Inlägg från: sirisdotter |Visa alla inlägg
  • sirisdotter

    Ska jag försörja henne???

    Anonym skrev 2011-05-27 20:04:35 följande:
    Hon har inget juridiskt ansvar gentemot dem men det har hon mot sin man!

    Hur blir relationen till maken om hon pressar ut honom på pengar fastän hon kan försörja sig själv. Allt i syfte att öka sin egen privata förmögenhet. Men visst, är hennes relation till föräldrarna viktigare än den till maken so be it.

    Du kan diskutera etik och moral bäst du vill men sanningen är att ts inte har någon som helst skyldighet att försörja henne! Hennes föräldrar kanske kan ta över rollen och pytsa in pengar till henne varje månad så att maken slipper samt att hon slipper nalla av sin förmögenhet?
    Ts  maka har föräldrapenning  ((8000 i månaden) nu när hon är hemma för att ta hand om deras gemensamma barn  så scenariot att hon pressar maken på pengar har inte uppstått än.
  • sirisdotter
    Bordeaux skrev 2011-05-27 20:09:53 följande:
    och vi vet heller inte om det kommer uppstå.
    Precis.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-27 20:12:55 följande:
    Vet du att de har enormt låg hyra,inga lån att betala och att hon klarar sin och sin del av barnets försörjning på 8000 kr/månad, exkl barnbidrag? Är du så insatt i deras utgifter?
    Nej,  det finns bara inte i min föreställningsvärld att man inte klarar sig på det om man är två om tv-licensen,  elräkningen,  bredbandet....    Fast i och för sig Ts har visst skaffat en vräkig,  ny bil.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-27 20:22:01 följande:
    Inte? Det finns många lägenheter som utan att vara märkvärdiga kostar några miljoner plus hyreskostnader... Sen ska man ha mat och allt annat.

    Visst har ts betalat för sin dyra bil, är det något fel med det? Frun och barnet brukar ha den så de åker säkert när de ska ut, själv använder han hennes gamla bil till och från jobbet.
    Och Ts har satt in sina pengar i bostaden.   Ts skriver ingenting om att de har en hutlöst hög boendekostnad trots det.    Sätter sig någon   i en lägenhet för flera miljoner utan att ha utbildning och arbete???
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-27 20:40:33 följande:
    Varför skulle ts köpa en bil, för sina pengar som frun gillade men inte han? Det är hans bil, hans val. Sen använder frun den nya fina bilen för att den är säkrare än hennes gamla skruttiga bil.

    Varför ska ts sätta av pensionspengar till henne? Hon har ett större kapital än honom så mest rättvist är det att han sparar ihop en miljon, sen kan de börja leva normalt igen!

    Ts fru har ca 4000 enligt KOV i personliga kostnader. I verkligehten kan de vara betydligt högre men sällan mindre. Sen ska hon betala sin del av boendet, sin mobil, bensin, sin bil och övriga privata räkningar. Så att hon klarar sig med de 8000 kr/månad som hon verkar ha är inte ens i närheten av sannolikt.
    Nej,  det bästa kanske vore att hustrun satte in sin enskilda egendom i privat pensionssparande.
  • sirisdotter
    Anonym (samma, fast frun) skrev 2011-05-27 21:00:06 följande:
    Nu frågade jag maken om hans inställning till detta (vi hade t alltså som TS ekonomiskt sett, förutom att jag har jobb då, men är mammaledig):

    "Jag tycker det är skillnad på pengar på banken och inkomst. Klart att jag försörjer oss, att tjafsa om dina pengar är ju bara sniket. Jag vet att jag alltid klarar mig bra på min lön, men det viktigaste av allt är att jag vet att oavsett hur det är med oss så kommer våra barn ha det bra."

     
    Visst är det skillnad på inkomst som dråsar in regelbundet och ett kapital  man kan göra av  med på nolltid.   Trots att det ofta är skattade pengar och mycket möda innan man fått ihop det.
  • sirisdotter
    Anonym (lina) skrev 2011-05-27 21:09:21 följande:
    Men kom igen, jag tror säkert att hon delar den visionen, det funkar alldeles utmärkt att ha det så fast att pengarna står kvar som hennes enskilda egendom.

