Det är ingen hemlighet att svenskarna köper en hel del ägg. Det är både populärt till frukost, i maträtter och såklart som en viktig ingrediens i bakning.
Hur länge håller ägg?
Familjeliv har tidigare sammanställt lite information om äggets hållbarhet. Ett kokt ägg går nämligen att förvara i kylskåpet i fem till sju dagar.
Oftast kan man se ett ganska kort datum på äggkartongerna och detta är inget man ska lita blint på. Datummärkningen av ägg går under en EU-lagstiftning och gäller alla EU länder. Detta innebär att de tar hänsyn till Europas olika varma klimat – för oss i Sverige håller sig äggen bättre än i de lite varmare länderna. Råa ägg går därför ofta att äta även efter utgångsdatumet.
Det går också att frysa okokta ägg, men för att ägget inte ska explodera måste det frysas in utan skalet.
MISSA INTE: Livsfarliga missen i köket – kan börja brinna
.jpg)
Så kokar du ägg
En vanlig metod för att tillaga ägget är att koka det, någonting som kan verka enkelt men som lätt kan gå fel. Enligt Mathem finns det en rad saker som man ska tänka på:
- Vattnet ska precis täcka äggen.
- Koka ägg i kastrull utan lock.
- Vattnet ska inte stormkoka. Vattnet kan koka bort och äggen kan spricka.
- Spola äggen i kallt vatten när de är klara. Gör man inte detta kan ägget fortsätta "kokas".
- Fler ägg kräver längre koktid.
Gör inte det här misstaget med ditt ägg
Särskilt försiktig ska man vara med kokningen, eftersom äggen kan ta skada av vatten som kokar för häftigt. Extra känsligt blir det om locket är på medan äggen kokas.
Mathem skriver också att man ska låta äggen vänja sig vid rumstemperatur innan de placeras i kokande vatten. Temperaturskillnaden kan nämligen också leda till att äggen spricker i vattnet.

LÄS MER: