• Anonym (Förvirrad)

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • Anonym
    Anonym (a) skrev 2014-08-28 19:36:27 följande:
    Det är inte så säkert att TS sambo vill gifta sig för att bli försörjningsskyldig till TS barn.
    Nej, och då kanske man inte ska flytta ihop.
  • Tow2Mater
    Anonym skrev 2014-08-28 20:20:23 följande:
    Nej, och då kanske man inte ska flytta ihop.
    (Blev Anonym av misstag.)
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2014-08-28 17:52:41 följande:
    Jag måste rätta dig, man har inte försörjningsplikt över varandra om man är sambos, däremot vid ansökan om försörjningsstöd, bostadsbidrag, barnomsorgsavgift och utmätning av lön, så tittar man på hushållets inkomster.
    När det gäller försörjning av den andras barn gäller det endast om man är gifta eller har ett gemensamt barn och då endast täcka upp om den andra föräldern inte kan stå på försörjningen.
    Det som är skillnaden när det gäller försörjningsplikten kontra det att man ser på hushållets inkomster, sambos kontra gift, det är att är man gift så kan man lagligen driva igenom att den andra täcker upp kostnadnerna.
    Så även om t.ex soc tittar på hushållets inkomster, så kan den som saknar inkomst aldrig kräva att den andra betalar för en om man är sambos, vilket man kan som gift
    Och jag blev anonym, denna bugg, denna bugg.
  • Anonym (a)
    Anonym skrev 2014-08-28 20:20:23 följande:
    Nej, och då kanske man inte ska flytta ihop.
    Så kan man ju se på saken. Annars kan man tänka sig att man kanske vill bo ihop ett tag innan man bestämmer sig för ev giftemål. Det kanske inte är så självklart från första början.
  • Superfluffen

    Du har inte råd att dela på kostnaderna ts! Det borde han ju räkna ut? Fundrar du på att bli särbo ist? Låter som en bättre lösning enligt mig. Skulle aldrig bo tillsammans med någon som inte hjälper mig när det krisar i livet. Jag antar då att detta en tillfällig situation med ekonomin. Lycka till

  • Danielle222222

    sushi stackars, vad jobbigt att det ska behöva vara så, jag förstår din sambo, men om jag älskade någon på riktig skulle jag gärna försörja denna person...

  • Anonym (Jazz)

    Ni kanske inte ska bo tillsammans och leva som ni gör om ni inte går runt på ungefär 50% från vardera håll. 
    Om jag bodde med en partner skulle jag vilja ha 50-50 på utgifterna och resten till eget sparkonto för att sedan komma överens om att lägga särskilda summor av sparpengarna till gemensamma resor eller något. Inte försörja någon annan herregud, det är ju inte förälder och barn det handlar om, jag vill bestämma själv över mina surt förvärvade slantar :P. Det har inte med så kallad kärlek att göra. 

  • Anonym (50/50)

    Jag och min sambo betalar alla räkningar, både gemensamma och egna och sen delar vi det som återstår 50/50. Vi lever och delar våra liv tillsammans då är pengarna vi har också just våra! Så resonerar vi i alla fall.

  • Tjofaderittan hambo
    Anonym (Jazz) skrev 2014-08-28 23:00:36 följande:

    Ni kanske inte ska bo tillsammans och leva som ni gör om ni inte går runt på ungefär 50% från vardera håll. 
    Om jag bodde med en partner skulle jag vilja ha 50-50 på utgifterna och resten till eget sparkonto för att sedan komma överens om att lägga särskilda summor av sparpengarna till gemensamma resor eller något. Inte försörja någon annan herregud, det är ju inte förälder och barn det handlar om, jag vill bestämma själv över mina surt förvärvade slantar :P. Det har inte med så kallad kärlek att göra. 


    Mhm och om din älskade blir sjuk och får en kraftigt försämrad inkomst vill du att denne ändå ska betala 50% oavsett om denne får kvar en enda krona efteråt eller inte?
    Eller är du då beredd att sänka er status, byta till billigare boende osv för att bibehålla strikt 50/50?
  • Valhalla

    Har inte läst alla inlägg, så svarar enbart på trådstarten..

    Han kanske inte ser "dina & mina" pengar, utan "familjens" pengar..

    Alltså att ni delar på utgifterna, vilket gör att "dina" pengar inte räcker till, men att "hans" både täcker upp hålet i din ekonomi, och till och med blir mer på kontot än förut!

    Han kan ju se det som ER ekonomi, att du ska kunna göra allt det du vill med ERA gemensamma pengar- han kanske bara vill känna att ni drar ett gemensamt lass till de lite tråkigare utgifterna, så att säga.

    Bara en tanke... fråga honom rakt ut utan omsvep och var ärlig med dina bekymmer, så att han verkligen förstår din oro.

    Viktigt är ju också att du inte blir helt beroende av honom, jag menar att du ska kunna spara till dig själv och ditt barn fall i fall det skulle gå åt fanderns någon gång.


    Amor patriae nostra lex
Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(