• Anonym (naturens vän)

    Hur mycket kan du offra för klimatet?

    Frågan ställs alltför sällan så jag ställer den här i ett av världens rikaste länder där folk har extremt hög standard.

    På vilket sätt skulle du kunna gå med på att sänka din vardagliga bekvämlighet och standard, om det gynnade miljön på sikt, och för framtida generationer?

    Ta praktiska exempel som tex åka kollektivt, minska på elförbrukning, vatten, förändra din kost, bo mindre, åka mer tåg och mindre flyg och bil osv..

  • Svar på tråden Hur mycket kan du offra för klimatet?
  • Gameofthrones

    Det är vi människor som håller på förstör jorden och det har blivit konsekvenser. Människor är aldrig nöjda. Det är tråkigt verkligen.

    Idag har jag 2 hybridbilar.

    Åker mkt kommunalt inom Stockholm samt pendeln. Skulle det vara billigare och åka SL

    Skulle många åka mer. Det är då jävla dyrt?! Fan skit i kontrollanter sänk SL kostnader och bygg upp bättre spår, tåg minska förseningar. Köp inte billigt skit köp svenskt, Ryskt, japanskt dem länder som har vinter, sommar kollektivtrafik med samma årstider som oss.

    Ha mer tillgängliga återvinningsstationer,

    Sätt mer krav på hyresvärdar ha återvinningsstation, BRF med, arbeten, skolor mm.

    Lär era barn handla på secondhand, vi shoppar på secondhand, loppis och vanliga butiker.

    Håll inte på tjsfsaom vilken mat man ska äta. Ha variation, vi äter vegan, vegetariansk och lätt. Allsidig kost är bra. Respektera att det finns människor som gillar veganskt, vegetariansk och kött. Klandra inte ner andra.

    Vi kan göra bättre.

  • Seven Costanza

    Anonym (love): Jag anser personligen att det inte är något självändamål att jorden ska överleva utan människor, så jag tänker att ett (1) barn för dem som vill ha är högst rimligt. Vissa vill ju heller inte ha barn, så om man satte helst ett barn, men max två, som gräns (mental samvetsgräns, inte någon tyranni som under Kinas ettbarnspolitik) så skulle det nog bli totalt ett barn per kvinna som snitt. Men vi behöver då bli bättre på att använda resurser så att det inte hela tiden ska behöva vara en självklarhet att alla måste skaffa 2,1 barn för att landet ska gå runt nationalekonomiskt och med personal till välfärden.

  • Anonym (Inte miljövänligt att vara fattig)
    Anonym (naturens vän) skrev 2019-09-07 01:39:24 följande:
    Bra inlägg! Känner igen det där med fattigdom. Man kan glömma köpa ekologiskt och närproducerat. Man köper som du säger billiga produkter och kläder så pressade i pris att man stödjer slaveri, och jag vill inte ens tänka på gifterna som finns i dem. Det värsta slöseriet tyckte jag var just med kläder, skor och textiler som alla hade samma arbetsinsats, dragkedjor, sömmar, fickor och annat men så undermålig kvalitet att de trillade ihop och förlorade formen efter bara ett par tvättar. Hade jag kunnat lägga 100-200 kronor mer hade jag kunnat köpa produkter som vara i flera år och blivit billigare istället för mängder av urusel kvalitet på materialet trots allt investerat jobb i varje produkt och ohållbara material och utsläpp.

    Jag hade aldrig råd att handla på erbjudanden heller, t ex 3 för 2 eller storförpackningar.

    Köpte bara här och nu, en och en av allt, och billigaste tänkbara från Ö & B och Lidl och liknande.

    I och för sig hade jag inga som helst pengar till bil, flygresor eller någon resa alls och fick återvända allt och ha samma saker tills de fullkomligen rasade ihop så på det viset var jag ju miljövänlig.
    Kunde aldrig nånsin konsumera något miljöanpassat eller lågenergialternativ. Använde t ex vanliga glödlampor, ojordade lampor och elartiklar som var livsfarliga och kunnat skapa kortslutning i hela  huset, gammal kyl och frys som gav skyhöga elräkningar eftersom jag inte hade råd att investera i något för att hålla kostnader nere.

    Blev mycket palmolja och transfett som säkert kloggade igen avloppen med!! För att inta tala om ugnen som gick varm non stop till all matlagning, uppvärmning och hemmabak.

    Det är jävla oeffektivt för planeten och ett ovärdigt helvete och slöseri med liv och energi att vara fattig och en fara för allmänheten.
    Precis som du är inne på hänger hälsa, miljö , säkerhet och åtminstone något så när drägliga arbetsvillkor för de som producerat en vara väldigt ofta intimt ihop. Och alla de där sakerna tvingas man offra som fattig.

    Att jag konsumerar betydligt mer miljövänligt nu när jag inte längre är fattig har för mig med mycket, mycket mer än miljö- och klimattänk att göra.

    Mer miljövänliga varor är ofta bättre för hälsan, både den egna och andras. De som tillverkat de mer miljövänliga varorna har ofta bättre arbetsförhållanden. Att köpa närproducerad eller åtminstone svenskproducerad mat handlar för mig också mycket om att jag tycker det är oerhört viktigt att hela Sverige ska leva och att det ska vara praktiskt möjligt att försörja sig på livsmedelsproduktion i Sverige. Att jag inte köper annat kött än svenskt viltkött och KRAV-märkt från gårdar inom några mils radie handlar för mig mycket om att jag tycker att djur i den utsträckning det är möjligt ska få leva så naturliga liv som möjligt. Att jag den utsträckning det är praktiskt möjligt och rimligt väljer bort varor producerade i Kina handlar förstås dels om den ständiga tillbyggnaden av  kolkraftverken i landet men också mycket om att det är slaveriliknande arbetsvillkor och förbud mot fria fackföreningar i Kina.

