Så kickstartar du höstterminen – och undviker söndagsångest

Nja… Du vet ju egentligen att det bara är den extremt smittsamma söndagsångesten som börjar göra sig påmind. Alla åker på en släng av den åkomman då och då. Trösten är att den ofta går snabbt över, och när man väl står på bussen på väg till jobbet på måndagen upptäcker man att det inte känns så farligt ändå.

Men när du har varit ledig i många veckor, ja en hel sommar, så brukar denna ”sjukdom” slå till mer aggressivt än vanligt. Symtom kan till och med uppkomma en hel vecka innan vardagen sätter igång. Tankar som ”nu är det bara en vecka kvar”, ”jag borde nog skaffa ett barn till så att jag kan vara mammaledig” eller ”ska jag kanske byta jobb?” brukar vara de första indikationerna på att man börjar insjukna i söndagsångest.

Trots att jag egentligen älskar att vara på jobbet och mina barn längtade till kompisarna på skolan och dagis så var mina ångestkänslor värre än vanligt i år. Kanske berodde det delvis på att sommaren äntligen beslöt sig för att dyka upp precis när ledigheten tog slut? Eller kanske är det att vi är mitt i flyttkaoset och jag har alla mina kläder i skrynkliga högar på golvet och får ta kallduschar för att varmvattnet inte har börjat fungera ännu.

Men det finns hjälp att få. Här är mina tre viktigaste uppgifter inför hösten – och tips på hur du botar ångesten över att gå tillbaks till jobbet:

1.Största anledningen till min söndagsångest är helt enkelt bristande rutiner. Att vi ALDRIG kan förstå vårt eget bästa och sluta snooza. Detta medför att våra andra morgonrutiner (som också behöver justeras big time) utförs under extrem stress. För oss räcker det inte med att gå upp tidigare – vi måste sätta oss ner i vår familj och tillsammans bestämma hur en bra morgon ser ut. Jag ska sedan skriva upp våra ”regler och rutiner” och sätta upp dem på väggen!

2.I bland kan det helt enkelt vara så att jag inte har koll på situationen på jobbet. Vad exakt hände på kontoret strax innan fredagsölen? Löste sig det där med att jag inte kunde komma in i redovisningssystemet? Och hur var det med den felaktigt skickade fakturan som ekonomiavdelningen mejlade mig om? I höst ska jag försöka lösa detta genom att varje fredag skriva en kort att göra-lista och lämna till mig själv till på måndagen.

3.Bristande planering på det stora hela. I vår familj har vi väldigt mycket på programmet hela tiden. Båda barnen – och även vi vuxna – vill träna och göra roliga saker. Alldeles för många bollar tas på volley och oftast löser sig det mesta trots dålig planering, men det blir inte kul om det blir för stressigt. Nu inför jag därför återigen en familjealmanack där precis ALLT ska stå! Det som inte skrivs upp i den gemensamma kalendern gäller inte. Det var mitt motto för ett par år sedan, en regel som raskt ska införas igen.

Med detta i bagaget ska jag nu ta ett djupt andetag och kasta mig ut i ekorrhjulet. Man kommer liksom in i det, trots att det inte känns så nu.

Är det någon annan som vill dela med sig av bra knep på att minska stressen och få kontroll på vardagen? Alla tips mottages tacksamt!

________

Malin Benno Bjurström

Läs Malins blogg Lidingömamman här →