• Äldre 26 May 15:17
    153985 visningar
    1460 svar
    1460
    153985

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Äldre 17 Jun 15:33

    Hur gammal är din dotter nu? Jag fick tillbaka min mens efter 13 månader trots ett evigt ammande. Ammade dock inte så tätt sista tiden, så det kanske var därför. De där muggarna har jag köpt på willys och coop. Jag gjorde egentligen inte så att jag sövde med vatten utan det var mer att jag gav det för att distrahera från amningen, att om han inte var törstig så tog det längre tid innan han kom att tänka på det och ibland glömde han bort det helt. Men nog blev det längre nattningar än tidigare.

  • Äldre 17 Jun 20:07

    Min dotter är snart 15 manader...ingen mens i sikte än! :) 

    Men hur orkade du med att amma din son pa nätterna tills han var 2? Jag har "bara" hallit pa i 15 manader och känner mig ganska sliten maste jag säga....

    Tack för att du tar dig tid att skriva!  

  • Äldre 17 Jun 21:20

    Inga problem, det är ju bara kul att höra hur andra gör med såna här saker :) Jag tror jag orkade för att det var den lättaste utvägen just då han vaknade. Kanske inte på längre sikt, men då han vaknade var det det snabbaste sättet för mig att få somna om. Sedan minns jag att det var en period som var jäkla jobbig för att han skulle klättra på mig, gärna med rumpan i mitt ansikte, medan han ammade. Mot slutet låg han bara stilla och somnade om och då var det inte just några problem, även om det givetvis var skönt när han väl slutade. Då minskade även antalet gånger han vaknade väldigt drastiskt. Jag har själv aldrig haft några problem att somna om heller, det kan ju också göra stor skillnad.

  • Äldre 18 Jun 13:01

    Nu maste jag fraga dig en sak till, var det en medveten strategi att undvika nappflaska? Det verkar som att en del tycker det är bättre med pipmugg, är det för att nappflaska kan paverka tänderna? (har googlat men hittar inget bra svar)

    Och ja, haller med dig, den där anti-still-grejen i pipmuggar är ju helt hemsk, man far ju suga sa otroligt hart, det gör väl inget om det blir lite spill tänker jag... 

  • Äldre 18 Jun 15:52

    Njä, vi har inte direkt undvikit nappflaska av några sådana anledningar, men vi provade flaska en gång vid något tillfälle men då det gick så dåligt så struntade vi i det. Han tog flaska en enda gång, vid åtta månader, då jag var borta en kväll men aldrig då jag var med. Pipmugg fixade han däremot så det föll sig naturligt att ge vatten ur en sådan. Vad jag kan tänka mig att du har hört kan vara skadligt med flaska kanske är BBTD, baby bottle tooth decay? Det skulle dock bara vara relevant om man ger välling eller ersättning.

  • Äldre 18 Jun 15:56

    Äsch, jag uppfattade det som att du hade hört folk säga att det var skadligt för tänderna. Tror jag läste för snabbt :) Jag tror själv att folk kan föredra pipmugg för att den inte är lika "snuttvänlig", alltså att det kan vara lättare att vänja av med den senare. Spekulerar bara dock :)

  • Äldre 12 Jul 07:18

    Hej! Ny i tråden, har twins som nyligen fyllde fyra månader och vi började enligt rekommendationer att ge små "smaksensationer" med puré, gröt etc. Det går hyfsat, bättre med tjejen än med killen - hon vill helst göra själv, försöker hålla flaskan själv, greppa tag i puréskeden osv.
    Så läste jag nyss om blw och jag gillar verkligen tänket, så jag vill gärna ge det en chans! Men jag har några frågor som jag hoppas ni kan hjälpa mig besvara:

    1) Jag har ju redan börjat med puréer och om jag förstår det rätt ska man inte skedmata. Hur gör jag då nu i början? Ska jag helt sluta med puréerna och vänta nån månad och sen testa mat? Eller ska jag hålla skeden framför och se om de själv för in den i munnen? Det känns ju bra att ha börjat introducera gluten i form av lite gröt, så det känns konstigt att backa och sluta med smaksenstionerna helt. Förstör man mycket om man skedar i början och sen testar blw från 5-6 mån?
    Hur hade ni gjort?

  • Äldre 12 Jul 07:18

    Oj, det blev bara en fråga, haha. Men den känns viktigast, tror övriga frågor beror på vad ni svarar...

  • Äldre 12 Jul 07:33

    Jag försökte mata lite enligt rekommendationerna, men sonen var helt ointresserad. Jag är glad nu att jag backade helt och väntade in honom och sedan körde blw. Jag har låtit honom greppa skeden själv och föra den mot munnen, så kan man hjälpa till och styra lite så att den hamnar rätt. Gärna en platt, rak sked, inte de där svängda matningsskedarna.

    Rekommendationerna är att från fyra månader ge smaksensationer, dvs bara ett kryddmått eller lite på fingret. Det är från sex månader man kan börja med gröt och ge skedvis, så du är väldigt tidigt ute om du ger smakportioner (vilket det låter som, du säger smaksensationer men om du skedmatar är det smakportioner vi pratar om) redan. Du kan alltså absolut ta det lugnt och avvakta ett par månader till.

    Blw kan man dock börja med när som helst, så det är ingen panik om man börjat med pureer. Det viktiga är att man tar det i barnens takt, inte tvingar fram något och kommer ihåg att man ska låta barnet vänja sig *till* mat och inte *från* bröstmjölk eller ersättning.

  • Äldre 12 Jul 07:46

    Sous: Tack för input! Det är smaksensationer vi ger, dvs ett kryddmått puré på en sked, eller motsvarande mängd gröt (rek från fyra månader) för att få med lite gluten. Tjejen är superintresserad så det känns så synd att backa helt, plus att jag inte vill avstå helt från gluten då vi har intolerans i familjen. Samtidigt känns det för tidigt att börja med mer mat, så jag är i ett litet dilemma känns det som...8

Svar på tråden Baby led weaning