• Anonym (TS)

    "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"

    ..Så har jag precis haft ett praktgräl med min man. Jag är så jävla förbannad att jag inte vet vad jag ska ta mig till. "Om diskmaskinen är ren, varför är den inte tom?".

    Vi har en liten son och jag är föräldraledig. När sonen sover springer jag runt som en iller för att städa, tvätta, laga middag, fixa mat till sonen (puréer), plocka hemma och ringa viktiga telefonsamtal. Idag hade jag gjort just det samt passat på att handla när sonen var vaken. Jag är dessutom uppe i en rekryteringsprocess och det är fullt upp.

    Fick sent på eftermiddagen ett telefonsamtal angående en återbudstid för tandläkarvård. Då blev det ännu mer hektiskt med allt så att pojken fick mat och så att jag kunde slänga i mig en gnutta mat därefter, innan tandlagningen. När min man kom hem sa jag att tvättmaskinen och diskmaskinen var klara..men han hörde bara det om tvättmaskinen.

    När jag kom hem från tandläkaren är diskmaskinen igång. Det är andra dagen i rad som han inte tittar efter om den är ren eller inte.

    "Men om diskmaskinen är ren, varför är den inte tom?" utbrister han anklagande.

    ..alltså, jag jobbar häcken av mig här när pojken sover. När han är vaken försöker jag göra så gott jag kan med att fortsätta greja, men utan att försumma honom. Vad är det min man inte fattar?

    Är det bara jag som blir provocerad av detta till kokpunkten?

    Här står maten klar när till han kommer hem från jobbet och så får jag höra detta! Nej, jag hade inte 3-4 minuter över för att plocka ur för jag har haft *fullt upp*!

    Sedan fortsätter han med ett "hur ska jag se att diskmaskinen är ren om den inte är full?" Jo, jag tog några rena skålar till pojkens mat, men annars var diskmaskinen full.

    Det är väl ändå inte *mitt* fel att han inte kan se sig för? Eller att han inte lyssnar när jag säger att den är ren?

    Så nu har vi skrikit på varann. Jag har varit tokarg. Han har hött med fingret och sagt till mig att "passa mig", vilket provocerade mig över bristningsgränsen. Det hela gick alldeles för långt och jag tappade behärskningen helt.

    Och jag har skuldkänslor för att vi skrämde sonen. Nej, vi brukar inte bråka. Men det här accepterar jag bara inte!

  • Svar på tråden "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"
  • nymedlem
    Anonym (-) skrev 2015-01-28 21:13:28 följande:

    Och du har varit föräldraledig hur länge?


    Drygt 1 år som ensamstående med noll avlastning!
  • Anonym (lite oroväckande)

    Diskmaskinen är bara vanligt tjaffs, inget att haka upp sig på, det som däremot inte är normalt är att säga till sin partner att dom 'ska 'passa sig'.

    Att bli arg och irriterad är en sak och förståeligt från båda håll men de flesta har en gräns för vad man säger och gör.

  • Angel D
    Tow2Mater skrev 2015-01-28 21:01:55 följande:
    Det är ju tvärtom; det låter ju som det är TS som har problem med att den kors om igen om den är ren... (?)
    Jag tolkade det som att han var förbannad för att han trodde den var sketen och körde igång den i onödan. Vilket fall som helst, en omgång med diskmaskinen är fan inget att ryka ihop så för. Att komma med "passa dig" på grund av en omgång disk? Riktigt löjligt.
  • Anonym (Men hjälp)

    Förstår dig helt !! Man hinner inte alltid- gubben din får väl skaffa glasögon då om han inte kan se om disken är ren...

    Inget å tjaffsa om- man hjälps åt!!

  • Anonym (dubbelfel?)

    Jag håller med om att det nog ligger annat bakom än diskmaskinen. Du låter slutkörd, din man är det kanske också? Mitt tips är att öva på att tänka det bästa om varandra innan man far ut med kritik eller anklagelser.

