• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Lalalong
    Mile skrev 2010-05-01 19:40:37 följande:
    Hej! Hur många möten eller bedömningar måste man gå på innan op, tänkte mest om man bor lång bort? någon som vet?
    Det enda jag känner till är Ersta eftersom jag valde "valfrihet i vården" och där lägger de in alla besöken en dag. Så man åker bara upp på en bedömning.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Mile
    Lalalong skrev 2010-05-01 19:42:25 följande:
    Det enda jag känner till är Ersta eftersom jag valde "valfrihet i vården" och där lägger de in alla besöken en dag. Så man åker bara upp på en bedömning.
    Varför valde du valfrihet och inte vårdgaranti/ var bor du, om man får fråga? hur länge fick du vänta?

    tack
  • Lalalong
    Mile skrev 2010-05-01 19:44:07 följande:
    Varför valde du valfrihet och inte vårdgaranti/ var bor du, om man får fråga? hur länge fick du vänta? tack
    Jag valde först vårdgarantin, men sen förstod jag att de platser som Region Skåne hade köpt av Aleris var slut och insåg då att jag skulle få vänta längre om jag valde vårdgarantin eftersom de inte håller den.
    Så jag valde valfrihet och flyttade den till Ersta istället.
    Eftersom jag först hade vårdgarantin, och det dessutom tog 3 veckor för Landskrona att skicka min remiss till Ersta så har jag (vid bedömningstillfäller 22/6) väntat 4,5 månad på att få komma till bedömning. Men om man räknar efter att Ersta fick min remiss blir det 3 månader.

    Reservation dock för att Ersta nu till några sagt att eftersom många väljer dem nu så har väntetiden ökat till 6 mån för att komma på bedömning. Så man ska vara beredd på att få vänta ett tag i alla fall.

    Det är ett riktigt lotteri det där tror jag. Skulle det nu vara att Skåne köper 500 platser till på Aleris så kommer det ju rassla till jättefort där igen (det har varit prat om det också!) men är det inte så, så lär det dröja i landstingskön.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Lalalong
    Mile skrev 2010-05-01 19:44:07 följande:
    Varför valde du valfrihet och inte vårdgaranti/ var bor du, om man får fråga? hur länge fick du vänta? tack
    Jag bor också i Skåne förresten. Men det var kanske tydligt ändå eftersom jag pratade om Landskrona
    Klara 060504, Alva 100117
  • Full av förhoppning

    Jag tar varje dag 1 blodtryckstablett, två d-vitamin, en b12, två kalcium, två järn när jag har mens och då ingen kalcium, två multivitamin och en omeprazol.

    Man sväljer ner dem en och en med lite vatten och väntar några minuter innan man tar nästa.


    Lalalong skrev 2010-05-01 19:41:27 följande:
    Nu kommer jag med en knäpp fråga Det är väl ganska mycket tabletter man äter efter op..? Vitaminer och järn o.s.v. Hur gör man för att inte fylla magsäcken med det? Jag äter andra tabletter med för mina hormonbrister, så det blir några till. Haha, jag vet inte. Det är kanske inte så mycket tabletter, men jag tyckte att min kompis hade jättemånga olika, och de tar ju ändå sin lilla plats, så jag blev lite nyfiken Och så undrar jag... jag har för mig att jag läste att man bara får ta smärtstillande som alvedon och panodil efteråt... Är det så? Eller har jag drömt? Detta gäller väl i så fall bara första tiden efter op?
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
  • Lalalong
    Full av förhoppning skrev 2010-05-01 19:50:28 följande:
    Jag tar varje dag 1 blodtryckstablett, två d-vitamin, en b12, två kalcium, två järn när jag har mens och då ingen kalcium, två multivitamin och en omeprazol. Man sväljer ner dem en och en med lite vatten och väntar några minuter innan man tar nästa.
    Jaa, det blir ju en hel del!
    Men ska man vänta några minuter mellan varje tablett och ha 10 st så får man alltså avvara 30 min bara för att ta tabletter?
    Får börja gå upp i tid på morgonen med andra ord
    Klara 060504, Alva 100117
  • Mile
    Lalalong skrev 2010-05-01 19:52:12 följande:
    Jaa, det blir ju en hel del! Men ska man vänta några minuter mellan varje tablett och ha 10 st så får man alltså avvara 30 min bara för att ta tabletter? Får börja gå upp i tid på morgonen med andra ord
    Usch, jag vet inte vad jag ska välja, har inte bråttom men vill inte vänta 24 mån som det stod på min remiss...
  • Lalalong
    Mile skrev 2010-05-01 20:02:36 följande:
    Usch, jag vet inte vad jag ska välja, har inte bråttom men vill inte vänta 24 mån som det stod på min remiss...
    Det känns tokigt att råda någon när man inte vet vad som kommer hända. Tänk om jag säger valfrihet till dig och sen visar det sig att Skåne köper massa platser i Kristianstad och det hade gått superfort där...
    Men OM jag skulle säga vad JAG tycker, utan att veta något om framtiden så tycker jag Ersta är det säkraste alternativen. Det går kanske inte på 2-3 månader. Men du är garanterat opererad inom 9-12 månader (och då tar jag i lite extra!).
    I Skåne kan det gå kvickt, men det kan lika gärna ta ett år eller mer.

    Men som sagt, jag tycker det är jobbigt att råda, för går det sen mkt snabbare med det andra är det ju inte roligt att ha rått dig fel.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Full av förhoppning
    Mile skrev 2010-05-01 19:36:45 följande:
    Hej! Du opas i kristanstad va? Hur gjorde du valfrihet eller vårdgaranti, hur länge väntade du?.. Vad tycker du man ska välja? tack
    Jag åberopade vårdgarantin den 17 december och blev opererad den 13 april
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
  • Mile
    Lalalong skrev 2010-05-01 20:07:32 följande:
    Det känns tokigt att råda någon när man inte vet vad som kommer hända. Tänk om jag säger valfrihet till dig och sen visar det sig att Skåne köper massa platser i Kristianstad och det hade gått superfort där... Men OM jag skulle säga vad JAG tycker, utan att veta något om framtiden så tycker jag Ersta är det säkraste alternativen. Det går kanske inte på 2-3 månader. Men du är garanterat opererad inom 9-12 månader (och då tar jag i lite extra!). I Skåne kan det gå kvickt, men det kan lika gärna ta ett år eller mer. Men som sagt, jag tycker det är jobbigt att råda, för går det sen mkt snabbare med det andra är det ju inte roligt att ha rått dig fel.
    Det spelar ju ingen roll egentligen för det är ju inte svårt att ta sig till stockholm, jag och min mor ska ta det som en liten weekend, kanske mest hon för jag lär ju inte vara pigg. man får se det som en utflykt om man väljer erstad... Det är ju inte i världens ände...
    Men jag fattar inte varför det finns vårdgaranti om de inte följs, då kan de ju lika väl skita i det!
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)