• Anonym (Förvirrad)

    Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(

    Hej!

    Jag och min sambo är inte riktigt överens om det här med ekonomin...
    Han vill gärna att vi delar på gemensamma kostnader som boende, mat och sånt.


     Det skulle jag inte motsätta mig i vanliga fall, men problemet är att jag de senaste 12 månaderna har haft en inkomst på ca 5000:- i månaden. Min sambo tjänar mellan 30-32 000 i månaden. 



    Båda har ju våra egna kostnader, jag har t.ex varje månad:

    Telefon ca 700 (även min företagstelefon)
    Försäkringar 420
    Mediciner för mig och sonen varje månad 600, varannan 700
    CSN 600
    Sjukhusbesök ca 300

    Sen tillkommer det alltid lite för tillfälliga mediciner och salvor m.m
    Och jag har säkerligen glömt nån kostnad, men det är det jag kommer på just nu. Sen är det ju fritidskostnader (barnomsorg) som kommer att komma så småningom. Men i runda slängar ca 2800 i fasta grejer. 

    Jag har numera ingen egen bil, så jag lånar antingen sambon eller svärmors bil när jag ska nånstans. Vid längre resor så betalar jag självklart all bensin för det (behöver inte betala för kortare).

    Jag handlar mat när det behövs, även om det är mina sista pengar. 

    Så det blir inte så mycket över, oftast är det mesta slut en vecka efter jag fått pengarna. Jag känner mig så låst, har ingen bil (vi bor på landet), jag kan inte göra någonting för att jag är totalt pank, och dyker det upp några oväntade kostnader får jag be pappa eller svärmor om ett lån (pappa "får" jag inte betala tillbaka till, därför ber jag sällan honom då jag inte vill det.)

    Nästa månad kommer min inkomst att sjunka till 2320:-, och då vet jag inte vad jag ska göra... då kommer det verkligen inte att räcka till. Min sambo har förståelse för detta nu när min inkomst kommer att bli ännu lägre, men han tycker fortfarande att vi ska ha delad ekonomi, rakt av oavsett vad vi tjänar. I framtiden kommer jag att tjäna bättre, men just nu har jag precis startat ett eget företag och det är kämpigt nu i början.

    Jag har föreslagit en procentuell delning, att vi betalar lika mycket av våra löner procentuellt, för jag vill inte vara pank dagen efter jag fått pengarna :( Men han tycker att det är orättvist. Jag har varit nära att hamna hos kronofogden flera gånger för att jag inte kunnat betala räkningarna, och båda gånger har pappa räddat mig. Pappa ifrågasätter naturligtvis varför inte sambon hjälper mig, men sambon tycker att "han redan betalar så mycket för mig".

    Tycker ni att jag har fel? Själv tycker jag att sambon resonerar helt makalöst underligt, samtidigt som jag förstår att han inte vill betala för allt själv, men han har ju en mycket högre inkomst... Han har ju "försörjningplikt" men det känns ju sådär...

    Jag är skitförvirrad, hur gör andra? Är det jag som gör fel?
  • Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(
  • Hypnotica
    Jw83 skrev 2014-08-27 18:47:08 följande:

    Hur kan dina mediciner gåpå 500kr i månaden när högkostnadsskyddet gör att du Max behöver betala 2200kr per 12 månader?!


    Alla mediciner ingår inte i högkostnadsskyddet tyvärr.
    Jag är inte bitter - jag är välhumlad.
  • elle9

    Ett tips: kan du inte få recept på de mediciner som är 'receptfria'? På så sätt får du in det i högkostnadsskyddet. Vi har det så för laxermedel och ögondroppar till vår son.

    Sök socialbidrag så kommer handläggaren att berätta för din sambo hur er ekonomi ska fungera. Han verkar ju inte lyssna på dig.

  • Anonym
    elle9 skrev 2014-08-28 12:33:49 följande:

    Ett tips: kan du inte få recept på de mediciner som är 'receptfria'? På så sätt får du in det i högkostnadsskyddet. Vi har det så för laxermedel och ögondroppar till vår son.

    Sök socialbidrag så kommer handläggaren att berätta för din sambo hur er ekonomi ska fungera. Han verkar ju inte lyssna på dig.


