• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • Lovisa och Axel

    Hej!

    Vi är nya här på forumet och har hamnat i samma situation som många andra här - avslag på ersättning för barnlöshetsbehandling (IVF för oss) utomlands efter att den nya lagen trädde i kraft. Skälet som Försäkringskassan angav var att landstinget har uppgivit att behandlingen inte skulle ha bekostats av dem på grund av att vi är äldre än deras åldersgräns.


    Försäkringskassan har berättat även för oss att de väntar på att deras nekande ska överklagas, för att få ett domslut som ger vägledning om hur de ska hantera sådana här ärenden fortsättningsvis. Vi tänker överklaga, men vi skulle gärna vilja veta vad ni andra tänker ta upp i överklagan. Hoppas att vi kan hjälpas åt!

      

  • Blingbling

    Lovisa - du är i precis samma sits som jag är just nu! Men det är ju löjligt att de på FK säger att de väntar på en överklagan av ett nekande för att domslut ska komma, ett sådant domslut finns ju redan! I Sundsvalls tingsrätt fick en tjej rätt om överklagade till förvaltningsrätten då hon sökte IVF i Finland just på grund av att hennes landsting sagt nej på grund av att hon passerat åldersgränsen på 37 år som hennes landsting satt. Hon fick åka till Finland för behandling som FK fick betala. Fattar inte vad de väntar på eftersom det här målet redan fattades beslut om 2009! Googla på mål nr 1207-08

  • Myra

    Jag har inte fått svar från FK efter att jag skickat in mina synpunkter för flera månader sen. Vet att det drog ut extra på tiden när jag pratade med henne på Landstinget. Men det borde verkligen ha kommit nu. Kanske ska försöka ringa dom och kolla. 

  • Blingbling

    Myra, jag har funderat på hur det har gått för dig och om du fått något besked. Känns som en bra idé att kolla läget! När jag har varit i kontakt med FK nu senast och frågade hur lång tid det skulle ta innan beslut nu kommer (efter att jag skickat in mina synpunkter innan slutgiltigt beslut fattas), så fick jag veta att det i alla fall inte skulle ta flera månader då det verkar som inte landstinget ska vara inblandade igen. Konstigt att det nu tagit så lång tid för dig, men det kanske beror på att du pratade med landstinget specifikt.

  • Lovisa och Axel

    Blingbling – håller med om att det känns löjligt att frågan behöver till domstol. Tack vare mål 1207-08 har vi fått ersättning för en IVF utomlands som vi gjorde innan den nya lagen kom. Tyvärr är Försäkringskassans hållning att mål 1207-08 inte gäller för behandlingar som har genomförts efter att lag 2013:513 trädde i kraft 1 oktober 2013.

    Problemet med den nya lagen verkar vara att ett villkor för ersättning är att det allmänna (Landstingen) skulle ha betalat vården om den hade genomförts i Sverige och när Landstinget säger att de inte skulle ha betalat för att paret är äldre än Landstingets åldersgränser så säger Försäkringskassan också nej. Frågan är hur man ska skriva sin överklagan för att komma runt det?  


    Intressant är att man kan få ersättning för en barnlöshetsbehandling som gjordes under perioden som reglerades av 1207-08 även om man skickar in sin ersättningsbegäran efter att den nya lagen kommit. Kan ju vara bra att veta, så att man inte går miste om pengarna för att man inte tror att det är någon idé att skicka in papperna!

    Hoppas att ni får svar av Försäkringskassan snart - och bra svar! 

  • Blingbling

    Ja Lovisa, det är 1207-08 jag tänker på! Men det är ju åldersdiskriminering att ha åldersgränser för något som ska göras individuella kontroller på, det går ju inte att "dra alla över en kam". FK är ju väldigt noga med att säga att de alltid gör individuella bedömningar, men tydligen inte när det gäller ålder. Sedan fattar jag inte resonemanget om att 1207-08 helt plötsligt INTE gäller efter 1/10-13...varför??!! Blir så trött.... Ok, vi får se vad jag får för respons på det jag skickat in.

  • Myra
    Blingbling skrev 2014-04-25 06:56:18 följande:
    Myra, jag har funderat på hur det har gått för dig och om du fått något besked. Känns som en bra idé att kolla läget! När jag har varit i kontakt med FK nu senast och frågade hur lång tid det skulle ta innan beslut nu kommer (efter att jag skickat in mina synpunkter innan slutgiltigt beslut fattas), så fick jag veta att det i alla fall inte skulle ta flera månader då det verkar som inte landstinget ska vara inblandade igen. Konstigt att det nu tagit så lång tid för dig, men det kanske beror på att du pratade med landstinget specifikt.
    Måste bara få tiden att ringa, svårt på jobbet. Jag pratade med Landstinget 2ggr och hon skulle ta tag i det sa gången jag pratade med henne sista gången. Hon var redan sen och hennes svar skulle ha varit inne till FK runt 25 Mars eller om det redan var Februari. Kändes skönt att prata med landstinget direkt och få säga sin åsikt muntligt utan pappar för det är lättare att uttrycka dig muntligt.
    Till mig har dom alltid sagt att FK gör sin bedömning efter Landstinget. Så olika dom säger.
  • Myra

    Fortfarande inte fått mitt svar från FK, i morgon ska jag ringa. Hoppas att hon inte tagit ledig i mellandagen och jag inte får tag på henne. 

  • Blingbling

    Bra att du ringer och kollar Myra! Är hon inte på plats så kanske någon av hennes kollegor är i arbete där borta i Visby, alltid värt att fråga iaf.

  • Myra

    Jag fick tag på FK idag. Hon har inte fått inte något från Landstinget som skulle ha skickat in sitt svar senast den 25 Mars och det är ju över 1 månad sen nu. Så FK ska skicka en påminnelse till henne på Landstinget.  Hon på Landstinget sitter själv med alla ansökningar så FK vet att hon har jätte mycket att göra. 
    Så det är bara att vänta. 

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?