• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • storkvinnan9901
    kaylaSTHLM skrev 2010-05-01 14:03:05 följande:
    Hur mycket gick ni ner på de 2 veckor på modifast, nutrilett osv innan Op ? 
    jag undra samma fråga? hur mycket, har ni knep? jag fick ett kenp innan att man skulle dricka mycket citron vatten för det dämpar magsuget maghungret, det hjälper dock bara lite på mig....

    kramar
  • ChokladMoshin
    kaylaSTHLM skrev 2010-05-01 14:03:05 följande:
    Hur mycket gick ni ner på de 2 veckor på modifast, nutrilett osv innan Op ? 
    7,4 kg på mina 2 veckors flyt.
  • FiaLisa75
    yakuzapixel skrev 2010-05-01 10:13:14 följande:
    Självklart, bara att fråga på :). Tror att jag låg mellan 35-36 vid det tillfället. Jag och läkaren satt och diskuterade huruvida det var smartare att satsa på barn nr 2 innan operationen istället, då man ju kan vara ganska säker på att jag skulle bli tyngre efter ännu en graviditet. Tillslut insåg jag att jag aldrig skulle orka en grav till, så jag slog till. Läste runt på forum, och Sophiahemmet har fått många fina ord av opererade, och när jag åkte dit fick jag förtroende för alla jag träffade. Själva operationen kostar 120 000.
    Tack för svar!

    Jag funderar också på en privat op. Dels har jag lite lågt bmi, inte enligt mig, 35 och dels tillhör jag dalarnas landsting, ett av de mest restrektiva landstingen i hela sverige på den här fronten.
    Jag har varit i kontakt med CFTK (CentrumFörTitthålsKirurgi) och tycker dom verkar bra. Trevliga och sympatiska. Ska dit den 12/5 och träffa en läkare för konsultation.
    Där kostar en op 98 000:-
  • JohannaL

    Hej en fundering blir förhoppningsvis opad nu på tisdag, har ni lite tips om flytande mat som e bra att ha hemma till efter op?

    känns rätt tomt i skallen när jag försöker komma på nått...

  • Full av förhoppning

    Är det Aleris så tänk på att det inte får vara nåt sött som fruktsoppa och smaksatt fil eller så.

    Mild naturell yoghurt att göra smoothies på,
     lättmjölk,
    lättfil och kanel.
    Kelda Tender tomato soppa är supergod.
    Gärna blanda i lite 1% kesella för proteinet.
    Gärna ett rått ägg i smoothie för proteinet.
     God morgon juice + kalcium och D-vitamin (sila bort fruktköttet),
    Grönsaksjuice och Morotsjuice.


    JohannaL skrev 2010-05-01 18:26:34 följande:
    Hej en fundering blir förhoppningsvis opad nu på tisdag, har ni lite tips om flytande mat som e bra att ha hemma till efter op? känns rätt tomt i skallen när jag försöker komma på nått...
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
  • JohannaL
    Full av förhoppning skrev 2010-05-01 18:38:12 följande:
    Är det Aleris så tänk på att det inte får vara nåt sött som fruktsoppa och smaksatt fil eller så. Mild naturell yoghurt att göra smoothies på,  lättmjölk, lättfil och kanel. Kelda Tender tomato soppa är supergod. Gärna blanda i lite 1% kesella för proteinet. Gärna ett rått ägg i smoothie för proteinet.  God morgon juice + kalcium och D-vitamin (sila bort fruktköttet), Grönsaksjuice och Morotsjuice.
    jupps aleris ju =)
    men ska det verkligen va lätt fil osv, tyckte läkaren på infot sa att man skulle köpa orginal produkterna? hmm men va mycket bra tips, helst på atnka på att jag älskar smothies och har levt på det mycket förr, e smidigt att stoppa ner lite krossade linfrön också i det så funkar magen också =)
  • Full av förhoppning

    De var mycket noga att mjölkprodukterna skulle vara lätta och det stod även i häftet jag fick på infomötet. Sen verkar det vara lite olika info från kirurg till kirurg, men dietisten sade också lättprodukter och de serverar lättmjölk efter lunchen dagen efter operationen.

    Vilken läkare hade du? Jag hade Sven Fredriksen men den som står som kirurg på op var Bent Johnny Nergaard


    JohannaL skrev 2010-05-01 18:45:48 följande:
    jupps aleris ju =) men ska det verkligen va lätt fil osv, tyckte läkaren på infot sa att man skulle köpa orginal produkterna? hmm men va mycket bra tips, helst på atnka på att jag älskar smothies och har levt på det mycket förr, e smidigt att stoppa ner lite krossade linfrön också i det så funkar magen också =)
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
  • Mile
    Full av förhoppning skrev 2010-05-01 18:55:11 följande:
    De var mycket noga att mjölkprodukterna skulle vara lätta och det stod även i häftet jag fick på infomötet. Sen verkar det vara lite olika info från kirurg till kirurg, men dietisten sade också lättprodukter och de serverar lättmjölk efter lunchen dagen efter operationen. Vilken läkare hade du? Jag hade Sven Fredriksen men den som står som kirurg på op var Bent Johnny Nergaard
    Hej!
    Du opas i kristanstad va? Hur gjorde du valfrihet eller vårdgaranti, hur länge väntade du?.. Vad tycker du man ska välja?
    tack
  • Mile

    Hej!
    Hur många möten eller bedömningar måste man gå på innan op, tänkte mest om man bor lång bort?
    någon som vet?

  • Lalalong

    Nu kommer jag med en knäpp fråga
    Det är väl ganska mycket tabletter man äter efter op..? Vitaminer och järn o.s.v. Hur gör man för att inte fylla magsäcken med det? Jag äter andra tabletter med för mina hormonbrister, så det blir några till. Haha, jag vet inte. Det är kanske inte så mycket tabletter, men jag tyckte att min kompis hade jättemånga olika, och de tar ju ändå sin lilla plats, så jag blev lite nyfiken {#lang_emotions_dreamer}

    Och så undrar jag... jag har för mig att jag läste att man bara får ta smärtstillande som alvedon och panodil efteråt... Är det så? Eller har jag drömt? Detta gäller väl i så fall bara första tiden efter op?


    Klara 060504, Alva 100117
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)