  • Tjofaderittan hambo

    En sak jag reagerar på det är ordvalet gemensam ekonomi. Det betyder ju inte bara dela 50/50 på räkningarna utan även inkomsterna. Det han menar är att ni ska ha enskild ekonomi men dela lika på utgifterna.

    Har han ledsnat på dig och vill på detta fegsättet att du ska dra?

  • Chester Copperpot
    Tjofaderittan hambo skrev 2014-08-28 12:46:28 följande:

    En sak jag reagerar på det är ordvalet gemensam ekonomi. Det betyder ju inte bara dela 50/50 på räkningarna utan även inkomsterna. Det han menar är att ni ska ha enskild ekonomi men dela lika på utgifterna. Har han ledsnat på dig och vill på detta fegsättet att du ska dra?


    Det var ju ett rätt intressant sätt att se på saken. Jag har inte tänkt på det så, men naturligtvis har du rätt. Men så är det ju, han vill ha enskild ekonomi men delade utgifter.

    Men visst, ställd inför en sån situation skulle jag nog börja överväga om jag överhuvudtaget ville vara i en relation med den människan. Framförallt i en situation där jag inte hade något val och inget förhandlingsutrymme.
  • eibie

    Kan det vara så sambons förslag på en gemensam ekonomi eller "att dela lika på allt" inte en faktisk vilja att göra så utan en ett sätt att uttrycka att han helt enkelt tycker att kostnadera har blivit så pass höga att han har svårt att klara av dem?

    30 000 är trots allt inte så mycket om man ska dra försörjning om 3 personer och när det börjar bli så att det rätt i pass går ihop eller att det inte finns utrymme för att mannen blir sjuk eller liknande, kan det ju kännas outhärdligt i längden.

    Att den ena betalar mer än den andra borde inte vara något problem men när ALLA pengar går åt till att betala för den andra kan man ju förstå om det känns lite tufft.

  • jvs

    Är det netto eller bruttolön TS pratar om? Om killens nettolön är 22-nånting så har ju inte han heller några pengar kvar efter att ha försörjt hela familjen.

    Jag fattar det som att TS tjänat 5000 i månaden senaste året och nu efter att ha startat företag kommer tjäna 2300? Det låter ju inte som att ni tänkt igenom det där med att starta eget ordentligt. Kanske är det så att han insett att han kommer få stå för fiolerna under lång tid framöver. Du säger att du kommer tjäna mer senare men när man startar eget så är det ju faktiskt så att man inte vet det.

  • Tjofaderittan hambo
    Chester Copperpot skrev 2014-08-28 13:06:09 följande:
    Det var ju ett rätt intressant sätt att se på saken. Jag har inte tänkt på det så, men naturligtvis har du rätt. Men så är det ju, han vill ha enskild ekonomi men delade utgifter.

    Men visst, ställd inför en sån situation skulle jag nog börja överväga om jag överhuvudtaget ville vara i en relation med den människan. Framförallt i en situation där jag inte hade något val och inget förhandlingsutrymme.
    Nej, jag hade tyckt det vore skillnad om TS vore arbetslös och hade varit det i 6 år samt inte orkat söka jobb utan nöjt sig med att bli försörjd. Men så är ju inte fallet. Hon kan välja sjukpenning istället kanske, men å andra sidan är det ofta bättre att försöka göra något åt sin situation, att jobba med något man kan klara av.

    Givetvis inte in i absurdum, går företaget bara med förlust eller plus minus noll år efter år, ja då är det nog dags att ombestämma sig. TS är ju inte på långa vägar där än, det brukar ju ta några år innan ett företag bär sig och ger vinst.
  • weasley

    Men rättvist blir det ju inte om ni ska betala hälften var rakt av, eller? Om han tjänar 30 000 och du 5 000 är det ju helt orimligt att ni delar 50/50 på utgifterna. Så tycker i alla fall jag.


    Jag och min sambo har delad ekonomi; båda sätter in sina pengar på gemensamt konto där vi köper allt; mat, betalar räkningar, grejer till hemmet, bensin, csn för båda, mobiler.. Allt. Så får vi en lika stor summa var som vi får göra vad vi vill med, typ lägga på hobbys eller liknande.

Svar på tråden Min sambo har mycket högre inkomst och vill ha gemensam ekonomi :(