• Anonym (who)

    3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?

    Jag är hemma med för stunden två barn, en bebis och en treåring. Treåringen är aktiv och social, men vi umgås inte speciellt mycket med andra barn eftersom de flesta häromkring går på dagis.
    Pappan tjatar om att hen ska få börja, men jag vill inte och hen vill inte heller när vi pratar om det. Jag tycker det är 2 mot 1, men det går inte han med på och tycker inte att hens röst väger in alls.

    Vem ska få som den vill? Ska hen få vara hemma eller inte? Det är eviga diskussioner och vi kan inte komma överens.  

  • Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?
  • mikroE

    En treåring behöver inte gå till förskolan men man ger barn från den åldern möjligheten även om föräldrarna inte behöver barnomsorg pga jobb och det är bra tycker jag, däremot tycker jag att man kan vänta lite om  man inte upplever att barnet har behov av det.

    Jag gick bara sexårsgrupp och var hemma med mamma innan och det finns för- och nackdelar. Jag hade inga som helst problem med positivt samspel med andra barn men jag visste inte vad man skulle göra om någon slog mig eller var elak, jag fattade bara inte varför de höll på sådär och blev utsatt pga detta. Jag var nog 11-12 innan jag kunde förmå mig själv att bete mig lika illa och äntligen slutade folk reta mig. Om man vill se mig som socialt missanpassad pga detta så är jag gärna detta faktiskt. Skolundervisning var inget problem, jag fattade bara inte varför mina klasskamrater var så busiga och aldrig satt stilla när fröken sagt åt dem. Jag var 'normal' när det gäller matte och i övre halvan på läsa och skriva.

    Jag har en bäbis i magen nu och min högsta önskan är att vi kan vänta tills h*n är 3-4 år innan förskolan men troligen får h*n börja när h*n är två. Jag vill att mitt barn ska få fördelarna från både att vara hemma och från förskolan med senare start och förhoppningsvis kortare dagar men även fördelarna att få ha ett nära samspel med båda sina föräldrar.


  • Anonym (ok hemma)

    Det är helt ok om du själv vill och kan ta hand om ditt barn. Alla behöver inte inte gå i dagis för att få utveckla ett socialt samspel. Det kan man få på andra ställen, musikgrupper, sagodans, balett m.m.
    Har du möjlighet att låta ditt barn vara hemma och vara liten och fri så låt barnet vara det då. Tids nog kommer stressen med förskola, skola och jobb.

    Barn mår bra hemma och barn mår bra på förskola, var dom mår bättre är väl beroende på vem som talar. Har man sitt barn på förskola så måste man nästan tycka att det är bättre för att klara av att lämna det där, och har man barnet hemma så föredrar man det. Sen finns det barn som mår dåligt på förskola och barn som mår dåligt av att bara vara hemma (tror inte att det är lika många men dom finns säkert) och då måste man ju göra det bästa för barnet.
    Så ha du ditt/ert barn hemma en tid till, det hinner nog leka med andra barn många år än, fast det inte går i förskola redan. Man måste inte alltid göra som alla andra. Dessutom sparar ni ju en slant varje månad också.Cool

    Kommer att ha mina barn hemma så länge jag kan och barnet vill.

  • Anonym

    Barnets behov ska bestämma, inte föräldrar som ser det som en tävling. 2 mot 1Obestämd Om det är sådana sociala regler barnen lär sig hemma, behöver han/hon absolut gå på förskola och vara med andra barn. 

  • mylittleponny

    Men gud vad folk verkar otrevliga i tråden.

    Social kompetens är inget man behöver träna barn med andra barn, inte heller samarbete, det lär sig barnet av samspelet med föräldrarna. och när dom sätts i barngrupper, så som förskoleklass så använder sig barn av den kunskapen dom lärt sig av föräldrarna. 

    Jag själv har aldrig gått på dagis eller förskola. Jag har aldrig haft problem med att socialisera tvärtom är jag väldigt social, och har mycket lätt att respektera folks gränser och beter mig som folk bland folk. 

    och vems röst väger tyngst?. enkelt den som är med barnet mest!

    Den vet antagligen mer om barnets behov och vad den behöver, tror du att ditt barn behöver mer trygghet och närhet och kärlek. så ha det hemma. tror du den behöver självständighet,(vilket är onödigt en 3 åring ska inte behöva lära sig vara självständigt, det hade vi fått höra klart och tydligt om det handlade om sömnmetoder så som 5 mins metoden. då skulle alla fl:are  skrika att barn behöver kärlek närhet, trygghet, inte självständighet osv) så allt är ju relativt..

    Min röst går på att ha barnet hemma med små syskonet, enklast, minst stress på morgonen och du behöver inte väcka den lilla för att hämta eller lämna på dagis. samt sjukdomar minskar om man har båda barnen hemma.

  • Anonym

    Låt de stackars barnet börja på dagis! Jätte "kul" att gå hemma med mamma och småsyskon när msn kam vara på dagis och leka med kompisar, vara ute! Lära sig en massa saker och få ett socialt liv!

  • Jagvetmest

    Tycker absolut du ska prova allmän förskola. Den är ju tom gratis! Vad har du att förlora liksom? 15-20 timmar i veckan att springa och leka av sig med andra barn- det är ju perfekt!

  • Jagvetmest
    Anonym skrev 2012-06-11 11:40:50 följande:
    Dagis finns inte längre. 

    :) Jo, så länge det inte är en förskolelärare i närheten ( förlåt, pedagooooooog) så säger alla dagis!
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-06-11 12:42:13 följande:
    Låt de stackars barnet börja på dagis! Jätte "kul" att gå hemma med mamma och småsyskon när msn kam vara på dagis och leka med kompisar, vara ute! Lära sig en massa saker och få ett socialt liv!
    Jagvetmest skrev 2012-06-11 12:42:16 följande:
    Tycker absolut du ska prova allmän förskola. Den är ju tom gratis! Vad har du att förlora liksom? 15-20 timmar i veckan att springa och leka av sig med andra barn- det är ju perfekt!
    vad har man att förlora? antagligen sina barn som man uppfostrat på ett vis, dom blir då inte "sig själva" på dagis, antingen skrikiga, klängiga eller extremt blyga. dom ändrar personlighet mycket. och märker man inte det på sina barn kände man kanske inte dom innan? då dom sats redan på dagis som 1 åringar då barnet inte har en "personlighet" men om man sätter dom senare när dom etablerat en fin och bra personlighet. då märker man skillnad när dom börja på dagis...
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-06-11 10:16:22 följande:
    Studier visar att förskolebarn utvecklar sitt intellekt tidigare än barn som bara är hemma. De har bättre språk, inlärning och minne jämfört med de som är hemma. Däremot är det optimalt att vara hemma tills barnet är 2 år.
      Det stämmer inte för alla barn, min flicka var hemma tills hon fyllde 4 år, då gick hon på dagis litegrann. Hon är bäst i klassen i svenska, och kanske i allt annat också. Det hade hon varit fast hon inte gått på dagis, det är inte där hon har lärt sig ett bra språk. Förmågan att lära in snabbt är hon född med.
     Nog tror jag att det är bra att gå på dagis, men inte nödvändigt, och det behövs absolut inte när man är tre år. Det kan gott och väl vänta minst ett år.
     Om TS är emot dagis kommer det antagligen inte att bli bra ändå, eftersom barnet känner av det och påverkas av mammans negativa inställning. Vänta ett år, så kanske både du och ditt barn känner att det kan vara bra att träffa fler barn och vuxna!
Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?