Publicerad 10 October 2017

Fotograf:

6 kvällsvanor att börja med för att somna gott

Efter en heldag med lek, skrik, spring och gnäll där du agerat både lekledare, domare och stöttepelare borde det vara självklart att en somnar snabbt och lätt – men så är tyvärr inte alltid fallet. Många där ute har stora problem med att somna på kvällarna trots trötthet. Här 6 tips på vanor du borde bekanta dig med!
Hjälper inte detta eller om du redan vet med dig att det inte fungerar rekommenderar vi att du uppsöker läkarhjälp. 

1. Skärmar OFF 

Om du sitter uppe med datorn eller mobilen fram till sista sekund innan du sluter ögonen kommer hjärnan garanterat ha svårare att varva ned. Inte nog med det, bara ljuset från dina olika apparater kan medföra störningar – ett sms som lyser upp mobilen, partnern som ligger och tittar på sin iPad eller en tv-apparat som står på gör att dina rytmer i kroppen hamnar ur balans. Lösningen: stäng av skärmarna helt. Bestäm dig för att sovrummet är en teknikfri zon. 

2. Ta ett bad 

Har du lyxen att ha ett badkar hemma? Utnyttja det! Det finns inget som lugnar en så mycket som ett varmt, avslappnande bad precis innan läggdags. Använd gärna mycket oljor, badskum och lotions. Ett glas rödvin till det och du kommer somna som en prinsessa halvtimmen senare. 

Ps. Har du inget badkar funkar en dusch såklart också fint! 

3. Bok

Uttrycket "the oldest trick in the book" som många kanske skulle vilja säga om tipset kring sömn och böcker. "The best trick is the book" säger vi! För det är verkligen så att boken har magiska effekter för att få din dåsig och trött.

Ps. Är du ingen läslus eller bara inte har en bra bok för tillfället kan lugn musik eller en podcast också fungera bra. 

 4.  Anteckningar 

Är du en sådan person som ofta kommer på saker du måste fixa, komma ihåg eller göra just när du lagt dig ned för att sova, och bara måste skriva ner det. Go ahead, MEN gör det inte på telefonen – skaffa istället ett anteckningsblock och en fin penna som du skriver ner alla dina måsten med! 

Ps. I det anteckningsblocket kan du även skriva ner dina drömmar som du haft under natten sedan! 

5. Stretcha 

Det är ofta först när en lägger sig ner i sängen och sträcker ut sig som man märker hur stel man är och hur ont det gör. Att ha mjuka och friska leder är superviktigt för en god natts sömn. Kör några enkla stretchövningar innan du går och lägger dig så både somnar du lättare, sover bättre och håller din kropp glad! 

6. Andas 

Det finns flera bra andningsövningar att ta till när man känner att man har svårt att varva ned. Bland annat klassikern att andas i en fyrkant (gäller ej bara för ångest!). Den kommer garanterat göra underverk. 

Sov gott!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 6 kvällsvanor att börja med för att somna gott
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll