• Anonym (naturens vän)

    Hur mycket kan du offra för klimatet?

    Frågan ställs alltför sällan så jag ställer den här i ett av världens rikaste länder där folk har extremt hög standard.

    På vilket sätt skulle du kunna gå med på att sänka din vardagliga bekvämlighet och standard, om det gynnade miljön på sikt, och för framtida generationer?

    Ta praktiska exempel som tex åka kollektivt, minska på elförbrukning, vatten, förändra din kost, bo mindre, åka mer tåg och mindre flyg och bil osv..

  • Svar på tråden Hur mycket kan du offra för klimatet?
  • Anonym

    Klimatet sköter sig självt, däremot tänker jag på miljön.

  • Anonym (Gör mycket)

    Tycker vi gör mycket i bor familj.

    Äger ingen bil
    Sopsorterar
    Köper inte saker som innehåller palmolja
    Åker kommunalt
    Bara ekologiska matvaror
    Duschar istället för badar
    Undviker viss mat som odlas på sett som innebär att regnskog skövlas mer
    Köper mycket begagnade saker och kläder eller kläder som är tillverkade i Sverige.

  • Anonym (Gör mycket)
    Anonym (Gör mycket) skrev 2019-09-06 20:45:04 följande:

    Tycker vi gör mycket i bor familj.

    Äger ingen bil
    Sopsorterar
    Köper inte saker som innehåller palmolja
    Åker kommunalt
    Bara ekologiska matvaror
    Duschar istället för badar
    Undviker viss mat som odlas på sett som innebär att regnskog skövlas mer
    Köper mycket begagnade saker och kläder eller kläder som är tillverkade i Sverige.


    Flyger aldrig utomlands och verkligen inte inrikes.
  • Anonym (C)

    Att sänka standarden är riktigt jobbigt. Jag kämpar med att inte höja den, men även det är svårt. Även om jag fortfarande bor i flerfamiljshus, sopsorterar nitiskt, inte har bil, aldrig flyger etc. så konsumerar jag ändå på en helt annan nivå nu än när jag var fattig student. Det var mycket lättare att spara på jordens resurser när plånboken var tom.

  • Utvandraren

    Sluta flyga
    Vi har dragit ned väldigt på kött och bytt ut nöt mot kyckling och väldigt mycket vegetariskt.
    Kommer framöver skaffa en elbil.

  • Anonym (well)

    Jag försöker tänka mycket på klimatet men tycker egentligen att jag borde göra väldigt mycket mer. Jag flyger inte, äter kött väldigt sällan, försöker dra ner på mejeriprodukter, har ofta egen väska eller kasse när jag handlar så jag inte behöver köpa påsar, sopsorterar, skänker bort kläder jag inte behöver, tänker över mina inköp så jag inte köper en massa "skit" som bara blir liggande.

    Maten och kläderna är ju det man kan påverka mest i sina vardag, förutom transporter kanske. Att tillverka jeans ger tex sjukt stort klimatavtryck, och jag älskar att köpa kläder, så jag försöker programmera om mig där. 

    Jag äter mycket bananer, och har köpt fair trade de senaste åren, Men nu har jag tänkt dra in på att köpa bananer och annan frukt från tropiska länder. Det bästa är ju att äta inhemsk frukt efter säsong, så jag tänker försöka göra det nu, även om jag hellre äter banan och clementin än äpplen och päron. Färska bär på vintern är ju så gott, men det är jättestor klimatpåverkan, för de måste flygtransporteras för att de inte ska bli dåliga.

    Jag har tänkt försöka dra in på kaffe, för det ger också stort klimatavtryck, men vi får väl se hur det går... haha.

    På "tacofredagarna" äter vi inte köttfärs längre, utan bara grönsaker och såser. Ost äter vi fortfarande, men det är nästan lika stor klimatpåverkan som nötkött, så jag ska försöka dra ner på ost också.

    Jag tänker nog på klimatet när det gäller nästan allt jag köper. Härom dagen färgade jag håret, och det kändes väldigt onödigt tyckte jag, när jag stod där med kemikalierna och allt förpackningsmaterial. För att jag inte vill ha grått hår! Inte vet jag, troligen fortsätter jag färga håret, men jag har börjat ifrågasätta alltmer.

