• Kattflickan

    Downs syndrom - Vi gjorde abort

    Rosahjärta skrev 2010-12-11 19:35:13 följande:
    men kan ingen svara ? får man reda på via UL om barnet har någon sjukdom ???
    Hej,

    I vecka 9-13 kan man göra ett test som heter KUB-testet. Det består av ett blodprov där vissa hormoner mäts och ett ultraljud där nackspalten mäts.  Googla på KUB-testet om du vill veta mer.

    Då kan man få en risksiffra för att barnet har ett kromosomfel, exempelvis Downs syndrom. Testet visar till ca 90 % säkerhet. För att sedan veta säkert, om man får en hög risksiffra, får man göra ett moderkaksprov eller fostervattensprov.

    På ultraljud generellt kan en del sjukdomar upptäckas men inte alla.

    Millan 
  • Kattflickan

    Hej,

    Igår hade jag en jobbig dag på jobbet, dessutom så var jag jättetrött, hade varit uppe på kvällen och målat vindskivor (ja, vi låter lägga om taket mitt i vintern ) och då hade jag jättesvårt att inte tänka på vår dotter som aldrig blev. Tänkte på den lilla handen, den lilla munnen och känslan i min kropp när jag var gravid. Började grina och fick gå in på toaletten på jobbet. Kanske inte blev bättre av att vi hade ett möte där en höggravid kvinna var med som skulle föda ungefär när jag skulle ha fött. Annars var det ett tag sen jag blev så ledsen.  

    Limpan- jag saknar också verkligen graviditeten, hoppas att jag snart blir det igen. På julafton ska jag göra ett grav-test.

    Kram på er alla!

    Millan 

  • Kattflickan

    Hej,

    Tack för ert stöd! Allt känns bättre när jag är lite mer utsövd som idag. Jag hoppas också på att jag är gravid, men är realist och kommer inte att bli så besviken om testet på julafton är negativt. Det kan ju ta ett tag att bli gravid.

    Victoria, skönt att du ändå kan se fördelarna med att nöja dig med de två fina barn du har! Men visst känner man sorg ändå. Annars kan man ju också välja att inte aktivt försöka, utan om det blir så blir det. Sannolikheten att det händer igen är ju jätteliten.

    Limpan, jag minns när jag var gravid så träffade jag på en kompis som rätt nyligen fått ett missfall. Då funderade jag över om det var jobbigt för henne att se mig gravid och det var det antagligen. Så om man väl blir gravid igen så får man kanske tänka sig för ibland. En jobbarkompis till mig är gravid och hon och jag pratade tidigare mycket om krämpor, symptom etc. Efter aborten trodde jag att hon skulle ligga lågt med det men det har hon inte gjort vilket har varit lite jobbigt faktiskt. 

    Kramar!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Elle: Jag blödde i ca 3 veckor. Sen kom lite bruna flytningar. Efter ca 6 veckor så fick jag tillbaka mensen.

    Det är klart att du fortfarande gråter, det är ju fortfarande så färskt!

    Skönt att du inte hade translokationer. Men jag tyckte det lät märkligt med 8 ggr högre risk? Jag har hört att risken ökar med ca 1 %. Det läkaren borde ha sagt är också att risken att det händer igen är ju mycket liten. Risken var liten första gången och är det även nästa gång, så den betingade sannolikheten att det händer två gånger på raken är ju jätteliten! Fokusera på det.

    God Jul

    Millan 

  • Kattflickan

    Elle: Jag har också läst en massa trådar om DS. Mest provocerande för mig var denna tråd helt nyligen där en tjej önskade sig ett barn med DS för att de var så gulliga!!! Orkade inte ge mig in i diskussionen för att den var så dum.

    Tycker inte att de som har barn med DS ska behöva försvara sig och sina barn, men har också märkt att det är så, men om vi valt att ha kvar våra barn kanske vi skulle ha reagerat på samma sätt, vet faktiskt inte. Jag respekterar  de som väljer att behålla sitt barn trots DS, det är ett mycket personligt beslut. Vore skönt om respekten kunde fungera även åt andra hållet.

