• Anonym (Jobbar)

    Stressigaste jobbet?

    Så här på fredagen efter en hård arbetsvecka funderar jag på vem som har stressigast på jobbet. Är det verkligen så tufft inom vissa yrkeskategorier som de vill låta göra gällande eller har det mest blivit en sorts kultur där man upplever att man har det stressigt?
    Berätta om hur ditt jobb är - hur ser en normal "stressig" dag ut!

  • Svar på tråden Stressigaste jobbet?
  • Anonym (weird)
    Anonym (Tjänsteman) skrev 2015-10-10 22:18:56 följande:
    Nej så är det väl inte riktigt. Snarare så att du får arbetsuppgifter som ska vara klara ett visst datum. Hinner du inte på din arbetstid får du lösa det. Tanken i avtalet är väl att din övertid inte ska överskrida 40timmar men eftersom ingen kontrollerar hur mycket man arbetar blir det svårt att komma och säga "hej jag har jobbat 100 timmar över" hur ska jag kunna bevisa det. Sen har jag varit med om typ att jag har visat en egen logg över hur jag jobbat och då fått till svar att "va synd att du jobbat så mycket, enligt avtal har du inte rätt till övertidsersättning då du har 6 veckor semester".

    Kan inte förklara varför avtalet ser ut som det gör men det är mycket vanligt att inte ha rätt till övertidsersättning.
    Jag läste precis igenom det lite på Unionens hemsida och där står det att arbetsgivaren är skyldig att registrera all övertid i arbetsmiljöaspekt. Jag kan inte riktigt köpa det du säger, absolut tror jag på dte du säger men jag tror att om ni skulle dra in facket så skulle ni få rätt. Har du pratat med dom? Har du pratat med ditt skyddsombud?
  • Anonym (Jobbar)

    Visst kan man ha en chef som stressar en eller ett eget driv att prestera bra, men ingen dör eller förlorar 100 tusentalskronor på att en hylla i en butik inte är tipp topp därför menar jag att jobba i butik inte kan vara stressigt...

  • Anonym (Enhetschef)

    Mellanchef inom äldreomsorg. Försöker bedriva bra verksamhet med på tok för lite pengar. Försöker motivera redan hårt arbetande personal att jobba hårdare. Hitta smarta vägar det det gör minst ont att spara. På samma gång som det ska utvecklas. Lagar ska följas, facket ska samverka, arbetsmiljön ska vara bra och framförallt våra hyresgäster ska må bra och ha en meningsfull vardag. Det är stressigt. Jag blir aldrig färdig. Känner mig otillräcklig. Tar med mig jobbet hem och har massor av övertid. Raster tas endast med telefonen på och om det finns tid.

    MEN. Jag älskar mitt jobb!!'

  • Anonym (K)

    Jobbar som flygledare, så jo nog alltid är det lite stressigt ibland, men otroligt roligt och har fördelen av att inte kunna ta med jobbet hem. 

  • Anonym (Oreglerad arbetstid)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 17:44:17 följande:
    Så det är ett krav? Står det i anställningsavtalet du skrev på att du ska jobba flera timmar utan betalt? Och det står inte hur många timmar du ska arbeta utan betalning heller? Jag får inte riktigt det där att gå ihop? Om du jobbar övertid utan att få betalt så har du självklart rätt ta dom timmarna sen och använda som ledighet. Jag förstår inte varför du accepterar sånt?
    Detta är väldigt vanligt på tjänstemannasidan. På arbetsplatsen jag jobbar på nu så har företaget och arbetsgivaren tillsammans ingått ett avtal där de som har oreglerad arbetstid inte behöver stämpla eller tidsregistrera på annat vis. Jätteskönt när man inte har så mycket att göra och om man är en sådan person som kan säga "nej, tyvärr, jag hinner inte" och som har en chef som hjälper en med detta. Inte lika skönt när folk trots detta blir sura och irriterade för att deras saker inte har prio 1 och inte hinns med. En annan fördel är att man kan vissa dagar sluta tidigare eller börja senare etc och även anpassa dagen mer efter ens privata liv med aktiviteter, familj etc. Om man nu har en vettig arbetsbelastning, vill säga

    Jag kan inte säga att jag har det stressigt men jag vet många på mitt jobb som har det just för att de och deras chefer inte prioriterar
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 22:26:47 följande:
    Jag läste precis igenom det lite på Unionens hemsida och där står det att arbetsgivaren är skyldig att registrera all övertid i arbetsmiljöaspekt. Jag kan inte riktigt köpa det du säger, absolut tror jag på dte du säger men jag tror att om ni skulle dra in facket så skulle ni få rätt. Har du pratat med dom? Har du pratat med ditt skyddsombud?
    Självklart skulle facket säga emot om du jobbar mer övertid än vad lagen säger att man får (50 tim/mån, 200tim/år). Ligger man under det kommer facket inte bry sig men arbetsgivaren är ändå den som tjänat på dealen gällande en 6e semestervecka i utbyte mot övertid. Dock jobbar många tjänstemän mer övertid än så per år och skulle man då blanda in facket är det klart att de skulle säga ifrån. Dock skulle man inte bli långvarig på ett jobb där man blandar in facket hela tiden. 
  • chrissepisse