    De flesta verkar tro att de inte kan göra så mycket, att det är på andra håll, i andra länder som förändringar behöver göras. Men det är faktiskt väldigt stort klimatavtryck i mycket vi gör och köper. Jag tycker inte att vi kan skylla på "andra" längre, all forskning visar att mänskligheten inte har så lång tid på sig att vända utvecklingen.

    Klarar vi inte att göra "frivilliga" uppoffringar kommer vi ju ändå att tvingas ändra hela våra liv när det ändrade klimatet ger större och större problem, tex höjd havsnivå som kommer ändra förutsättningarna för oss även här i Sverige.

  • Anonym (Piss i nilen)
    Anonym (naturens vän) skrev 2019-09-06 19:55:51 följande:

    Frågan ställs alltför sällan så jag ställer den här i ett av världens rikaste länder där folk har extremt hög standard.

    På vilket sätt skulle du kunna gå med på att sänka din vardagliga bekvämlighet och standard, om det gynnade miljön på sikt, och för framtida generationer?

    Ta praktiska exempel som tex åka kollektivt, minska på elförbrukning, vatten, förändra din kost, bo mindre, åka mer tåg och mindre flyg och bil osv..


    __________________________

    Där jag bor så är det en mil till närmaste buss stopp och affär.

    Det fanns en buss men drog de in då det var sällan folk som åkte med. Den gick 06:00 på morgonen.

    Många gånger är skatten och avgifter dyrare än själva strömmen. Om jag bara använder en glödlampa i fem minuter så är skatten och elnätet dyrare.

    I många lägenheter är summan för elen något de inte kan påverka. Även om de inte använder ström så måste de betala.

    Har man kallhyra så måste man nästan använda mer el under vintern för att inte frysa.

    Min kost är ganska enkel, äter inte exotiska frukter och grönsaker som måste importeras. Köper bara svenskt kött och mejeriprodukter. Finns många som köper tex avokado bara för att det är modernt. Kommer nya frukter och grönsaker som vi inte haft innan som folk bara måste ha.

    Varför ta tåget om det ställs in i tid och otid? Många litar inte på att de kommer fram eller hem. Pendlartåget kan ställas in på grund av snö, solkurvor m.m

    Så länge affärer måste använda tex flyg för att få in sina varor sp förstår jag inte folk inte skulle få flyga.

    Men Sverige är värst av alla länder.

    Sverige är värre än Kina och USA tillsammans.
  • neverpreggo
    Avenia skrev 2019-09-06 20:15:17 följande:

    Mycket.

    Jag kan gärna skippa flygresor. Jag tycker att man borde få mer ersättning för att återlämna textilier eftersom det är det största hotet. Nu får man en check på 50 kr flr två kassar på t.ex HM som ju är privat. Jag anser att staten bprde gå in och lämna större ersättning, t.ex 100 kr. Då skulle folk återvinna i högre grad eftersom pengar är ett större incitament än en ljusare framtid.


    De flesta kläderna som folk inte använder i sina garderober går att lämna vidare till användning. Textilåtervinning som fraktas runt jorden är inte alltid det bästa alternativet och inte mycket återvinns. Samt att det uppmanar till att shoppa mer då det brukar vara köp för minst 300 eller liknande för att utnyttja rabatterna.
  • Anonym (Försöker)

    Har slutat flyga privat helt för 3 år sedan

    Jag måste åka till USA med jobbet två ggr om året .. annars har jag inget jobb

    Är vegan

    Köper alla kläder second hand utom underkläder

  • Anonym (ingen uppoffring)

    Jag försöker göra mycket, men ser det faktiskt inte som en uppoffring. Det är skönt att cykla till jobbet vår, sommar och tidig höst.Man blir piggare på jobbet och jag mår bättre. Att inte köpa onödigt mycket prylar gör att jag hittar mina saker, det är inte stökigt överallt och vi har pengar över att lägga på bra mat, bra vin och nöjen som att gå på bio och teater.

    Vi har ingen bil, cyklar, går eller åker kollektivt.
    Vi flyger inte.
    Vi äter efter säsong, vilket gör att maten blir billigare och godare. Äter mycket frukt och grönt. På vintern blir det mindre färska och mer frysta grönsaker såklart.
    Vi äter mer och mer vegetariskt vilket gör att man får prova nya saker utan att hamna i det tråkiga falukorvsträsket. När det blir kött är det bara svenskt och ekologiskt, vilket känns bra.

Svar på tråden Hur mycket kan du offra för klimatet?