• Anonym (ema)

    Är ortodox jude, fråga mig vad du vill

    Vad är ortodox jude? Vad är det för skillnad mot vanlig jude?

  • Anonym (ema)

    Nu hänger jag inte riktigt med här.
    Googlade runt lite och ortodox var ju vara dom normala judarna?
    Och konservativa är ett hack längre ner?

  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 17:56:58 följande:
    Alltså att vara ortodox betyder att vara "den riktiga" eller att man är originalet så att säga. Sen finns det grader av konservatism. Jag kan t.ex. inte vara klädd som på bilderna ovan för att det är för farligt. Jag försöker klä mig så bra jag kan, ofta under min jacka så det inte syns och min kippot/kippah har jag oftast under en keps men om jag hade varit än mer ortodox hade jag nog varit tvungen att gå klädd så där trots faran. 
    Men det finns ju tre inriktningar läser jag nu, ortodox, konservativ och liberal?
  • Anonym (ema)

    Varför skulle det vara farligt att gå klädd sådär?

  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 18:11:33 följande:
    Vi får ta emot hatbrott nästan på daglig basis. Att vara öppet judisk i Sverige är väldigt farligt så man måste alltid vara vaksam och diskret. 

    Det är därför vi uppmanas att hålla tyst om våran bakgrund/religion, inte visa öppet vad vi är, hålla oss borta från vissa områden, inte ha flaggor eller symboler vid våra fönster så det syns ut, hålla oss i större grupper och inte vara ute ensamma osv. 
    Är inte det en myt som sprids av sverigedemokrater för att hetsa mot muslimer?
    Synd iaf inte i statistiken, varför anmäler ni det inte?
  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 18:31:49 följande:
    Ja av alla hot och trakasserier jag och min familj har fått mot oss och av allt det jag själv hört och sett så känns det inte längre som en myt.

    Att jag som liten inte vågade gå till skolan för jag som barn blev knivhotad av några äldre elever som sa att dom skulle döda mig. Efter att jag råkat säga att jag var jude på en lektion, det var en amerikansk utbytesstudent som hade en presentation om hennes familj typ och där berättade hon att hon var jude. Jag blev glad och typ skrek ut i hela klassrummet att det var jag med haha. 
    Ja du säger det du.
    Sen är det inte så konstigt att många är arga på judar i Sverige.
    Jag känner många palestinier som fått hela sin släkt utrotad av Israel så. Jag förstår om dom är krigskadade och traumatiserade. Dom känner nog lite som du känner för nazister kan jag tro.
  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 19:08:29 följande:
    Att palestinier blir sura på att Israel skjuter ner deras raketer så att dom hamnar i bostadsområden har alltid förundrat mig. Hamas och PLO är cancer för Israel och därmed Palestina (som fö bara är ett område i Israel). Även om jag tycker att Israel är fruktansvärt vårdslösa i sitt agerande militärt går det knappast att jämföra med hamas och PLO som dödar sitt eget folk. 
    Det märks att du aldrig riktigt har tagit till dig den palestinska sidan. Du upprepar gammal israelisk propaganda.
  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 19:27:33 följande:
    Upplys mig hur hamas som mördar sitt eget folk som inte följer sina sharialagar, använder små barn som mänskliga sköldar, och bara siktar in på civila mål i Israel där ett flertal dagis och skolor har fallit offer för Palestinas "befrielserörelse"
    Du verkar veta väldigt mycket, hur mycket tid har du spenderat I Gaza och på Västbanken med palestinska familjer?
  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 19:47:59 följande:
    Inte särskilt mycket, men hur mycket tid har du spenderat som jude i Sverige och Israel? Livssituationen för många palestinier är hemsk idag är jag medveten om. Men hur anser du att Israel ska agera när det sprängs bomber och raketer i Israel på daglig basis? Vet du hur ofta man tar fast människor, även barn vid gränsen som bär sprängmedel och som ska spränga sig själva i luften för att ta med sig ett par judar i smällen? Hur ska Israel agera när hamas offentligt avrättar kvinnor som varit otrogna, blivit våldtagna eller som klätt sig för utmanande? Eller för tre-fyra år sen när hamas avrättade ett helt sällskap för att dom hade dansat och sjungit till ickeislamsk musik? 

