• Anonym (Förvirrad)

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • Frassemansen

    Det är lätt att hålla sams när krubban är full. I det här fallet är nog krubban väldigt tom när allt nödvändigt är betalt. TS, har du någon som helst koll på hur mycket sambon har att röra sig med? Du har trist nog noll och intet, men om du menar att han har 30.000 kr i bruttolön, netto typ 22-23, kan det inte bli mycket kvar. Det låter som han har ledsnat på det. Har ni pratat om vad han vill och tror om framtiden? Att försörja någon annan under en period är en sak, men finns tillräckliga planer och ideer om framtiden som han tror på? Och hur länge har det pågått? Du säger att han har "jättemycket" pengar in men hur mycket går ut?

    Ditt inlägg är väldigt jag-centrerat. Han börjar ställa krav på att du bidrar mer och det är obekvämt. Det är oerhört svårt att få hela bilden baserat på ditt inlägg. Är din sjukdomsbild så komplicerad att du inte kan ta någon form av jobb? Är du en driftig person som haft otur och hamnat punschigt på det är det synd om dig men du kommer säkert reda ut det. Har du däremot dragit offerkoftan över huvudet och bara accepterar din situation utan att agera mer, då finns det risk att sambon ruttnar ur. Jag hoppas på det förstnämnda. Tråden kanske borde handla mer om hur du kan utveckla ditt företag istället för att din sambo ska ge dig mer pengar?

  • Anonym (Sambo)

    Jag drar in ca 30 papp i månaden, min sambo mellan 10-15 beroende på månad (studier och extrajobb). Vi har inga barn. Jag betalar ALLT, och han betalar vad han tycker är rimligt och vad han har råd med till mig. Blir det tight för mig nån månad pga mer räkningar än normalt så betalar han såklart lite mer. Vi har bott ihop i åtta år och ibland har jag haft mer och ibland han. Men vi är ju ett LAG och försöker lösa varje månad på bästa sätt tillsammans. Sen såklart om den ena parten är arbetsskygg och går hemma och dräller utan att ta tag i sitt liv, då hade man kanske inte betalat lika glatt. Men jag och min sambo är båda målmedvetna och jobbar hårt och då är det såklart att man täcker upp för den andra när det behövs. Jag tror kanske inte ens man ska bo tillsammans om man inte är beredd på det.

  • Anonym (Sambo)

    Förresten, TS, varför drar du in så lite pengar? Du kanske har svarat på det tidigare, har inte läst igenom hela tråden, ber om ursäkt isåfall! Om du inte kan minska kostnaderna så kanske du kan öka intäkterna istället? Antar att du inte jobbar...kanske sjukskriven? Finns det verkligen inget typ deltidsjobb du kan hitta för att öka inkomsten? Några timmar per dag iaf? Även om du är sjuk kanske det är värt det för att må bättre i din ekonomi?

  • Anonym (Majken)

    Om du är så pass sjuk att du inte kan ha ett vanligt jobb borde du kunna bli sjukskriven och få ersättning för det. Förstår att det kan vara tufft att ge upp drömmar om att arbeta med något eget, men ibland måste man vara realistisk och anpassa sig till verkligheten. 

    Han verkar ha tröttnat på att försörja dig och ditt barn och jag kan faktiskt förstå honom även om jag egentligen är för gemensam ekonomi (som är tvärtemot det som beskrivs i TS). För gemensam ekonomi krävs gemensamma beslut och gemensamt ansvarstagande även för att inkomster ska komma in.

  • Anonym (a)
    Anonym (Majken) skrev 2014-08-29 08:19:14 följande:
    Om du är så pass sjuk att du inte kan ha ett vanligt jobb borde du kunna bli sjukskriven och få ersättning för det. Förstår att det kan vara tufft att ge upp drömmar om att arbeta med något eget, men ibland måste man vara realistisk och anpassa sig till verkligheten. 

    Han verkar ha tröttnat på att försörja dig och ditt barn och jag kan faktiskt förstå honom även om jag egentligen är för gemensam ekonomi (som är tvärtemot det som beskrivs i TS). För gemensam ekonomi krävs gemensamma beslut och gemensamt ansvarstagande även för att inkomster ska komma in.
    Hur kan du tycka det är bättre att gå sjukskriven resten av livet än att ge det egna företagandet en chans. Det verkar ju inte som om företaget gått dåligt år efter år, utan är just nu i uppstart, och kan mycket väl gå alldeles utmärkt om något år. Sambon har ju dessutom varit positiv till denna iden. Klart bättre att ta sig för något, än att sitta sjukskriven.
  • Anonym (Qwe)

    Ts har satt sig i enats som gör att hon är ekonomiskt beroende av en annan person för att få rak över huvudet och mat på bordet. Kanske var ett gemensamt beslut eller ej, vad vet jag.

    Detta bevisar ännu en gång att man ALDRIG ska sätta sig i en sådan situation! Även som sambo eller gift ska man ALLTID ha ryggen fri in case of emergency. Förutsättningarna kan alltid ändras och egen inkomst är en viktig grund för ens överlevnad.

    Ja, jag vet att många tror att de inkomster som hushållet får in är gemensamma men när det kommer till kritan är varje enskild människas inkomst privat egendom som man fritt får spendera och hushålla med.

  • PerG

    Märkligt att det i princip rätt över väljarbasen anses bra att vara solidariska och hjälpa de i samhället som har det svårt genom att t.ex. de som har mer pengar betalar mer i skatt.

    Men när det kommer till privatekonomi verkar en del vara så höger att amerikanska högern ser ut som värsta kommunisterna!?... En del verkar hellre vara solidariska med andra i samhället än med den partner man lever med och älskar!?

  • Leah1

    Gemensam ekonomi borde ju vara att alla pengar sätts in på samma konto, alla räkningar betalas, pensionssparande och till barnen (gemensamma) och ev gemensam sparande, sedan delas resten av pengarna lika mkt och har du egna barn så får det sparas efter uppdelandet!

  • Drottningen70

    Det är ju raka motsatsen till Gemensam ekonomi som han vill ha....

  • Frassemansen

    Under en ganska lång period gick min sambos företag knackigt och löneuttaget var 0 kr. Framtidsutsikterna såg inte bra ut. Min inkomst fickstå för allt och det blev inga pengar över till mer än det allra nödvändigaste. Jag tyckte situationen var oerhört pressande för mig, orolig för atr bli sjuk med inkomsrbortfall och allmänt låst. Jag ställde då krav på sambon att antingen göra något radikalt med företaget eller börja söka anställning. Förklara för mig hur detta är osolidariskt?

Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(