    Hans första kommentar får mig att gissa att du kanske också har inlett med något anklagande...? "Men jag SA ju att diskmaskinen var ren, varför kör du den igen?". Visst kan man bli irriterad, men han kör ju inte igång diskmaskinen för att reta dig, utan för att han inte såg att den var ren. Samma sak för din del, du låter inte den rena disken stå kvar för att reta honom, utan för att du inte hinner tömma!

    Bägge delarna är sådant man borde kunna låta passera i ett förhållande - det är ju faktiskt inte hela världen att en maskin körs två gånger - men det är inte alltid så lätt om man saknar energi och mentala resurser. 

    En dialog där man försöker tänka det bästa om varandra kan låta såhär:

    "Oj, älskling, glömde jag säga att maskinen var ren?" (du vet att du har sagt det, men tydligen har han inte hört, eller glömt bort det, vilket är mänskligt så det väljer du att låta passera). 

    "Det sa du kanske? Jag missade nog det i så fall. Sorry. Då blir det extra ren disk idag ". 

    End of discussion. Hoppas ni kan dra ett streck över detta. Annars, om detta med disken är ett återkommande problem, så tror jag att det finns vändbara magneter där det står "ren" och "smutsig" på eller liknande. 

  • Anonym (dubbelfel?)
    nymedlem skrev 2015-01-28 21:18:28 följande:
    Drygt 1 år som ensamstående med noll avlastning!
    Tja barn är ju olika om du inte visste det. Vissa barn är mer krävande än andra. Härligt att du klarar dig utan avlastning och känner att du fixar med vardagen också, men för andra kanske det inte är en realistisk möjlighet att hinna fixa och dona i hemmet samtidigt med att man har en bebis. 
  • Anonym (TS)

    Tack för tips om kylskåpsmagnet. Det får vi prova!


    Anonym (***) skrev 2015-01-28 20:58:01 följande:

    Oj, att bli så sur för att mannen satt på diskmaskinen låter inte sunt. 


    Det var faktiskt han som blev upprörd för att han körde maskinen utan att ha sett att det redan var rent, inte jag. Igår satte han in smutsig disk i en ren maskin, så han blev trött på att det hände igen (alltså att han inte var uppmärksam).

    Jag påtalade bara att "det var ju rent?".
    nymedlem skrev 2015-01-28 21:08:02 följande:

    Fast jag förstår inte hur du inte kan hinna plocja ur när du är mammaledig? Skulle också störa mig på det faktiskt.


    Det står ju trådstarten? Jag fick en tid till tandläkaren och hann knappt äta innan jag gick. Men du som verkar präktig (re ditt andra inlägg) hade förstås skippat att äta helt?
  • Anonym (TS)
    Tow2Mater skrev 2015-01-28 20:50:32 följande:

    Hur många ggr per dag måste ni köra diskmaskinen? Räcker det inte att köra den efter middagen på kvällen varje dag. Då är den ju alltid ren nästa dag, oavsett om den är tom (du hunnit plocka ur) eller inte (du inte hunnit)?


    Diskar max 1 gång om dagen. Vi kanske är ur fas, men den är hyfsat full mitt på dagen/eftermiddagen. Ändå handdiskar jag en hel del. Vi kanske borde lägga om cykeln till så att den blir full till kvällen. Tack för tipset!
  • DenEkonomiske
    IsDimma skrev 2015-01-28 20:25:35 följande:

    Lätt att missa diskmaskinen. Iaf vi som sköljer noga.

    Men vi brukar lägga en kylskåpsmagnet lägst upp på ovansidan om det är rent i maskinen. Faller det ner något när man öppnar så vet man att man bör tömma maskinen innan man ställer in nytt.

    Sen känns grälet onödigt men som lösning kanske ni kan köra något liknande.


    Man ska inte skölja disken innan.
Svar på tråden "Varför är inte diskmaskinen tom om den är ren?"