Hjärtlig klubbkänsla med Sgt. Pepper's Lonely...
Forum Jämställdhet/Genus - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are

  Tor 4 nov 2010 12:08 Läst 17475 gånger Totalt 177 svar
  Tor 4 nov 2010 12:08 +1

  Världens längsta inlägg. Jag ber om ursäkt men uppmanar er ändå att läsa!


  Jag tänkte att jag skulle reda upp lite fördomar och missuppfattningar.

  Det verkar finnas en märklig missuppfattning om att genus handlar om tvärtom. Förbud. Tvång.

  Jag har i diskussioner de senaste åren blivit anklagad för det ena och det andra; jag kommer göra mina barn könsförvirrade (herregud hur förvirrade var man inte på stenåldern då?), min barn kommer bli mobbade (nej, 1. mobbing handlar om hierarki inte kläder och 2. Barn är mer accepterande än vuxna) Jag tvingar henne, jag begränsar henne (hahaha hur var det nu med mångfalden?) osv.

  Folk blir upprörda på riktigt när genus kommer på tal och det finns en nästintill rabiat rädsla för oss genusmuppar som vi så fint kallas. (ja och fula feminister)

  "Varför måste man bevisa nåt genom sina barn?" undrar en del och jag undrar detsamma - varför måste man bevisa, genom kläderna, att det är ett visst kön på ungen? Varför inte bara låta barn få vara just barn?

  Nej, genus handlar inte om förbud. Det handlar inte om att ta ifrån ungarna nåt, utan snarare om att tillföra. Ge barnen tillgång till ALLA färger och alla plagg.  Inte skapa enformighet, utan mångfald. Inte förbjuda flickor att ha klänning eller rosa, men inte heller förbjuda pojkar att ha det.

  Nej, genus handlar inte om att göra människor till en könslös grå massa. (För den könskodade blå/rosa massan vi har nu är ju att föredra)

  Nej, genus handlar inte om att alla ska se lika ut (som folk generellt gör nu dock) eller ha samma kläder samma färger samma kön. Könet är konstant, oavsett kläder och färg. Min fitta gror inte igen bara för att jag väljer bort klänning.  

  Är folk verkligen så dumma att de tror att vi skapar könslösa människor genom att INTE klä dem efter könet? Är folk verkligen så dumma att de tror att det är det genus handlar om?

  Om ALLA människor fick tillgång till ALLA plagg och ALLA roller så skulle mångfalden och indiviualismen öka, inte minska.

  Det könsstereotypa begränsar och likformar.
  Ger barnen tillgång till två roller och berövar dem från hundratals roller och möjligheter. Hur kan man INTE tycka att det är vansinnigt?

  De stereotypa könsivrarna hävdar att vi experimenterar med våra barn. De hävdar att vi gör våra barn till något de inte är. Jag hävdar tvärtom; det är den rådande normen som är experimentet, hjärntvätten. Det är könsrollerna som tvingar barnen att bli något de inte är, skapar förvirring, utanförskap. Sätter etiketter på våra barn och pressar in dem i en roll de inte alltid känner sig hemma i.

  Ibland undrar jag hur folk tänker. Om de tänker.

  Nej, genus handlar inte om tvång. Vi kommer inte tvinga våra söner att ha hellokitty, klänningar, glitter eller vad det nu må vara. Vi kommer heller inte tvinga dem att avstå från klänning glitter och rosa med hänvisning till deras kön. "Det är för flickor" Vi kommer inte tvinga dem att vara på ett visst sätt eller se ut på ett visst sätt bara för att de har snopp eller snippa.

  Genus uppmuntrar det fria valet. Genus uppmuntrar individualitet. Genus är tillåtande.

  Nej, genus handlar inte om att byta roller; göra pojkar till flickor och flickor till pojkar. Genus handlar om att utvidga rollerna. Upplösa könskodade egenskaper. Tillåta och öppna möjligheterna för båda könen.

  Pojkar kan vara mjuka och känsliga - de är inte fjolliga eller feminina, flickor som klättrar i träd och är fysiska ska inte kallas pojkflickor. (som om de inte är riktiga flickor) De är flickor. Punkt.

  Genus handlar i högsta grad om kläder. Hur kan man inte se det? Genus handlar i grund och botten om hur vi bemöter varandra. Hur barn bemöts. Hur barn uppfattas. Manligt och kvinnligt. Stereotyper, fördomar och förväntningarna som följer med det.

  Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget.

  Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt.

  En flicka i rosa klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans och tröja uppfattas på ett annat. Således får de - tråkigt nog - olika bemötanden. Inget konstigt med det. Men som genusmedveten förälder så är man uppmärksam på hur dessa bemötanden påverkar våra barn.

  Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?


  Ninjas gamla klädlåda (som Tamlin ärver)


  "Kommer du låta Ninja ha klänning eller rosa på sig om hon vill det?" frågar de nyfikna och öppensinniga. De mer trångsynta utgår genast från att jag släpar Ninja vrålandes och gråtandes från HM's tjejavdelning och förvägrar henne en tröja med glitter på. (ok, nu har jag släpat ungen skrikande från HM, men av andra skäl)

  Så är det givetvis inte.

