• Anonym (Förvirrad)

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • bullenochgrisen

    Som sambopar stöttar man varandra, man lever ihop i en familj och hjälper varandra med det som behövs. Det handlar inte om en lång period och jag tycker att din sambo kan hjälpa dig under den perioden. Som egen företagare går det lite knackligt första tiden och det måste han väl också ha varit medveten om? Du kan inte tänka dig att tjäna in lite pengar vid sidan av? Kan inte se att du har några höga utgifter heller vid sidan av de gemensamma. Det hade kanske varit en annan grej om du haft dyra lån eller krediter.

    Jag vill tex. Inte ha gemensam ekonomi med min sambo. Jag får ut ca. 17 000 i månaden och han ca. 28 000 i månaden. Men han har höga lån för bil och intressen samt tagit lån för små skit. Och där går i princip hela lönen till att betala räkningar och avbetalningar. Jag o andra sidan har varken lån eller avbetalningar. Och efter mina egna och gemensamma utgifter ( hyra och mat) så har jag oftast 10 000 kvar utav lönen. Oftast får jag även täcka sambons utgifter eller betala hyran själv. Men vi har gjort så att kan han betala mer en månad så gör han det och då åker det direkt in på sparkontot. Man vill aldrig försörja någon, men jag ser det inte som att jag försörjer min sambo utan hjälper honom när han behöver hjälp. En dag står jag kanske där själv. Nu har han dragit på sig en massa onödiga lån och där av vill jag inte ha gemensam ekonomi.

  • Anonym (Vet hur det är)

    Jag vet precis hur det är och ha det så! När jag var föräldraledig med sonen fick jag usel föräldrapenning och sambon hade mer.Min pappa hjälpte till med några tusen ibland tack och lov annars hade vi aldrig klarat oss.Vi fick ta krediter och pengarna till mat var slut.Skitjobbigt.Jag som var föräldraledig med en liten kunde ju liksom inte förändra situationen.
    Det är INTE rättvist att ni ska dela lika när du har så lite.Man har ju egna utgifter också.Vi delade inte lika då,det hade inte gått annars hade mina pengar också varit slut.
    Vi kom överens om att sambon skulle stå för huslån,räkningarna tills min mammaledighet var slut (är ju inte för alltid ni ska göra så) Jag fick behålla mina 5800 (4000 hade jag sista månaderna) förutom det som gick till mina räkningar som kanske var ca 1200 och till mat som vi la lika mycket på.Resten fick jag behålla:) Det var mycket didkussioner innan vi gjorde såhär men det är inte rättvist annars.Självklart ska man ha gemensamm ekonomi om båda har någorlunda samma inkomst men på så här lite går det inte.Prata med han igen om det och fråga om ni kan göra såhär istället.Går han inte med på det tills det har ordnat upp sig för dig då skulle jag nog fundera på att ta en lägenhet istället och bo själv.Din sambo ska inte backa upp dig och vara försörjningsskyldig dig för alltid men vill han inte göra såhär så du klarar dig hade jag flyttat.Hoppas ni löser det

  • Anonym (Qwe)
    Anonym (Vet hur det är) skrev 2014-08-29 10:44:47 följande:

    Det är INTE rättvist att ni ska dela lika när du har så lite.Man har ju egna utgifter också.


    Va? Är det rättvist att någon annan ska betala ens utgifter? Nej, har man egna utgifter ser man till att skaffa egen inkomst!
  • Anonym (a)
    Anonym (Qwe) skrev 2014-08-29 12:17:16 följande:
    Va? Är det rättvist att någon annan ska betala ens utgifter? Nej, har man egna utgifter ser man till att skaffa egen inkomst!
    Fast inom en familj kan det där med inkomster fluktuera över åren, och man anpassar sig och löser problemen tillsammans.
  • Anonym (Vet hur det är)
    Anonym (Qwe) skrev 2014-08-29 12:17:16 följande:
    Va? Är det rättvist att någon annan ska betala ens utgifter? Nej, har man egna utgifter ser man till att skaffa egen inkomst!
    Han betalade inte mina utgifter.Jag skrev att han tog husräkningar o sånt och delade lika med mat, det jag hade kvar fick jag behålla till mina utgifter räkningar annars hade jag inte haft ett öre kvar. Jag hade låg föräldrapenning.
  • Anonym (Vet hur det är)
    Anonym (a) skrev 2014-08-29 12:32:42 följande:
    Fast inom en familj kan det där med inkomster fluktuera över åren, och man anpassar sig och löser problemen tillsammans.
    Precis
  • Anonym (Qwe)
    Anonym (Vet hur det är) skrev 2014-08-29 12:53:42 följande:
    Han betalade inte mina utgifter.Jag skrev att han tog husräkningar o sånt och delade lika med mat, det jag hade kvar fick jag behålla till mina utgifter räkningar annars hade jag inte haft ett öre kvar. Jag hade låg föräldrapenning.
    Så din boendekostnad och sånt är inte dina kostnader?

    Nej, jag anser att även i ett förhållande har man en skyldighet att skydda sin egen rygg. Man vet aldrig när lyckan och kärleken tar slut och jag tänker då inte stå på bar backe den dagen. Om någon annan vill göra det är det väl ok men skriv då inte fåniga inlägg som

    -"Jag har inte råd att separera, kan soc ge mig en lägenhet?"

    -"Min föräldraledighet är snart slut,vart får jag pengar ifrån då?"
  • Anonym (Vet hur det är)

    Det håller jag med dig om att man självklart måste ha.Men för min del handlade det bara om 1 år då jag var föräldraledig sen fick jag min vanliga erättning/inkomst som var mer än föräldrapenningen.Så jag klarar mig alldeles utmärkt själv Menar att ts sambo inte är rättvis och tycker gott han kan hjälpa till lite mer med ekonomin tills hon får det bättre. 

  • Anonym (Förvirrad)
    Anonym (Majken) skrev 2014-08-29 08:19:14 följande:

    Om du är så pass sjuk att du inte kan ha ett vanligt jobb borde du kunna bli sjukskriven och få ersättning för det. Förstår att det kan vara tufft att ge upp drömmar om att arbeta med något eget, men ibland måste man vara realistisk och anpassa sig till verkligheten. 

    Han verkar ha tröttnat på att försörja dig och ditt barn och jag kan faktiskt förstå honom även om jag egentligen är för gemensam ekonomi (som är tvärtemot det som beskrivs i TS). För gemensam ekonomi krävs gemensamma beslut och gemensamt ansvarstagande även för att inkomster ska komma in.


    Aldrig att jag skulle sjukskriva.mig! Jag har varit det tidigare och jag mådde skit psykiskt av att inte ha nåt produktivt att göra. Dessutom är min sjukersättning så låg att det inte skulle.gynna ekonomin överhuvudtaget.

    Min sambo försörjer inte mig och min son, han ser min son som sin son, så han försörjer sin familj. det jag inte tycker är okej är att han vet att det är tufft med eget företag, han har två egna som han på fyra år inte kunde ta ut en "riktig" lön för. Så både han och jag vet vad.vi gav oss in på.
  • Anonym (Vet hur det är)

    Tycker det är konstigt han resonerar såhär om han då vet hur det är.Verkar som att han bara är självisk

Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(