• Anonym (Nybliven mamma)

    Nyförlöst, ligger på sjukhus och rumskompisens kille är här hela natten?!?

    Jag födde i torsdags morse, för snart 5 dygn sedan. Bebisen är väldigt liten och vi hamnade på neo samvård, i delat rum. Jag har hittills haft rumskompis två omgångar, den andra skrevs ut och jag sov ensam i rummet en natt. Nu har en ny tjej kommit och hennes kille tänker uppenbarligen sova här. Ärligt talat, jag hade HEMSKT gärna haft min man här men det är en förälder per rum som gäller. Tjejen är även inskriven på en annan avd, så hon går dit för att sova (mitt i natten, tills dess är hon kvar i rummet) så vi är ju mer eller mindre tre på detta rum, vi ska alltså dela toa och utrymme på tre i stället för två.

    Är det jag som är löjlig när jag inte gillar att dela ett dubbelrum rum med en annan mammas kille när jag är nyförlöst, ligger på sjukhus, blöder och är öm och ska få amning att funka och se till att ge min lilla bebis mat via både sond och bröst var tredje timma?

  • Svar på tråden Nyförlöst, ligger på sjukhus och rumskompisens kille är här hela natten?!?
  • Anonym (ssk.)
    molly50 skrev 2014-07-29 16:57:43 följande:
    Jag var också inskriven på BB i några dagar efter förlossningen då jag fick min dotter.
    Men jag förstod inte varför då jag inte hade råkat ut för några komplikationer utan jag tog mest upp platsen i onödan då jag spenderade hela dagarna på neo med min dotter.
    Det enda som hände var att förlossningen gick väldigt fort och min dotter blev påverkad. Men inte jag,som sagt.
    Först efter några dagar blev jag utskriven från BB och fick en plats på neo så att jag kunde vara hos dottern hela tiden.
    Detta trots att lediga salar fanns på avdelningen.
    Märkligt,tycker i alla fall jag.
    det är för att personalen på neo inte ska ansvara för dig om du plötsligt skulle drabbas av en stor blödning eller liknande utan då ska avdelningen som behandlat dig ansvara för dig. vi behandlar ditt barn, du är bara medföljande anhörig i det sammanhanget. vi kan ta hand om några få mammor OM vi har barnmorskor som arbetar men för varje mamma vi tar ansvar för så stängs en barnplats. sen har vi flera "lediga" salar på vår avdelning men de är stängda eftersom vi inte har tillräckligt många sjuksköterskor på avdelningen (man kan bara ta hand om X antal barn per pass, mer hinner inte en enda ssk med). när bemanningen är bättre öppnar vi fler av våra platser och när bemanningen är dålig får vi stänga fler som får stå tomma. ni kan väl omöjligen ha missat den stora sjuksköterskebristen? det finns massor av tomma salar och sängplatser här och där för att det inte finns personal nog att ta hand om patienter. /ssk på neo.
  • Anonym (ssk.)
    molly50 skrev 2014-07-29 17:10:55 följande:
    Du kanske skulle fråga hur jag menar om du inte förstår istället för att ta för givet att jag menar på ett visst sätt?

    Jag menar såklart inte att mamman är patient för att hon får en plats på neonatalen. Jag kanske uttryckte mig lite klumpigt.
    Jag menar att mamman får en sängplats på avdelningen för att kunna vara med sitt barn.
    Och då tycker jag det verkar lite konstigt om hon ska ta upp ytterligare en sängplats på sjukhuset.
    Om hon smyger iväg på kvällen så att ingen ska märka något så verkar det ju inte som att hon behöver uppta ytterligare en sängplats,om du förstår vad jag menar.
    det spelar ingen roll. vi har föräldrar som sitter med sina barn på IVA-salen hela nätterna. då hålls en säng tom för dom på avdelningen de är inskrivna på som mammor eftersom det måste finnas en OM ngt skulle hända. avdelningen kan inte ta in en ny på den platsen för om mamman plötsligt drabbas av en infektion eller ngt annat akut så måste hon vara garanterad platsen där eftersom hon inte bedömts vara färdigvårdad. dessa mammor kan sitta hos barnen på neo hela dygnen förutom små kontroller på avdelningen de tillhör, det innebär inte att de är våra patienter eller att vi har bemanning att ta hand om dom. händer ngt akut tar vi hand om dom tills gynjoursen kommer och tar med sig dom till rätt ställe. att man klarar av att smyga iväg innebär inte att man är helt frisk, även om man kan tro det om man inte har så stor kunskap om medicin.
  • Anonym (M 2)
    Whaaaat skrev 2014-07-29 17:29:14 följande:
    Vad är det för skit bb ni alla föder på!?

