Avokadon blir mogen över en natt – med en enkel ingrediens

Publicerad: 31 maj 2025, kl. 14:00
Avokado
Foto: Envato

Det aldrig kul att inse att avokadon man precis ska äta är hård och omogen. Men det finns ett knep som gör den mjuk – och nej det är inte att lägga in den i micron.

Att köpa avokado kan vara ett lotteri, speciellt under lågsäsong. 

Många tycker om frukten och vill gärna köpa den så ofta de kan och har råd, men det finns ett problem. 

Ofta är frukterna stenhårda när man plockar dem i butiken och när det väl är dags att använda dem, till sin guacamole, sallad eller på sin toast – har de antingen inte mognat klart eller blivit dåliga.

Lyckligtvis finns det två beprövade och naturliga sätt att påskynda mognadsprocessen hemma och du har det troligen hemma redan nu.

Är avokado nyttigt? Här är fördelarna 

Faktum är att avokado är en utmärkt källa till vitaminer, nyttiga fetter, mineraler och antioxidanter vilket gör det till en hälsosam del av kosten, enligt Blodtrycksdoktorn

Avokado kan bidra till en klarare och friskare hjärna, ett förbättrat kärlsystem – och är även bra för både hud och hår.

Alla positiva saker som kommer med avokadon gör den till en eftertraktad frukt i butiken.

Ibland kan det nästan kännas som ett krig mellan kunderna om att hitta den bästa och mognaste avokadon. Men om det bara finns stenhårda avokados – vad gör man då?

Köp dem och lyssna på dessa knep så får du dina avokados att mogna snabbare. 

Så håller du avokadon mogen. Foto: Envato

Få avokadon mogen snabbt – okända knepet 

Det kanske låter oväntat, men att lägga din avokado i en skål med okokt ris är ett sätt att få den att mogna snabbare. 

Enligt experter absorberar avokadon fukt när den läggs i ris, vilket i sin tur hjälper den att mogna snabbare, skriver Express

Testa och se hur avokadon förändras till det bättre.

Foto: Envato

Lägg avokadon i en papperspåse  

Skulle du mot förmodan inte ha ris hemma kan du istället lägga avokadon i en brun papperspåse tillsammans med en banan.

Bananer producerar nämligen etylengas och kan sätta fart på mognadsprocessen, redan efter ett dygn.

Det är viktigt att du i det skedet  använder en påse av papper och inte plast. Papper låter luften cirkulera, vilket minskar övermognad och mögel.

Frukten släpper ifrån sig fukt under mognaden, och om den stängs in helt kan det skada både smak och konsistens.

Undvik vanliga misstaget med avokado

På sociala medier florerar tips om att lägga in avokadon i en mikro eller ugn för att få den att mogna snabbt.

Det är dock något som inte rekommenderas av experterna, enligt Express

Att värma upp avokadon mjukar bara upp den utan att ge den rika, nötiga smaken som kommer med sin naturliga mognad. Oftast blir resultatet en seg och smaklös avokado. 

Gör inte det vanliga misstaget och lägg avokadon i micron. Foto: Envato

Så får du avokados att hålla sig mogna

För snabb mognad ska du:

  • Lägg avokadon i en skål med okokt ris, eller i en brun papperspåse med en banan.
  • Undvik mikrovågsugn eller ugn.
  • Använd luftiga förpackningar (som papper) för att undvika mögel och övermognad.