    Hamas och PLO skjuter raketer in till Israel flera gånger dagligen i flera veckor och inte ett ljud hörs i media. Israel skjuter tillbaka eller som nu senast skjuter ner deras raketer och media får fnatt. Israel gör dittan och dattan, palestina är oskyldigt och världens snällaste land som bara vill alla väl och Israel är rena ondskan. 
    Till en början kan Israel ta bort den där muren och låta människor få arbeta och handla mat utan att behöva förhöras av soldater.
    Du vet att alla dom där rakterna och självmordsbombningarna är det direkta resultatet av att Israel har lyckats ta bort allt hopp och all framtidstro hos palestinierna. Testa själv att besöka Gaza och Västbanken och prata med dom där så f¨år du ser hur dom har det. Dom har det precis som i dom judiska ghettona under andra världskriget. Extremt många är krigsskadade och förstörda för livet.

    Om det ska bli ett slut på detta så måste Israel börja ge dom rättigheter och friheter och ge upp sin dröm om en stat baserad på enbart ras. Dom måste ta ett steg tillbaka och låta palestinierna få styra landet.


  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 21:40:28 följande:
    Men Palestina har inget styre, det är islamistiska extremister finansierade av 2000 saudiska prinsar som propagerar för sexism, totalitarism och orättvisa. Dagen hamas får härja fritt i Palestina kommer inte bara Israel få ångra det utan även det palestinska folket. Tror du på allvar att om man hade slutat med antiterrorverksamheten i Israel så hade hamas helt plötsligt blivit fredliga kommunpolitiker? 
    Nej nu är det försent, folk är ju förbannade över att ha blivit terroriserade av israel i så många år.
    Dessutom så är det Israel som terroriserar även om de kallar det antiterrorverksamhet. Det är knappast antiterrorverksamhet att avrätta kvinnor och barn.
  • Anonym (ema)
    Ronga skrev 2014-07-12 21:44:02 följande:
    Herre min skapare..

    Jag ska inte skriva här med, av respekt till TS. Men jag uppmanar ALLA som är intresserade av Israel och Palestina konflikten att INTE lyssna på TS och läs för GUDS skull inte aftonbladet, expressen, cnn eller bbc. 
    Håller med, ts känns helt förblindad av sitt hat mot palestinier, Vi kan sluta debattera nu ts, du kommer ändå aldrig att förstå vilket lidande Israel orsakar.
  • Anonym (ema)
    Anonym (Jude) skrev 2014-07-12 22:21:33 följande:
    Palestina existerar inte nu och har aldrig existerat. Israel är ett judiskt land och har alltid varit det. Från det att majoriteten av oss blev bortförda tills det att vi fick tillbaka rätten till ett hem av FN. Palestinierna som bodde/bor i Israel bor inte i deras hemland. Judar kommer från palestina, araber gör inte det. Vill man bo hand i hand så är det super, men palestina som nation har ingen önskan att leva hand i hand med judar. Dom invaderade vårt hem och fördrev oss till folkmord och utrensning och nu när vi äntligen får komma tillbaka vägrar dom rätten till vår existens. Israel låter  araberna få bo kvar i deras land trots deras våld och hat mot judarna. Det är ett val man har tagit. Alternativet är att araberna får flytta tillbaka till deras hemländer men med tanke på hur situationen ser ut i samtliga islamska nationer förstår jag hur gärna palestinierna vill stanna i Israel. 

    Israel är inga ockupanter. 
    Så dagens palestinier ska straffas för vad som skedde för hundratals år sedan?

  • Anonym (ema)
    ElviraMarie skrev 2014-07-12 23:03:55 följande:

    Ronga, point taken! Snälla sluta spamma tråden nu. Tycker att man ska vara lite försiktig när man uttalar sig om en sådan  komplicerad konflikt. Klart att det väcker känslor, men det är knappast så enkelt att det finns en ond och en god sida.


    Ts är knappast försiktig.
  • Anonym (ema)

    Hur gör man för att kolla om någon verkligen är jude?
    Har en bekant som är väldigt intresserad av judendomen och skulle gärna gå till en synagoga, hur kollar man upp att han verkligen är jude om man vill bli medlem i judiska församlingen? Eller kan han bara säga att han är jude?

Svar på tråden Är ortodox jude, fråga mig vad du vill