    Och nej, han kommer inte ha en miljon på kontot. Men han kommer antagligen inte försörja henne under "alla år" heller. Hon bidrar ju för helvete med relativt mycket pengar redan nu (beroende på vem man jämför med såklart). Han försörjer inte henne, han kanske betalar en större del av de onödiga (då menar jag allt utöver boende, mat och andra livsnödvändiga saker) utgifter som de har dragit på sig. Men hon är helt kapabel att försörja sig själv i ett äktenskap med 8000 kr, faktiskt.
    Varför skulle inte Ts  kunna ha pengar med tiden?    Hans föräldrar kan avlida,  de kanske har en kåk.   Ts och hans fru kan väl göra bostadskarriär?   Eller är det bara mina 40-talistvänner  som nästan alla har minst ett hus,  ofta  två  -  två av dem har tre hus -  genom sparsamhet och arbete?
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-27 21:06:42 följande:
    Jag TS har inte skrivit på ett tag har haft annat för mig. Men nur har jag läst de ni skrivit och har lite att reda ut/tillägga. Påmin mig gärna om det är något som jag glömt svara på.

    Vi bor i en bostadsrätt, jag äger halva och min fru den andra halvan. Hon har inga lån då hon betalade sin del när vi köpte den. Av en del av de pengar hennes föräldra sparat åt henne. Jag har lån på min del då jag köpte en dyr bil till oss båda. Lägenheten är en trea och ligger inte så centralt. Så det är inte någon jätte dyr bostad vi pratar om. Skulle vi flytta till hus eller en mycket dyrare lägenhet så skulle hennes pengar gå dit. Men jag skulle inte få något av dem om vi skilldes.

    Min fru hade jobb innan vi fick barn, men egentilgen så spelar det ingen roll. För hon kan leva på sina föräldrapengar eller a-kassa (om hon inte får jobb direkt efter föräldraledigheten). Klarar hon sig inte på de 8000 kr så får hon ta av sina sparade pengar, men det är ju egentlgen inte mitt problem. Om hon bestämmer sig för att börja jobba så får hon ut mer pengar och kommer klara nästan lika bra som innan vi fick barn, då vi hade delad ekonomi.
    Det hela handlar om att OM vi skiljer oss så har jag inte rätt till de pengar som hennes föräldrar sparat men hon har rätt det de jag har slitit jobbat ihop. Jag tycker att det känns fel.

    Eftersom hon är arbetslös är det också bäst för vår gemensamma ekonomi om hon fortsätter att vara hemma och att jag jobbar. 

    Om hon börjar plugga så visst kan hon ta av de sparade pengarna och det kommer hon få göra också om vi inte har helt gemensam ekonomi. Men för våran gemensamma framtid är det bättre att vi använder min lön till våra utgifter och fortsätter att ha hennes pengar sparade då pengaran är plaserade så att det ska växa. Men detta är ju förstås bara ett alternativ om hon väljer att dela pengarna från sina föräldrar med mig. 

     
    Ts,  snälla förklara för mig vad er lägenhet har med er fina bil att göra!    Har själv köpt några bostadsrätter och ett par bilar,  varav en ny -  det har varit separata affärer,   (eller reavinst räckte till bil).

    Och hur har ni ordnat med pension för föräldern som nu är hemma med ert barn?
  • sirisdotter
    Anonym (??) skrev 2011-05-27 21:27:32 följande:

    "En makes egendom är giftorättsgods i den utsträckning den inte är enskild egendom enligt ÄktB 7:1.
    Vad som är enskild egendom räknas upp i ÄktB 7:2 där det mycket riktigt föreskrivs att egendom är enskild om så sägs enligt ett äktenksapsförord. Även avkastning av sådan egendom är enskild enligt samma lagrum. Se Äktenskapsbalken här lagen.nu/1987:230.


    Detta innebär dock inte att en summa pengar som är enskild egendom automatiskt gör den egendom som pengarna investeras i till enskild egendom. Det är endast pengarna i sig samt avkastning, exempelvis ränta på banken, som är enskild egendom. Ert hus är ur denna aspekt giftorättsgods oavsett om det köptes för enskild egendom eller inte.


    Är ni gifta och din fru inte har barn från tidigare äktenskap ärver du din frus egendom oberoende av om den är enskild eller inte, se ÄB 3:1, lagen.nu/1958:637#K3."


     


    från lawline.se som är juridisk rådgivning. SÅ detta stämmer inte?


     


    Lite OT,  väl,  men jag tolkar den lagtexten som att det inte är självklart att enskild egendom i form av värdepapper(  kontanter som omvandlas t ex till kossor går tillbaka till ägaren vid skilsmässa.
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2011-05-27 21:37:16 följande:
    Ts har betalat för bilen som frun och barnet använder. Varför ska ts även betala för fruns pensionsförsäkring när hon redan har en mille och inte han? Menar du att hennes pensionspoäng under föräldraledigheten är värd en miljon och att ts dessutom ska skjuta till mer???
    Var skrev jag att Ts ska betala privat pensionssparande för sitt barns mor?   Jag föreslog att  makan/modern placerar delar av sitt kapital i eget pensionssparande.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???