    Fött 3 barn, första på sös, de andra 2 på sös lilla södra bb och varje gång har vi fått eget familjerum!

    Aldrig att jag skulle delat rum med någon, oavsett man eller kvinna
    Men återigen, det är inte BB TS är på utan neo. En avdelning för BARN som behöver vård. Därmed bor hon i ett FÖRÄLDRArum, inte ett MAMMArum.
  • Anonym (Meja)
    SupersurasunkSara skrev 2014-07-29 14:44:24 följande:
    {#emotions_dlg.flower}

    Givetvis ska pappan få sova över, i måna av plats, men lika givetvis ska man slippa dela rum men någon annans man om man inte vill. Särskilt som ens egen man inte får vara kvar.
    Vänta här nu....

    Vi säger att Kalle 5 år och Olle 4 år behöver ligga på sjukhus och har med sig varsin förälder. Kalle har med sig sin mamma och Olle sin pappa. Då skall Olles pappa bara få vara kvar "i mån av plats" och skall i vilket fall som helst inte ligga i samma sal som Kalle och hans mamma?

    Tror du att det är ett hotell de checkar in på eller?

    Prion måste naturligtvis ligga i att både Kalle och Olle får ha med sig en förälder när de ligger på sjukhus. Personalen kan ju inte hålla på och ta hänsyn till om det är mamma eller pappa som är där.

    Tänk om de nu får olika rum och Kalle hamnar i ett rum med bara mammor.

    Natten efter skall Kalles pappa sova där med honom. Skall man då flytta Kalle till ett annat rum med bara pappor?

    Är det viktigare att personalen håller på med sånt än att barnen får vård?
  • molly50
    Anonym (Meja) skrev 2014-07-29 17:34:53 följande:
    Så du kan av TS inlägg bedöma att mamman är frisk nog att skrivas ut från avdelningen?

    Låt läkarna på den avdelningen göra den bedömningen för jag tror inte du kan göra det via ett forum trots att du jobbat på neo.

    Du hävdar att mamman tar upp två platser och verkar fortfarande inte förstå skillnaden mellan att själv vara patient på ett sjukhus och att vara där i egenskap av förälder.
    Självklart inte. Jag tyckte bara det var märkligt.
    Men det är min åsikt och den måste jag få ha precis som att du får ha din.
    Och,som jag slrev tidigare,så tycker jag att TS kan prata med personalen om det här om hon är obekväm med den här situationen och på det viset låta dem avgöra.
    Ingen här,varken du eller jag eller någon annan,kan avgöra huruvida den andra mamman är i behov av två platser eller inte eller om TS är för pryd för att kunna dela plats med någon annan.

    Och återigen,jag tror INTE att föräldrarna är patienter på neo. Jag VET att det är barnen!
    Föräldrarna har bara en sängplats för att kunna vara där med sina barn.

    Var snäll och lägg inte ord i munnen på mig som jag inte har sagt. Fråga mig hellre om du inte förstår hur jag menar.
    Mattias och Hannah.
  • Anonym (Meja)
    molly50 skrev 2014-07-29 18:27:32 följande:
    Självklart inte. Jag tyckte bara det var märkligt.
    Men det är min åsikt och den måste jag få ha precis som att du får ha din.
    Och,som jag slrev tidigare,så tycker jag att TS kan prata med personalen om det här om hon är obekväm med den här situationen och på det viset låta dem avgöra.
    Ingen här,varken du eller jag eller någon annan,kan avgöra huruvida den andra mamman är i behov av två platser eller inte eller om TS är för pryd för att kunna dela plats med någon annan.

    Och återigen,jag tror INTE att föräldrarna är patienter på neo. Jag VET att det är barnen!
    Föräldrarna har bara en sängplats för att kunna vara där med sina barn.

    Var snäll och lägg inte ord i munnen på mig som jag inte har sagt. Fråga mig hellre om du inte förstår hur jag menar.
    Mattias och Hannah.
    Du tycker alltså att TS skall fråga personalen varför mamman är inskriven på en annan avdelning?

