• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • Anonym (*TS*)

    Inbjudningskorten damp ner i veckan, så nu är det tydligen en snackis på jobbet... Blivande maken hade tydligen velat ha det annorlunda, men frun sa att hon avskyr snofsbröllop och att smörgåstårta är lagom en kväll. Skönt att se att jag inte är ensam iaf :)

  • sirisdotter
    Anonym (*TS*) skrev 2012-07-17 19:09:35 följande:
    Inbjudningskorten damp ner i veckan, så nu är det tydligen en snackis på jobbet... Blivande maken hade tydligen velat ha det annorlunda, men frun sa att hon avskyr snofsbröllop och att smörgåstårta är lagom en kväll. Skönt att se att jag inte är ensam iaf :)
    Smoking då -  är inte det snofsigt?   Har inte varit på smokingmiddagar på många år....
  • Themis
    Anonym (*TS*) skrev 2012-07-17 19:09:35 följande:
    Inbjudningskorten damp ner i veckan, så nu är det tydligen en snackis på jobbet... Blivande maken hade tydligen velat ha det annorlunda, men frun sa att hon avskyr snofsbröllop och att smörgåstårta är lagom en kväll. Skönt att se att jag inte är ensam iaf :)
    Men hallå i lådan, smoking är ju den mest jobbiga och urban-pretto klädkoden av alla?!

    Fult som fan och inte många har en. Som student har man frack, det vet jag många som har och har ärvt, men smoking är det typ 2% som har ungefär.

    Människor! Obestämd
    För övrigt anser jag att anonyma i trådar om harmlösa ämnen bör ignoreras.
  • Anonym
    Tom Araya skrev 2012-07-17 01:36:57 följande:
    Till er som påstår att smörgåstårta inte är något för barn:
    Vad är det med dagens barn? Jag älskade smörgåstårta som liten (så länge det inte är ost på) och kände inga andra jämngamla som ratade det. Är det bara korv, köttbullar, potatismos, makaroner och köttfärssås som gäller för dagens barn?

    Jag fattar inte heller varför så många anser att smörgåstårtas inte är barnmat
    Alla mina tre barn äter mer än gärna smörgåstårta, i början av sommaren var vi på en studentmottagning där det serverades smörgåstårta och alla de barn som var med vid det tillfället - från 2år och uppåt åt gladeligen av smörgåstårtan - kanske är det som med det mesta annat dvs om man förutsätter att barnen inte ska äta av något så gör dom inte det heller  
  • Takex

    Nja alltså, ett bröllops par har rätten att fira precis som dom vill så är det ju men jag hade inte heller gjort mig besväret för något sånt. Speciellt när det inte är riktigt nära vänner eller släktingar heller. Jag tycker det hör till litegrann att om man annordnar ett bröllop ute i ingenstans så många har en rejäl resväg då får man se till att det balanseras ut annars får man hålla festen närmare där folk bor. Mötas halvvägs liksom. Och det tror jag egentligen de flesta håller med om för ena stunden låter det som att man inte ska vara snobbig och att man ska förstå att folk inte är gjorda av pengar men nästa så ska en brud som är ledsen över sin möhippa inse att den dagen endast är speciell för henne och hennes man. Samma gäller i det här läget, det är deras speciella dag och är det en tillställning som TS inte känner riktigt ger tillbaks lika mycket som det tar då tycker jag inte man är snobbig eller gör fel i att känna och tycka som TS. 


  • Tjejgänget

    Skulle någon av mina vänner åka 40 mil för att hälsa på mig så skulle jag bjuda på mer än en smörgåstårta. Spelar ingen roll om det är bröllop eller inte, tkr det är väldigt snålt med bara lite smörgåstårta. Har varit på ett sånt bröllop och det slutade med att vi fick åka och köpa mat för vi alla var så hungriga efter ca 10 timmars dag med bara det att äta... Hade det varit en nära vän hade jag självklart åkt ändå och så hade jag tagit med lite mat. Jag gör inte om samma misstag igen

  • NadiaMi

    Smoking och smörgåstårta, i en kvarterslokal med 30 inbjudna barn och utan bordsplacering, samt mikro och medhavd mat till barnen om de inte gillar smörgåstårta eller om det finns tveksamheter pga allergier. Och så dans till kl 01 på natten...

    Nog för att jag gillar enkla lösningar, men dethär känns mest enkelt för brudparet och onödigt krångligt för gästerna.
    Hur har de tänkt fixa tillgången till mikron för alla de 30 barnen ifall ingen av dem äter smörgåstårta? Ska barnen springa runt och leka bland smokingklädda vuxna i finkläder? Fri bordsplacering och smörgåstårta funkar för ett eftermiddagsbröllop, med mer avslappnad klädsel och om det finns annan plockmat och något alternativ för barnen, som varmkorv t.ex.
    Om det är hela 30 barn som kommer, hur många vuxna blir det? Hur stor är lokalen egentligen? Kan alla få plats bekvämt i sina fina kläder?

    Jag hoppas att bruden får sig en tankeställare och något i upplägget ändras. Annars riskerar de nog att bli utan ganska många av gästerna som inte bor på orten.

  • Emeli

    Samma tankar har jag. Hur många mikrovågsugnar finns det egenetligen? Om alla 30 barn ska har uppvärmd mat och det finns 1 mikro kommer det ju att ta över en timme innan alla har fått sin mat. Hur giniga kommer inte de sista barnen att vara då?

    Smörgåstårta med tilltugg eller motsvaranade passar till ett enklare bröllop tidigare på dagen med mottagning efteråt. 

    De kostar minst 1000:- att hyra en smoking med alla tillbehör. Till det ska man skaffa en fin klänning i dyrt tyg, passande skor, fina kläder till barnen osv. Det kostar helt enkelt för mycket i förhållande till vad det smakar.

Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??