    Är också trött på att de som inte skulle ha valt att göra en abort verkar tycka att man är känslokall, hård, emot barn med funktionshinder. Så är det inte för mig iallafall. Det var ett jättejobbigt beslut och lika jobbigt att genomföra. 

    Försök att inte ta illa vid dig av allt du läser!

    Trist att det blev sådär på nyår. Men jag förstår dig! Det är jobbigt med andra som är gravida. Jag skulle ha  varit i 7e månaden nu. En tjej på festen igår som visste att jag var gravid visste inte vad som hänt. Såg att hon tittade konstigt på mig, sen frågade hon mig på tu man hand om jag var gravid och då berättade jag vad som hänt. Då grät hon! Men hon hade tyckt det var konstigt att jag drack vin till middagen och att jag inte hade mage.

    Hoppas på ett bättre år för alla oss här i tråden!

    Millan 

  • Kattflickan

    Hej,

    Jag var lite dum och gav mig in i den där andra diskussionstråden, ska inte göra det mer.

    Jag tycker också att det är skönt att vi är flera som har kunnat börja gå vidare. Jag har precis haft ägglossning, så nu väntar jag på BIM. Pernilla79, vi verkar vara synkade, den 19 januari vet jag också om det gick vägen.

    Jag tror att det är många som säger att de inte skulle göra abort om barnet hade DS, men om de själva satt i sitsen kanske de skulle tänka om.

    För oss var det på samma sätt Victoria, vi hade sagt innan kub-testet att vi skulle göra abort om barnet hade DS, men vi trodde ju aldrig att det skulle bli aktuellt, när det väl blev det så fick vi tänka igenom det hela igen och det var ett jättejobbigt val.

     Hoppas också att det här året blir bättre för oss alla!

    Millen 

  • Kattflickan

    Bra att få tips på en film man inte ska se!

    Jag tycker det är jobbigt när man ser gravida på tv och i verkligheten, de finns ju överallt. Jag känner flera som skulle ha barn i mars, när jag skulle fått barn och jag försöker faktiskt undvika dem. Missunnar dem inget men det känns jobbigt.

    VI försöker ju igen att få barn, hoppas det har funkat den här månaden. Men samtidigt så känner jag mig jätterädd över att även nästa barn ska ha DS. Men jag får väl bearbeta det om jag blir gravid igen.

    Tycker också det känns jätteskönt att ha ert stöd härinne! 

    Millan

     

  • Kattflickan

    Grattis tjejer! Jättekul att ni redan plussat! På första försöket typ? Jag känner mig bara glad för er skull! Försök nu att inte oroa er så mycket utan njut! Tänk på att sannolikheten att det händer igen är jätteliten!

    Kram!

    Millan 

  • Kattflickan

    Grattis Pernilla!  Kul att du plussade så tidigt och hoppas att du inte får mer blödningar!

    För mig är det prick en vecka kvar till BIM och jag tror jag väntar tills dess med att testa. 

    Förstår att du är orolig, men egentligen så kan man ju ändå inte göra nånting, så det är bara att vänta och se om det går bra och då kan man ju lika gärna försöka att inte oroa sig och vara glad åt att vara gravid! 

    Millan 

  • Kattflickan

    Hejsan,

    Det är BIM på onsdag så då ska jag testa. Men jag kände mig mycket mer gravid förra månaden när det inte var nåt än jag gör nu, så jag tror inte det är nåt, men då är det bara att ta nya tag nästa månad.

    Jag och min sambo är inte helt överens om hur vi ska göra när (om) jag blir gravid igen. Han tycker vi ska skippa kub-testet och gå direkt på moderkaksprov. Jag känner mig lite orolig för moderkaksprovet. Tänk om bebisen är frisk men jag får missfall av moderkaksprovet? Fast om vi bara gör KUB och får bra siffror så kommer inte han kunna känna sig säker genom graviditeten. Jag tror att jag skulle kunna känna mig säker om vi fick riktigt bra siffror men visst skulle det vara skönt att veta säkert.

    Hur resonerar ni?  

    Limpan: Det behöver ju inte kännas som under förra graviditeten, du behöver inte nödvändigtvis bli lika illamående. 

    Millan 

Svar på tråden Downs syndrom - Vi gjorde abort