    Det får de inte tala om gör andra patienter.

    Självklart kan inte vi avgöra om mamman är i behov av sin plats på avdelningen men eftersom hon fortfarande är inskriven så har antagligen läkaren gjort bedömningen att hon behöver platsen. Det ifrågasatte du ju och tror därför inte att behovet finns!?

    Detta antog du baserat på att du själv var inskriven ett par dagar trots att du inte såg behovet.

    Hur kan du tycka att det är märkligt att en kvinna som du aldrig träffat eller läst hennes journaler är inskriven på en avdelning på ett sjukhus?

    Ja
  • Anonym (Nybliven mamma)

    Oj vad många svar! Jag ska försöka klargöra!

    Det är neo SAMVÅRD, vilket innebär att barnet är inskrivet med en förälder. Mamman har, liksom jag hade de första dygnen en säng på KK och en tillgänglig sängplats här inne, vilket hon väljer att inte utnyttja för att hennes kille ska sova kvar. Tilläggas kan att de bor ca 20 min härifrån, liksom vi.

    Dagtid är det mamman som ligger i sängen här inne, som får omvårdnad av personalen samt har en egen bröstpump stående. Precis som jag. Det är bara det att det är pappan som är föräldern som de har valt att utnyttja sängplatsen. Mamman och pappan är båda på rummet fram tills halva natten gått, sedan går hon över korridoren till kk och kommer tillbaka tidigt nästa morgon, varpå pappan stiger upp och hon bäddar ner sig i sängen i sin sjukhusskjorta.

    Vi hade kunnat göra på samma vis när jag fortfarande hade min säng på kk, men jag ville för det första sova hos min bebis, för det andra kändes det ju lite knasigt att min friska, ickeammande ickeblödande man skulle sova ihop med en kvinna som precis fött.

    Ni som undrar varför jag inte pratar med personalen: det är liksom ingen idé då de inte direkt bryter mot reglerna, de väljer bara att utnyttja dem precis som det behagar dem även om det är på bekostnad av andras välbefinnande.

    Jag tror att det hade känts mindre jobbigt om min man också varit kvar på natten.

    Det finns bara tre rum på avdelningen, de övriga två ligger nära expeditionen och där ligger barn med mycket större omvårdnadsbehov. Så jag är oändligt tacksam över att min lilla bara är liten, men i övrigt så frisk som bara den. Även det andra parets bebis är frisk, men prematur (väger lika mkt som min tjej).

    Hur som, mamman är själv inte sjuk eller så, men rätt krävande. Ber personalen hämta vatten och sådär. Hon och killen satt och pratade med lampan tänd till kl halv två inatt, innan hon gick in och borstade tänderna och sedan gick in till sin andra säng. Kl 2 ammade, sondade och bytte jag på min lilla, sedan fick jag sova över ett mål (tack älskade nattpersonal som sondade och bytte!!!) och blev väckt strax före 8 för att byta, mata, sonda. Strax därefter kom mamman och intog sängen, pappan satte sig på besöksstolen.

  • Anonym (Hmmm)

    Jag hade gjort det väldigt klart för personalen att jag vägrat dela rum med en person av motsatt kön. Det är en intigritetsfråga som dom måste respektera!!!!!

  • Anonym (Meja)
    Anonym (Hmmm) skrev 2014-07-29 18:39:31 följande:

    Jag hade gjort det väldigt klart för personalen att jag vägrat dela rum med en person av motsatt kön. Det är en intigritetsfråga som dom måste respektera!!!!!


    Då kanske din man hade kunnat bara kvar med bebisen och du åka hem och sova.

    Det är barnet som är inskriven på neo. Barnet får ha en förälder där. Pappor är också föräldrar.

    Tänk om mamman hade legat på IVA efter en förlossning som gått åt helvete? Skall barnet inte få ha någon förälder där bara för att du vill leka primadonna??

    Sjukhuset har sina regler och det får du respektera eller åka därifrån!
  • Anonym (ssk.)
    Anonym (Nybliven mamma) skrev 2014-07-29 18:36:48 följande:

    Oj vad många svar! Jag ska försöka klargöra!

    Det är neo SAMVÅRD, vilket innebär att barnet är inskrivet med en förälder. Mamman har, liksom jag hade de första dygnen en säng på KK och en tillgänglig sängplats här inne, vilket hon väljer att inte utnyttja för att hennes kille ska sova kvar. Tilläggas kan att de bor ca 20 min härifrån, liksom vi.