    [quote=75860873][quote-nick]Anonym (weird) skrev 2015-10-10 22:26:47 följande:[/quote-nick]

    Jag läste precis igenom det lite på Unionens hemsida och där står det att arbetsgivaren är skyldig att registrera all övertid i arbetsmiljöaspekt. Jag kan inte riktigt köpa det du säger, absolut tror jag på dte du säger men jag tror att om ni skulle dra in facket så skulle ni få rätt. Har du pratat med dom? Har du pratat med ditt skyddsombud?

    [

    En av poängerna med oreglerad arbetstid är att man som arbetstagare själv är ansvarig för att planera och förlägga sitt arbete. Det innebär att man ska kunna komma ett par timmar senare eller gå hem vid lunch utan att få avdra för frånvaro. På samma sätt förväntas man själv förstå när det är läge att jobba över. Rent krasst tjänar arbetsgivaren ofta på dealen, men jag trivs personligen bäst när jag inte har chefen hängande över axeln och det gör att jag gillar att jobba så.

    Många med oreglerad arbetstid avvikelserapporterar bara, dvs dokumenterar bara lönepåverkande frånvaro, t ex vab, semester eller sjukdom. Antalet övertidstimmar registreras i regel inte, oavsett vad lagen säger. Jag kan inte riktigt se poängen med att ta en tjänst med oreglerad arbetstid och sedan blanda in skyddsombud och fack när det blir en arbetstopp.

  • EcceHomo

    Allmänläkare på vårdcentral i Stockholm.

    Inte mitt jobb utan en i min familj och jag har nog aldrig hört om något värre.

    En helt normal arbetsdag jobbar hen över minst två timmar, hinner inte gå på toa en enda gång och har max 20 min lunchrast. Sjuksköterskor som bokar in patienter på telefontid så det måste väljas vad som är viktigast just den dagen. Varje patient har 15 min och på den tiden får de ta upp ETT besvär(för fler besvär ska en boka fler tider vilket landstinget inte riktigt informerar om) men de flesta tar upp tre och hen måste avgöra vad som är viktigast. Ofta drar tiden över pga av det här och patienten efter blir sur. Det finns ingen tid mellan patienterna för journalföring (i världens dåligaste datasystem) så allt måste hinna skrivas ner när patienten sitter där men oftast blir nästa tid försenad. Inte heller helt ovanligt att patienter är otrevliga och ifrågasätter hens beslut tex "varför får jag inte antibiotika för den här förkylningen?"

    Hen gick till slut in i väggen. Det här är varför ingen vill jobba som allmänläkare på vårdcentral och det råder TOTAL brist.

  • Anonym (...)

    Jobbade som undersköterska i vården förut, det var det absolut värsta jag varit med om. Alla var tok stressade, bittra och arga hela tiden. Fick inte sitta en minut utan när dagen var slut så orkade jag bara ligga i soffan och glo. Huu!!

  • Kendra

    Projektkoordinator inom resor & events. Sjukt mkt (obetald) övertid för struntar man i att ha allt under kontroll kan saker gå åt helvete som man får sota för senare... Under 'lågsäsongen' har vi en jäkla stress på oss att sälja & producera offerter, sjukt komplicerade offerter ska skickas inom 24 tim vilket typ är OMÖJLIGT men det är en av företagets selling points... Jobbiga kunder som tror de är ok att ringa på fredagskvällar (vi har journummer när vi har pågående events som vi själva inte deltar på, men vissa kunder missbrukar detta!) och påtryckning från ledningen konstant, dessutom e vi underbemannade, kan säga att vi är 2 pers på föräldraledighet, 2 nyanställda som behöver hjälp konstant och således inte avlastar och så e det två stackare med erfarenhet som får dra hela lasset själva, de är utbrända! Konstant med pikar från ledningen att om vi inte säljer för si och så mycket kan vi packa ihop våra saker och dra.. Detta säger de på ett 'skämtsamt' sätt men det känns ju så lagom kul. Under 'högsäsongen' reser vi runt med kunderna på de events vi ordnat för dem, styr med allt på plats... Så satans stressigt, efter en helg iväg på ett sånt event har man åldrats sju år. Ledningen förväntar sig att jag ska vara öppen för att träffa kunder på min fritid utan ersättning om de skulle befinna sig i min stad. Detta för att vi ska framstå som trevliga och hjälpsamma..... Jag är THANK GOD en av de som e föräldralediga och slipper allt detta men jag får ju uppdateringar från kollegorna... Behöver jag säga att jag inte planerar att återvända? ????????

Svar på tråden Stressigaste jobbet?