• Linda1976

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
    Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

    *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

    *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

    *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

    *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

    *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

    *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

    *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

    *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

    *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
    Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

  • Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?
  • Tuvaliten

    lajjalo - vet inte om du läst mina inlägg, men det du skriver kunde jag verkligen inte hålla med mer om! Mitt i prick!

    Låt tomten finnas. En sista liten mysig bit av saga i vår hårda värld.

  • Chino

    Jag trodde stenhårt på tomten som liten, inte han som kom med paket på julafton kanske men han som bodde i ladugården och i skogen och tog hand om djuren. Tror faktiskt lite fortfarande.

    Jag tycker inte att det är fel att låta barnen tro på tomten, förr eller senare så kanske de inser att tomten som kommer på julafton inte är sann och då tror jag inte att de tar illa vid sig av det. Låt barnen tro. Ingen jul utan "men mamma kommer inte tomten snart?"

  • Zayda

    har inte läst tråden men måste lägga in min åsikt i detta ämne...

    MEN SNÄLLA... vad är den stora grejen ... vad är det som är så fel med tomten... det handlar ju om julmagi och mys ... vad är problemet liksom... ???

  • Maneater

    linda: sa inte att du skrattade åt dom. sa att det lät lite som om det var så du trodde att jultomte grejen gick till hemma hos oss andra som så elakt lurar våra barn. efter som du verkar se det som en elak lögn där man går in för att lura i barnet saker som itne är sanna..känner inte dig, men får känslan av att du tar lite för allvarligt på vissa saker i livet..kan inte vissa saker bara få vara roliga och inte totalt regelrätta osv?

  • Piaf

    Alltså...
    Jag luuuuuuuuuuuuuuuuurar inte mina barn att Tomten finns. Vi snackar Tomten runt jul och tomten kommer med klappar o grejer, men vi sitter inte på allvar och berättar om "herr Tote" så att det blir som med andra trovärdigheter.

    Jag vet inte ett barn som inte kommer på "vem" tomten är efter en tid - och det är ju lite hela tjusningen

  • Linda1976

    Jo, när jag var _liten_ skrattade jag åt dem, och läte dem tro på tomten, jag orkade liksom inte bry mig.

    Jag tar inte allvarligt på tomten, det enda jagkommer att säga till Alice är att nån jultomte inte finns, det är folk som klär ut sig.

    OCh nej, jag är inte en person som tar för allvarligt på saker. Däremot så ljuger jag inte medvetet för dottern, speciellt inte när det finns en lätt sanning.

  • Maneater

    tänkte mest eftersom du blir tillräckligt upprörd för att göra en tråd om det och inte bara kan begripa hur andra kan vara så hemska mot sina barn ;)

  • Loppeloppan

    lajjalo:
    Underbart ju
    Vilka härligt magiska jular med små brev från Tomten!!
    Kanske något att ta efter...
    Hur gamla var dina barn då ni började med det?

  • 1978nettan

    jag orkar inte läsa hela tråden men visst säger jag till min son att tomten ska komma på julafton
    jag säger som sayda: vad e problemet med det egentligen??

  • Linda1976

    problemet: Jag ljuger inte för mitt barn, speciellt inte när det finns en väldigt lätt sanning. Magisk jul m tomte? Sorry, men för mig e det kvalificerat bs. Julen blir inte magisk för att man ljuger.

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?