    Dagtid är det mamman som ligger i sängen här inne, som får omvårdnad av personalen samt har en egen bröstpump stående. Precis som jag. Det är bara det att det är pappan som är föräldern som de har valt att utnyttja sängplatsen. Mamman och pappan är båda på rummet fram tills halva natten gått, sedan går hon över korridoren till kk och kommer tillbaka tidigt nästa morgon, varpå pappan stiger upp och hon bäddar ner sig i sängen i sin sjukhusskjorta.

    Vi hade kunnat göra på samma vis när jag fortfarande hade min säng på kk, men jag ville för det första sova hos min bebis, för det andra kändes det ju lite knasigt att min friska, ickeammande ickeblödande man skulle sova ihop med en kvinna som precis fött.

    Ni som undrar varför jag inte pratar med personalen: det är liksom ingen idé då de inte direkt bryter mot reglerna, de väljer bara att utnyttja dem precis som det behagar dem även om det är på bekostnad av andras välbefinnande.

    Jag tror att det hade känts mindre jobbigt om min man också varit kvar på natten.

    Det finns bara tre rum på avdelningen, de övriga två ligger nära expeditionen och där ligger barn med mycket större omvårdnadsbehov. Så jag är oändligt tacksam över att min lilla bara är liten, men i övrigt så frisk som bara den. Även det andra parets bebis är frisk, men prematur (väger lika mkt som min tjej).

    Hur som, mamman är själv inte sjuk eller så, men rätt krävande. Ber personalen hämta vatten och sådär. Hon och killen satt och pratade med lampan tänd till kl halv två inatt, innan hon gick in och borstade tänderna och sedan gick in till sin andra säng. Kl 2 ammade, sondade och bytte jag på min lilla, sedan fick jag sova över ett mål (tack älskade nattpersonal som sondade och bytte!!!) och blev väckt strax före 8 för att byta, mata, sonda. Strax därefter kom mamman och intog sängen, pappan satte sig på besöksstolen.


    fast samråd innebär inte att mamman är inskriven som patient. hon är medföljande anhörig/förälder och får lite piff av personalen i mån av tid (eller om de har så pass mkt personal där att de kan skriva över henne till sig men då hade hon inte haft kvar sin sängplats på den andra avdelningen så det är hon bevisligen inte). att hon har en bröstpump på rummet är helt normalt och det har alla våra mammor som följt med sina barn, inskrivna eller inte. dessa får de även låna med sig gratis om de vill. vi har också SAMVÅRD hos oss men det innebär endast att barnet vårdas på ett rum med sina föräldrar. det innebär inte att föräldern är inskriven, alls (utom i de undantagsfall jag nämnt).

    nu har vi endast enfamiljsrum förutom våra IVA-salar så problemet med att dela uppstår inte på samma sätt hos oss men om ni delar som du säger så ska de respektera dig och de får alltså inte sitta med laman tänd och störa mitt i natten. det SKA du säga till personalen om hur ska de annars veta att det sker? tankeläsning? att be om vatten ser vi för övrigt inte som ett dugg krävande. jag hämtar nappar, amningsnappar, pumptrattar, snuttar och vattenglas hela dagarna - till föräldrar som faktiskt skulle kunna masa sig upp och hämta själv utan problem. det är ingenting annat än helt normalt.

    jag tycker att du ska meddela personalen att du inte är bekväm att dela rum med en man och jag tycker att du ska påpeka att de stör dig och ditt barn nattetid. personalen kommer inte tycka att du är jobbig eller konstig utan de kommer försöka lösa situationen till det bästa. men för att kunna få till en förändring så att du kan känna dig trygg (och på så vis även främja amningen) måste du släppa datorn och tala med en i personalen så att de blir upplysta om dina känslor. annars kan de inte hjälpa dig vilket de garanterat gärna gör (det brukar sällan vara känslokalla as som jobbar med små bebisar och deras föräldrar). vi har gjort undantag för anhöriga som stöttat mammor och pappor under deras tid på neo och kan inte tänka mig att personalen skulle vara sjukligt stelbenta just där du vårdas, din man kanske kan få stanna med dig bara du förklarar hur utsatt du känner dig. ta tag i det där nu.
Svar på tråden Nyförlöst, ligger på sjukhus och rumskompisens kille är här hela natten?!?