• trillingmorsan

    Är det bara jag som har trillingar???

    Jag har trillingar på 6år som börjar skolan till hösten.. Undrar hur ni andra har gjort med era??? Samma klass...olika skolor osv osv. Måste bara säga att dom är extremt olika som personer....  Tips mottages tacksamt!!

  • Svar på tråden Är det bara jag som har trillingar???
  • Billabong

    Busan10: Jag har "bara" tvillingar (och först ett enling-barn) men det jag såg som nödvändigt under den första tiden var:
    * Att båda föräldrarna är hemma tillsammans en tillräckligt lång period.
    * Att man har  mat att slänga i sig snabbt.
    * Babysitters! Oumbärliga för oss! Vi ställde dem ofta mittemot varandra och hängde leksaker ovanför/vid sidan om som kunde roa barnen. Bästa underhållaren var iofs storasyster (som var knappt 2 år när de föddes).   
    * Antilop-stolarna från IKEA med brickborden, för de gör att man slipper få allt kladd på det egna bordeet samtidigt som de små men ändå långa barnarmarna inte når allt man har på köksbordet. Stolarna gick att börja använda kring 4 månaders ålder för oss (våra är inte prematurer) lite korta stunder vid smakisar, när vi bara skulle låta barnen sitta med vid våra måltider (vi åt oftast inte samtidigt som tvillingarna när de var så små), och även om man behövde göra ngt såsom t,ex. duscha själv. Då kunde de sitta fastspända i sina Antilop-stolar under tiden. Gör ju inget att de blir blöta, de används ju även ofta i badhusens duschrum här och var runt om i landet. Ngn gång när barnen kladdade ner sig helt med spaghetti o köttfärssås sen när de skulle börja äta själva... så bar vi in hela kittet med barnet i i duschen och spolade av barn o stol. Att de är billiga är också en stor fördel nrä man behöver flera.

    Det var vad jag kom på nu helt spontant!
    Lycka till med trillinggraviditeten!
       

  • Busan10

    Tack för tipsen!


    Vi ska vara hemma båda två, finns inget annat alternativ riktigt, man har ju inte tre armar :)


    Ska bunkra upp frysen med matlådor.

    Hade ni barnen i babysitter direkt när dom var nyfödda?

    allt som underlättar är bra =)

  • Fildi

    Sara75, asgarv....vilket bra tips det där att ställa in stolar och barn i duschen.. Skrattande   kommer nog behövas framöver.. Flört

    Busan, haha..har graviditets vimset börjat ge sig tillkänna Flört  Vi har massor av pojkkläder, men vi har inte så många som är 3 lika, vi klär dom alltid olika.  Ja jag tror det är i församlingshemmet,  fast jag måste kolla upp det.
    Men det där bidraget du läst om lät ju väldigt intressant, hoppas nån vet vart man söker det. Vi pratade innan barnen kom att vi skulle ringa blöjföretagen om sponsring, men än har vi inte gjort det, vet inte ens om dom ger nån trillingrabbat.  Hörde att babyproffsen ger tvilling/trilling rabatt om man handlar två eller tre saker till barnen samtidigt, men man måste vara med i nån tvillingklubb tror jag. 
     
    Ang försäkringen, hos Lf var det samma sak att efter 6 mån fick man teckna en barnförsäkring..men när jag väl skulle göra det DÅ kom det fram att om barnen är födda förtidigt och vägde under en viss vikt som jag inte minns nu, (vår minsta vägde 605 gr å största 832 gr) så fick man inte teckna barnförsäkring, utan ta olycksfall ist. Då ringde vi TH och en kille kom hit och hjälpte oss söka en barnförsäkring hos dom men vi fick nobben där med.
    MEN nu hoppas vi ju att era trillingar stannar i magen några veckor längre än våra och väger mer. Jag håller alla våra små tummar för det. :)

  • Billabong

    Busan: Inte direkt, men de började sitta i babysitters korta stunder när de var ung. en månad gamla har jag för mig. Era trillingar kan väl tänkas komma ett antal veckor före BF så då kanske ni får låta dem bli ngn månad gamla enligt BF. Ni märker när det är läge att prova. Vi hade en gammal hedeerlig 1-2-3 från babybjörn som går att ställa i väldigt liggande läge, då kan man börja tidigt eftersom nästan liggande inte är påfrestande för de små bebisarnas ryggar. Mer upprätta babysitters måste de vara äldre innan de kan sitta i. Så ett tips är att skaffa sådana som går att ställa i olika lägen. Babybjörns gamla brukar finnas på Blocket för bara några hundringar. Lekbågen behövs inte, såsom jag upplevt det. Det är tvättbart tyg, vilket är jättebra då det lätt kommer kladd på tyget, även om vi hade en frottéhandduk i också.

