• Rinkan

    Gravida reumatiker?

    Hej! Jag är nyinsjuknad i RA och fick veta för några veckor sedan att jag och min man väntar barn. Lycklig som få över detta är jag samtidigt livrädd för effekterna av mina mediciner och min sjukdom på detta lilla embryo. Finns det fler reumatiker som är gravida? Skulle kännas fint att höra hur andra gör och känner.

    Varma hälsningar,
    Rinkan


  • Svar på tråden Gravida reumatiker?
  • emson81

    Jag är reumatiker sen 10år tillbaka med svåra smärtor. Jag medicinerades med Humira det är sprutor som man tar varannan vecka. Jag använde dessa fram tills jag fick veta att jag var gravid. Man får inte ta dessa sprutor i samband med graviditet. Jag är i V.14 nu och mår toppen bra...det klart lite känningar har jag ibland men absolut inte så som det var förrut innan graviditeten.

    Jag äter inget antiinflammatorisk och knappt nån allvedon heller. Från att ha gått på starkaste medicinerna till noll. Så för mig har graviditeten bara funkat bra för min reumatism, precis som min raumatolog har sagt att det kan vara.

    Så kolla upp med din reumatolog om du verkligen ska äta dessa mediciner samtidigt som graviditeten?
    Och som många säger, så kan man som reumatiker faktiskt må ganska bra under sin graviditet. Jag gör det :D

    Hoppas du också får må så bra som möjligt :)

    Önskar All lycka! Och grattis till graviditeten!

  • Rinkan

    Grattis till graviditeten.:)

    Jag är bara i v 7+3 och än så länge har jag inte fått någon positiv effekt på sjukdomen av att vara gravid. Mådde du bra från första början eller blev du bättre och bättre? (Ska jag ge upp hoppet om att få minskade besvär tack vare graviditeten?)

    Jag slutade med mina Salazopyrin för två veckor sedan. Äter fortfarande 7,5 mg Prednisolon men är inte överförtjust i det. Problemet är att så snart jag slutade med Salazopyrinet blev jag snabbt sämre. Nu är det svårt att stå på fötterna för de värker. Skulle värken bli mycket sämre blir det ju också svårt att jobba.

    Sen är hela sjukdomen ny för mig. Jag fick diagnosen så sent som i februari i år. Går väl igenom någon slags fas på vägen att få tillbaka kontroll över livet. Sen lägga till gravidhormoner och nojor till det också så verkar det bli en något jobbig tid här. :)

    Blä vad gnällig jag låter. Är egentligen väldigt glad över vårt välsignade tillstånd men jag kan inte sticka under stol med att jag är superorolig för att den lilla ska vara skadat på något sätt.

    Tack för ditt svar! Stort lycka till!!

  • emson81

    Mitt råd till dig blir att prata med din läkare, om mediciner och all din oro.
    De är ju experter, och har varit med om detta förr :)

    Lycka till!

  • Blixtlås

    Hej, här är en gravid reumatiker till . Haft min sjukdom i ca 14år men diagnos endast i 6-7 år. Har spondylartrit och är gravid i v18, har tyvärr inte känt ngr positiva effekter än, snarare tvärtom då jag endast äter kortison nu (5mg/dag). Men hoppas att det blir bättre desto längre jag går Min läkare tyckte det var en väldigt dum ide att bli gravid nu eftersom min sjukdom var så aktiv för tillfället, svarade honom att den har varit aktiv de senaste tre åren och jag blir inte yngre med åren, kan dröja flera år eller i värsta fall aldrig inne min sjukdom lugnar sig :-/.

    Vad har du för diagnos?

  • bebben3

    Hej, också en till gravid reumatiker.
    Behandlas med salazypyrin för spondylartrit och är gravid i vecka 12. Är också orolig över det då jag med våra två tidigare barn inte åt någon medicin. Haft min sjukdom endast ett och ett halvt år så orolig trots läkares råd och intygande på att medicinerna ionte är farliga för barnet. Men men det ordnar sig nog för oss alla!
    Lycka till!

  • minihallon

    Skönt att läsa att ni ändå ÄR gravida och reumatiker. Jag är reumatiker och har varit det i 18 år nu (av 23 år) och kämpar som en idiot med att bliiii gravid. Känns sjukt hopplöst nu när hösten och vintern närmar sig med en jävla smärta. Försöker fokusera på att stå ut och göra det bästa av situationen men får se hur länge man orkar med det..

  • Videvi

    Hej!

    Vad roligt att hitta den här tråden! Jag utreds just nu och läkaren tror att det är RA jag har fått. Det började tidigt i våras och ni förstår säkert att det har varit en enorm omställning att få så ont helt plötsligt.

    Och dessutom är jag alldeles pinfärskt gravid vilket innebär att det bara är Alvedon som gäller. Men det är ju bara att härda ut. :)

  • Blixtlås

    Videvi: vad tråkigt att höra att du antagligen har fått RA :-/. Men stort grattis till graviditeten . He långt gången är du?
    Angående medicin mot smärta så har Alvedon aldrig fungerat för mig (skönt om den gör det för dig!) så just nu äter jag kortison för att hålla min värk i schack, vilken inte fungerar helt tillfredsställande :-/.

    Hur är det med er andra? Mår ni bättre, sämre eller lika i er sjukdom nu under graviditeten? Jag mår som jag mår när jag är utan medicin, alltså ganska dåligt

  • minihallon
    Blixtlås skrev 2013-09-09 09:59:38 följande:
    Videvi: vad tråkigt att höra att du antagligen har fått RA :-/. Men stort grattis till graviditeten . He långt gången är du?
    Angående medicin mot smärta så har Alvedon aldrig fungerat för mig (skönt om den gör det för dig!) så just nu äter jag kortison för att hålla min värk i schack, vilken inte fungerar helt tillfredsställande :-/.

    Hur är det med er andra? Mår ni bättre, sämre eller lika i er sjukdom nu under graviditeten? Jag mår som jag mår när jag är utan medicin, alltså ganska dåligt
    Jag är ju inte gravid ännu, men alvedon har aldrig funkat mot ledvärken för mig heller :( 
  • Joelle82

    Jätteintressant att läsa era upplevelser! Jag är också reumatiker sedan 10 år tillbaka. Jag och min man började försöka bli gravida för ca en månad sedan. Jag har haft uppehåll med Methotrexate nu i 7 månader, men använder fortfarande Enbrel. Kan inte rå för att vara stressad över att plussas så snart som möjligt då jag är orolig att Methotrexate-uppehållet snart ska ge smärtor :( Oroar mig också mycket kring hur ett Enbrel-uppehåll kommer påverka när man väl plussas. Mina tidigare Enbrel-uppehåll (pga förkylningar) har gjort mig jättedålig nästan direkt. Vet någon om kortisonsprutor kan påverka en graviditet negativt?

Svar på tråden Gravida reumatiker?