  Det är jag som handlar Ninjas kläder. Hon är två bast och skulle hon få bestämma så skulle det bli allt annat än praktiskt. (typ vuxentrosor och gummistövlar) Jag har medvetet valt bort klänning därför att det bidrar till att min flicka blir bemött utifrån sitt utseende och kön.

  När jag köper kläder till Ninja så är det nämligen med omsorg och eftertanke
  . Allt sockersött går bort. Allt som är för könsstereotypiskt avstår jag ifrån. Inga klänningar, ingen spets, inget rysh-pysh. Inget som signalerar "Jag är en söt flicka,, behandla mig därefter". 

  Jag vill att Ninja ska uppmärksammas för den hon är, få VARA den hon är framförallt och inte pressas in i ett fack med förutbestämda egenskaper.

  När det gäller Tamlin (min son) så avstår jag från sådant som får omgivningen att uppfatta honom som cool, tuff, stökig och pojkig. (och därmed uppmuntrar dessa egenskaper)

  Om Ninja, när hon blir äldre, vill ha specifika kläder; klänning, overall, snickarbyxor eller vad det nu må vara så kommer jag givetvis ta hänsyn till henne.

  När det gäller rosa så har Ninja redan ett par plagg med rosa på, men jag blir ändå ofta anklagad för att jag inte låter henne ha rosa alls. Jag tror folk ser genom sina könsglasögon och eftersom att Ninja inte kläs i helrosa så upplevs det som att hon inte har rosa alls. eller nåt.

  Jag tror dock INTE på att låta barn bestämma exakt vad de ska ha på sig och exakt när det passar sig. Jag tror på att kompromissa och på att uppmuntra deras kreativitet och ansvarsförmåga -- men inom rimliga gränser. Jag tror det är helt möjligt utan att begå våld på deras personliga smak.

  Så nej, jag kommer inte köpa en megaflickig klänning som kommer bidra till en massa komplimanger. Jag kommer köpa en klänning från villervalla eller liknande. Det ska vara lekvänligt och praktiskt.

  Jag har ett ansvar som förälder att se till att mina barn blir bemötta på rätt sätt. Detta innebär att jag även kommer styra deras klädval tills de blir tillräckligt gamla för att kunna ta ansvar själv.


  Jag avslutar med ett boktips och uppmaning.

  "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två"

  Jag uppmanar ALLA föräldrar att omedelbums beställa boken. Jag smickrar gärna mig själv med att jag är lite av en genusexpert, men till och med jag (som faktiskt är jävligt påläst) har fått tvåhundrafyrtioelva aha-upplevelser sen jag började läsa.

  Boken ger konkreta tipshur man kan bredda rollerna och hur man kan motverka stereotypa mallar. Ett fantastiskt bra verktyg att ta till.

  Boken tar upp olika förväntningar vi har på flickor och pojkar och hur vi ofta har förutfattade meningar som i sin tur påverkar och formar våra barn.


  Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.blogg.se/
 • FannyG­ioia
  Visa endast
  Tor 4 nov 2010 12:47 #1

  Tack.

 • Tor 4 nov 2010 13:00 #2

  Tusen tack! Jag tror tamejfasen att jag skriver ut allt och bifogar det till årets julkort. Gamla mormor lär ju trilla av stolen till "Min fitta gror inte igen bara för att jag väljer bort klänning." men det är en risk man får ta :)

 • Tor 4 nov 2010 13:14 #3
  Dargo skrev 2010-11-04 13:00:30 följande:
  Tusen tack! Jag tror tamejfasen att jag skriver ut allt och bifogar det till årets julkort. Gamla mormor lär ju trilla av stolen till "Min fitta gror inte igen bara för att jag väljer bort klänning." men det är en risk man får ta :)
  hahaha!
  Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! Den är skitbra! - ladydahmer.blogg.se/
 • Tor 4 nov 2010 14:51 #4

  Tack, ett synnerigen insiktsfullt och välformulerat inlägg.

 • MalinE­ddie
  Visa endast
  Tor 4 nov 2010 16:09 #5
  Stormorsan skrev 2010-11-04 14:51:28 följande:

  Tack, ett synnerigen insiktsfullt och välformulerat inlägg.


  Jag håller med!
 • Fre 5 nov 2010 09:22 #6

  Bra och tydligt skrivet!

 • Päron1­986
  Visa endast
  Fre 5 nov 2010 10:14 #7

  Tummen upp!

  Välformulerat och klokt!

  Tidigare var jag, inte emot, men tyckte att det var "trams", tex jag skulle aldrig sätta på min son (har ingen, men hoppas på å få) en klänning.. men. varför inte? osvosv.

  Du har skakat mina grundvallar och jag gillar't!

 • Fre 5 nov 2010 12:00 #8

  Mycket fin klädlåda med mycket fina olika färger!

 • flinga­nsnö
  Visa endast
  Fre 5 nov 2010 12:03 #9

  bra skrivet! Skönt att få hjälp med ord påd et man tänker och lever efter!

 • Denebo­la
  Visa endast
  Fre 5 nov 2010 12:52 #10

  Har läst detta i din blogg tidigare, men jag satte mig och lusläste igenom det igen, bara för att det är så bra!

Svara i tråden: Vad är GENUS? Snabbkurs för ovetande och födomsfulla fl'are
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Samhälle
Svara i tråden...

Innehåll