    Fildi: Ja, nakna barn i enbart blöja är att rekommendera när de ska börja äta själva, eller om de viftar väldigt mkt med armarna när de matas. Lätt att sedan stoppa in barnet i duschen/badkaret - ev. fortfarande fastspänd i Antilopstolen om det är riktigt kladdigt.

    Ett annat tips: Ni som bor i hus med olika våningsplan, fundera över var och hur bebisarna kan sova även dagtid. Ofta har man sovrum på ovanvåningen men det kan vara praktiskt att ha sovplatser i närheten av kök och rum man vistas i dagtid. Vi hade en gammal utdragssäng med höga kanter som fungerade de första månaderna, Annars kan man ha (köpa eller låna) en resesäng som är som en uppfällbar spjälsäng.

    De flesta barnbutiker ger tvillingrabatter (säkert även trilling) när man köper dubbelt av ngt. Bara fråga efter den och om de säger nej, agera mkt förvånat och överväg att avstå köpet - då får ni säkert minst 10% rabatt ska ni se.        

  • Busan10

    Jag ska googla lite få se om jag får fram något om bidraget, tror att det var Linda28 som hade fått tipset från kommunen om jag inte minns fel..

    Det är just sånna kryphål man blir så förbannad på! man tror att man har tecknat bra försäkring sen helt plötsligt blir man nekad. så jäkla fult gjort av företagen!

    Liberoklubben på internet gick jag med i, då skulle man maila om man väntade fler än ett barn. fick svar direkt att dom hade "uppdaterat" min status och att jag skulle skicka ett mail när barnen kom så sponsrade dom alla trillingfamiljer med "blöjor och smått och gott". vet inte hur mycket det handlar om.
    Vet att pampers har något liknande till trillingfamiljer också..

    Sara Suger in mig av tipsen och lägger ställbara babysitters på inköpslistan! :)

    Vi har enplansvilla men har ändå tänkt att ha en extra spjälsäng i vardagsrummet så man lätt kan hålla koll.

  • Fildi

    Busan jag tycker det är jätte bra att du tar tag i saker nu i förväg, du verkar väldigt driftig, sen när barnen kommit är det så lätt att man struntar i vissa saker för man hinner eller orkar inte med.  Jag trodde vi skulle ha längre tid på oss att fixa men nu kom ju barnen så tidigt, sen blev det ju sjukhus fler månader, har haft sån tur att min mamma har handlat och fixat kollat på nätet vad man kan behöva medans vi var där.  Nu efter 10 månader känner jag att jag har lite mer lust att fixa med saker.
    Så nu har jag mailat Libero...bättre sent än aldrig  Flört  Kanke  lika bra att maila pampers på samma gång, fast vi gillar liberos blöjor bättre. Och williys tyckte vi var bra när vi testade.

    Vi bor i ett jättelitet enplanshus, så vi tränger i hop oss just nu, men vi håller för fullt på att bygga ett trillingrum, som grabbarna kommer få dela på.

  • Bellas7

    pratade med min komun om hjälp idag. Och gissa vilken hjälp vi skulle vara berättigade till 8 timmar i månaden till en kostnad av 150 kr i timmen om min man inte är hemma utan arbetar.Så nu ska jag överklaga och då tyckte de att vi skulle överklaga men vi skulle höra vad andra trillingmammor fått hjälp med. Så snälla ni som vill kan ni inte skriva vilken kommun ni tillhör och vilken hjälp ni fått. Gärna inboxa mig om ni vill. Tycker detta är skit alltså :(

    Vår kommun suger totalt.

  • Busan10

    Fildi, kalla mig driftig, jag fnissar! är vanligtvis en väldigt lat person, men nu när man är sjukskriven så är jag så grymt uttråkad så måste göra något.. Men idag har det inte hänt så mycket, har äntligen gjort klart mina beskvier tog mig bara 8dagar =D haha..
    Plockat ner saker från vinden, hittade mina gamla babyfiltar (ROSA) och täcken så dom har jag tvättat. Det var lite roligt med nostalgi, dock har jag inga kläder från mig man kan använda. mamma har bara sparat klänningar :)
    Imorgon ska jag ta tag i att skära till madrassen till vaggan, finns ingen i rätt mått så här ska det bli hemma-pulning för fullt!

    Linda skrev också att Hipp(?) barnmat sponsra med mat för 500:-mån mellan 6-12mån. tror det var nått mer märke också..
    Låter ju bra om man får mat för 500:- det är ju ändå en hel del burkar per månad.
    Men vet inte om jag är entusiastisk men har aldrig ens tänkt tanken på att köpa burk-mat, fast det kanske är lite annorlunda om man har tre barn vs ett...
    Fildi vad har ni gett era pojkar? gav ni mat efter deras ålder eller "skulle varit" ålder? (om du förstår vad jag menar)

    Leaeva sa dom det över telefon direkt? inga möten och besök hemma med utvärdering? Hade ju varit bra om du fått den lilla hjälpen när mannen är hemma. Det var verkligen skit dåligt erbjudande från dom, och vad menar dom med 150:-timmen? är det du som ska anställa någon?
    Så om du tex ska åka iväg och handla då ska du bara lämna barnen hos den människan hemma i ditt hem och du får i snitt 2tim i veckan att handla. det hinner man ju inte ett skit på om man ska handla till hela familjen.
    Bra att du ska överklaga! kanske du kan ringa och prata med någon annan avdelning.. pratade du med socialen? Linda hade väl också nå strul från början innan hon fick prata med en vettig människa....

