• Kattflickan

    Downs syndrom - Vi gjorde abort

    Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra nu? På Ackis sa de att vi kunde ringa dem och direkt få ett moderkaksprov i vecka 11 utan att behöva skriva in sig på MVC. Men jag vet inte vad vi vinner på det? Utför ackis eventuellt extra vul? Förra gången gick jag till en privat gyn och fick ett vul i vecka 9 för att jag kände mig orolig. Så jag vet inte riktigt till vem jag ska vända mig, men jag får väl ringa runt lite i nästa vecka!

    Hur känns det nu Lindis? Du hade slutat blöda iallafall va? Förstår hur jobbigt det måste vara att ha gått igenom ivf, ha tur att det fäster på första försöket och sen går det fel ändå. Jag hoppas det går bra vid nästa ivf-försök!

    Kramar!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Vi vill också veta så snart som möjligt om barnet har DS. Till mig sa läkaren att det går att göra MKP i vecka 11 som tidigast. Synd att det där blodprovet på mamman inte verkar ha utvecklats tillräckligt än för att användas än. De tar då ut bitar av fosterceller ur mammans blod och gör samma analys som på moderkaksprov eller fostervattensprov. 

    Vi avbröt i vecka 15. Gjorde KUB och fick högsta risk 1:2. Inför både första graviditeten och den här fick vi försöka i 4 månader. Båda gångerna har jag haft lite försenad ägglossning, hoppas det inte betyder något. Vi började försöka bli med barn för ca 1 år sen totalt. 

    Jag hade en period när jag mest fick bruna flytningar i slutet av blödningen efter aborten. Det är nog normalt!

    Lindis pratade er professor med er något om att äta mer folsyra? 

    Jag har läst artiklar om att folsyra skulle kunna påverka att man får barn med DS om man har en dålig folsyrametabolism.  Men för att motverka måste man äta rätt stor dos, vilket jag gör nu. Jag frågade läkaren som sa att det skadar ju inte och så skrev hon ut Folacin åt mig. Men som jag förstått så har det inte gått ut några officiella rekommendationer för sambandet behöver beläggas ytterligare. 

    Undrar om jag är den där jobbiga patienten som ställer en massa svåra frågor

    Millan

     

  • Kattflickan

    Jo, jag bor också i Uppsala. 

    Faktum var att jag kom på frågorna hemma och mailade dem till läkaren för att hon skulle kunna förbereda svaren till återbesöket. Nu äter jag en dos på folsyra som är 10 ggr rekommenderat dagligt intag och tycker att jag blivit lite piggare, kanske är jag en sån som har dålig folsyrametabolism? Men det var kanske lite dumt att inte mäta folsyranivån innan jag började äta dem.

    Visst var aborten jättejobbig. Min tog nästan 8 timmar. Värkarna kom igång jättefort så morfinet hann inte med att verka. Men värst var det sen att se barnet, fast på nåt sätt kändes det bra ändå. Jag har en minnesbild kvar av hennes små fingrar, som var så lika mina..usch, nu börjar jag nästan böla.

    Men jag tycker att vården har varit jättebra genom aborten. Men jag hoppas verkligen att jag och ingen annan heller behöver gå igenom att abortera ett barn man verkligen ville ha.

    Nu ska jag åka och träna!

    Kramar!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Det sägs ju att alla graviditeter är olika. Jag mådde inte illa en enda gång under min förra graviditet. Däremot tålde jag inte lukten eller smaken av fisk. Men det är ju inte säkert att det blir på samma sätt den här gången.

    Har också funderat över varför de inte gör moderkaksprov överallt. Min läkare sa att jag kunde ringa dem direkt när jag blev gravid och få ett moderkaksprov redan i vecka 11. Det förkortar ju ovissheten med några veckor.

    Limpan, visst är det så att du bor i ett angränsande län till mitt. Det tar ju inte lång tid att åka hit och göra MKP bara du får för ditt landsting? Jag vet inte hur reglerna är faktiskt, kan man själv söka sig till ett annat sjukhus i landet för specialvård om det saknas på sjukhuset närmast?

    Millan

     

  • Kattflickan

    Lindis: Det låter som om du hade en jättejobbig abort. Höll den verkligen på i två dagar? Jag tyckte en dag var illa nog.

    Ja, vi kanske har setts, vi är ju ungefär lika gamla. Fast jag bor i norra delen av stan. Men har bott på andra ställen i stan också.

    Just nu har jag håll, antingen så beror det på att jag åt mycket mat eller på graviditeten  

    Millan

     

  • Kattflickan

    Hejsan,

    Jag har bokat in ett vul i vecka 8 nu. Försöker vara lite mindre oroad.

    Lindis: Jag har inga barn, än iallafall, börjar ju bli lite bråttom då jag är 36 och vill ha två.

    Kramar!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Ja, man får börja med ett och vara glad om man lyckas! Men det var positivt att du lyckades på första ivf-försöket med att bli gravid så förhoppningsvis går det snart vägen igen! Hur känner du dig nu? 

    Millan 

  • Kattflickan

    Du får försöka ta det lite lungt på jobbet Limpan, inga tunga lyft!

    Om två veckor typ var min BF.

    I min graviditet går det inte så bra. Har tagit två digitala CB test, det senaste i söndags. Båda har visat "gravid v. 1-2", borde i söndags ha visat v. 3+

    Det tyder på att min graviditet stannat upp. Blev orolig för att det kunde vara utomkveds och tog kontakt med min gynekolog och fick komma dit och ta blodprov för hcg. Svaret kommer troligen imorgon, han skulle ringa.  Men det ser dystert ut. Fick också en tid för ultraljud till nästa tisdag, dvs. snabbare än den tidigare jag fått.

    Vi får se hur det går. Har inte börjat blöda iallafall eller har ont. Men jag har inga starka graviditetskänningar heller. Lite ömma bröst är allt.

    Kramar!

    Millan 

  • Kattflickan

    Det gick inte bra för mig. Mitt hcg värde var alldeles för lågt vilket tyder på ett missfall. Jag har dock inte blödit nåt. På tisdag ska jag göra ett vul för att kolla för säkerhets skull. Och för att se att graviditeten satt i livmodern och att det inte är ett utomkvedes. Jag har känt mig knäckt idag. Känns som om det aldrig kommer funka för oss att få barn. 

    Hur gick det på ditt vul Limpan?

    Millan 

  • Kattflickan

    Limpan skönt att vul gick bra! Min syster berättade idag om en undersökning av 30 000 kvinnor som fått missfall. Den visade att det var lättare att bli gravida direkt igen och att missfallsrisken bland dessa graviditeter var lägre än annars! Hoppas på det LImpan!

    För mig är missfallet ett faktum. Blöder som bara den. Ska till läkaren imorgon.

    Men jag har fått svar från min andra läkare angående det där nya testet på moderns blod som ska kunna säga om barnet har DS. Det används inte ännu i Sverige. Tänkte bara vidareförmedla det till er.

    Millan

     

Svar på tråden Downs syndrom - Vi gjorde abort