    Kort sagt handlar det helt enkelt om att vissa saker vill jag mycket gärna stödja aktivt och andra saker vill jag  verkligen inte stödja och därför väljer jag bort dem i den mån det går.

    Med detta sagt så tror jag  inte att mina konsumtionsval gör någon större skillnad alls för klimatet eller miljön i det stora hela.  Som jag skrivit på andra ställen i tråden så är jag övertygad om att det är kollektiva lösningar på gruppnivå som krävs och jag önskar att människor överlag slutade vara så oerhört individfokuserade och navelskådande i klimat- och miljöfrågan.

    Men trots det så tycker jag att det är underbart att idag då jag inte längre är fattig kan ha den makten över mitt liv och min tillvaro att jag i relativt stor utsträckning genom min konsumtion kan välja vad jag vill stödja och inte vill stödja.
  • Anonym (NOW)

    Skulle kunna offra mina händer för klimatets skull.
    Fattar in inte att jorden är på väg att gå under?
    Är mindre än 9 år kvar, sedan rasar allt samman!

  • Smörjsmurfen
    Anonym (NOW) skrev 2019-09-08 23:58:21 följande:

    Skulle kunna offra mina händer för klimatets skull.

    Fattar in inte att jorden är på väg att gå under?

    Är mindre än 9 år kvar, sedan rasar allt samman!


    Ja, eller hur... Och polarisarna skulle ha smält 2013, och Maldiverna ligger under vatten ytan för 10 år sen...

    Sluta tro på 16-åriga domedagsprofeter, det är inte hälsosamt.

    Annars är ett bra tips att ta ett fett lån, avtala om att betala tillbaka det om 10 år, och lev loppan fram tills dess.
  • Bananböjaren
    Anonym (NOW) skrev 2019-09-08 23:58:21 följande:

    Skulle kunna offra mina händer för klimatets skull.
    Fattar in inte att jorden är på väg att gå under?
    Är mindre än 9 år kvar, sedan rasar allt samman!


    Ja, vi fattar. Vi fattar att du är en foliehatt.
  • Pentra
    Bananböjaren skrev 2019-09-08 09:47:05 följande:
    Därför att hon är profeten. Var inte en sån judas.

    De som lyssnat, och lyssnar, på den verkliga profeten; de inser med ens att Greta Thunberg talar i nattmössan och därmed försöker få en hel värld in på helt fel spår, vilket kan äventyra hela planetens framtid och hälsa. Mvh, Pentra
  • Anonym (Hmmmmm...)

    Jag kan tänka mig att köpa mycket mindre grejor och att börja laga t.ex strumpor istället för att köpa nya hela tiden. Jag kan tänka mig att planera maten bättre så att det inte blir någon svinn.

    Jag kan inte tänka mig att sluta flyga inrikes. Jag bor i ena delen av Sverige och mina vänner och nära och kära i andra änden och eftersom jag är beroende av min permobil kan jag inte åka tåg. Dessa är inte tillåtna ombord på SJ:s tåg nämligen (funkar på Skånetrafikens och andra lokala bolags dock, men ska ju ta sig dit först). På flyget går det bra att checka in den och man får assistans hela vägen. utan flyget skulle jag få kommunarrest.

    Däremot flyger jag aldrig utomlands. Jag skulle aldrig våga checka in min permobil på ett utlandsflyg. Om det hände något skulle jag bli helt strandsatt.

    Jag har inte fått några barn. Visserligen är detta ofrivilligt men att inte skaffa barn är bland det bästa man kan göra för miljön.

  • Anonym (Hmmmmm...)

    Just ja. Nästa år tänker jag ha totalt köpstopp för kläder. Lär inte bli något problem.

  • Anonym (Hmmmmm...)
    Smörjsmurfen skrev 2019-09-08 10:31:33 följande:

    Inget.

    Åka kollektivt? Finns ingen kollektivtrafik där jag bor.

    Åker sällan flyg privat, men de få ggr jag reser utomlands blir det flyg. Alla är inte sponsrade med en 60-miljoners segelbåt med egen besättning...

    Mat: nop, äter svenskt kött varje dag, och avser att fortsätta med det. Att man i kraftigt överbefolkade länder inte kan äta lika mycket kött som vi är inte mitt problem.

    Vatten förbrukas inte, det omsätts, och vi har rätt gott om det i Sverige.

    Minska elförbrukning? Med dagens elpriser (dvs skatter) slösar man inte i onödan oavsett, men springer inte och kontroller att lampor är släkta stup i kvarten heller.

    Bo mindre är inte aktuellt på många år ännu, men när barnen flyttat ut blir det nog så. Men det är mer en städgrej än klimatåtgärd.

    Sverige har så otroligt liten del av de globala utsläppen, så ser ingen som helst anledning att göra mer än vad vi redan gör.


    Gissningsvis är det mer klimatsmart att äta svensk kött än att äta importerade sojaprodukter.
Svar på tråden Hur mycket kan du offra för klimatet?