  • Bellas7

    Busan jag ringde i torsdags fick lappar i fredags där beskrev de tydligt att jag ska betala 150 kr i timmen för hemtjänshjälp och de erbjuder oss max 2 timmar i veckan. Helt sjukt. Japp jag ska överklaga. Men måste skicka in lite vad andra kommuner har gjort.

    Tröttsamt, bara tanken att lämna på dagis med tre små i bilen, hur fasen ska jag ens bära dem? Usch

  • Busan10

    Alltså heeelt sjukt! Att ni måste betala för hemtjänsten. om ni ändå bara skulle få 8tim när din man jobbar så kan dom väl iaf stå för kostnaden minst. så sjukt snålt! 
    Min man sa att får vi ett sånt erbjudande så skulle han säga att man bor då i den pinsammaste kommunen i sverige!

    Bättre att anlita svartjobbare för 100-120:-timmen då, finns alltid nån som ställer upp på det och billigare! ;)

  • Fildi

    Busan, aha..då ska jag skriva till Hipp också, vi brukar köpa deras fruktpure. Men annars gör vi all mat till barnen själv, morot, palsternacka, kålrot, potatis, majs, broccoli älgfärs fisk pure mm och det blir ju såå ljuvligt gott, tror vi ska börja äta pure själva snart..ha ha ;)  Provade ge köpemat till dom när vi var borta en helg, men då grinade dom illa. :)   Känns mycket bättre att göra själv, jag gör stora satser på en gång och fryser in i små buttar. Bara ta fram och tina i kastrull sen.

    Har ni gjort en special vagga som alla tre ska få plats i ? 

  • Busan10

    Nja nån special vaggan är det väl inte direkt, jag gjorde den på slöjden i skolan.. Blev skrattad åt och fick frågan "varför gör du sån stor för??" från lärarna och folk.. Funderar på att skicka in en bild till dom sen, visste väl att jag hade en anledning till att jag tog så stora mått =) haha..


    Dom kommer ju inte kunna ligga där jätte länge men iaf en stund i början..


    Ja precis så har jag också tänkt med maten, har aldrig gillat när folk ger burkmat... ;P


    känns mer naturligt att göra själv för då vet man vad som finns i maten och var den kommer ifrån. dock är jag ganska petig när det kommer till mat till mig själv också, jag köper kött från grannen osv. blir väl lite skadad på sånt när man är från landet och uppvuxen på det viset =)

  • Fildi

     Busan, jag tror vi har en del gemensamt, är också super petig vad gäller mat till både oss och till barnen. Jag är kanske lite extrem, för jag läser alltid innehåll och vägrar äta mat med tillsatser och skit i. Tror jag skulle passa som gammal bondmora och göra allt mat själv. Flört  Älskar att köpa lokalt odlat!  

    Man skulle ju kunna tro att du undermedvetet visste redan i skolan att du en dag skulle bli trilling mamma! Tänk va glad dina gamla lärare skulle bli om du skickar en bild på dina tre pojkar i den "stora" vaggan. :)

  • Busan10

    Ja men det är lite av en hobby att hitta bra råvaror och göra "ordentlig" mat.. älskar dock korv i alla former och det är ju extremt tveksamt vad det egetligen är i dom men det bryr jag mig inte när det kommer till korv =D haha..
    Skulle aldrig i livet köpa kött eller värre köttfärs i butik, men korv det går bra (hycklare)!

    Förresten har du bröllopsbild på din fb? gick med i en grupp för trillingföräldrar och drog några korta slutsatser till att det kunde vara du :)

  • Fildi

    Ja det är jag, Adda mig gärna om du vill! :)

    Korv ja, där går man ju bet, om man nu inte tänker göra dom själv! :)  Min man jagar så vi har ju frysen full av kött, slipper som tur är köpa i butik...Så våra pojkar lär ju bli uppvuxna på älgkött i alla former..ha ha! 

  • Busan10

    Åååh älgkött, nu blir jag hungrig fast jag nyss ätit =) Mums! Jag har jaktlicens men jagar aldrig, så jag får nöja mig med att köpa kött från grannen som slaktar böndernas djur här i byn..
    Kunde dock blivit rådjurskött här om natten då det stod en bock i trädgården och skällde, då var jag bitter när jag inte fick sova =D

    Då addar jag dig :)

Svar på tråden Är det bara jag som har trillingar???