaxin kan TSH pressas rejält, bara man mår bra!
  • Probably the best    in the
    Happiness skrev 2010-04-28 12:02:58 följande:
    Vi säger att det är "för lite" kortisol...Kan man se det på T3 blodprovet då? Det svaret som man får av att ta ett T3 blodprov. Kan det visa på att det är för lite kortisol?
    Nej. Inte vad jag vet. Men fuderar lite på det och ska kolla upp det, mitt T3 har inte stigit (snarare sjunkit) sen jag började med Liothyorin (T3).
  • Probably the best    in the
    Happiness skrev 2010-04-28 12:14:19 följande:
    Har du tagit kortisloprov? Vilket isåfall? Visst kan man även ta det som urin prov?Har pratat med VC. Ska in och lämna prov. Fick prata med läkaren. Hon var jätte gullig, men vägrade ta kortisol prov på mig.Hon skulle ta, TSH, T3, T4, B12 och ett vanligt  ja vad heter det nu igen? Typ stick i fingret. Varför vet jag inte.. Järnstatus och kortisol ville hon inte ta. Hon visste heller inte om att kortisolet hade en inverkan på T3. Konstigt med tanke på att hon är läkare. Hon pratade bara om urin prov och det gör man bara vid misstanke. Jag berättade om mina nässelutslag/eksem över hela kroppen, men det trodde hon inte var det. Konstigt. Salivprov hade hon inte hört talas om.  Ska dit imorgon tror jag och lämna blod. Ska höra med labass. exakt vad det är för rör hon tar. Blev besviken att hon inte ville ta kortisolet. Förklarade att jag inte känner mig hjälp av Levaxinet. Hon sa bara att det tar minst 6 mån för att få effekt. Det var inte det som min ferilitetsläkare sa. Hon sa att man ska märke effekt efter 1 månad. Tror faktiskt mer på fertiliitetsläkaren eftersom det är detta hon jobbar med hela tiden. Hur var det för dig? Vad hade du för T3 värden för att dom skulle sätta in Lio? Var det på VC eller var det hos en endokrino? Tycker du man ska vända sig dit eller köpa via scandlab om man inte för igenom kortisolprovet?Är det någon som vet vart jag isåfall kan vända mig i GBG?
    Jag har bara tagit kortisolprov i blodet. Har funderat på att ta salivprov men avvaktar lite.
    Jag hade T3 på gränsen till för högt när jag fick Lio. Men då sänkte läkaren (privatläkare) Levaxinet och satte in Liot, nu var T3 värdet lägre och jag höjde Liot.
    Min läkare säger bara att man ska passa sig för enokrinologerna ivarjefall vi med lite mer suspekta symtom verkar det som.
    Det gäller ju att veta vad man gör av sitt kortisolprov. Ta det, betala och stå där med värden man inte vet vad man gör med. Så jag tror mkt på att hitta en läkare först som är beredd att också sätta in behandling om man skulle behöva det.
    Kolla på www.turtles.egensajt.se bla.
  • Probably the best    in the
    Happiness skrev 2010-04-28 12:27:41 följande:
    Glömde en sak??? Hur bildas T3?
    Har inte fysiolgin helt klar för mig Jag läser på när jag hinner. Men T4 omvandlas till T3 som sen ska in i cellerna och göra nytta!
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17