Många förknippar skaldjur som kräftor, hummer och räkor med härliga sommarkvällar. Det är är både gott och lyxigt, men ska man bjuda på skaldjur kan det kännas svårt att veta hur mycket man ska köpa till middagen.
Så tinar du räkor
Utöver att vara en delikatess är räkor också en bra källa till viktiga näringsämnen som vitamin B12, A, E och D. Men hur ska man egentligen hantera frysta räkor för att de ska bli så goda som möjligt? Och hur tinar man dem på bästa sätt?
För norska matsajten Godt.no avslöjar kocken Karl Erik Pallesen sina bästa tips för att äta goda och fräscha räkor. Enligt honom är det allra bäst att köpa räkorna färska, men är de frysta ska de tinas i kylskåpet.
– När du ska tina räkor, bör du helst göra det i kylskåp och använda mer tid. Sprid ut räkorna över ett fat så de inte tinar på varandra, då tar det längre tid, förklarar Pallesen för tidningen och fortsätter:
– Du försämrar kvaliteten med en gång om du använder vatten.

Hur många räkor per person?
Hur mycket räkor ska man egentligen köpa per person? Det avslöjar kocken Karl Erik Pallesen också i intervjun med Godt.no.
– Om det är till en klassisk räkfrossa så räknar vi 500–600 gram till varje person, men om du ska ha andra saker vid sidan av som krabba eller liknande, så kan du räkna 300 gram räkor och 300 gram av andra skaldjur, säger han.
Enligt Arla rekommenderas 250 gram oskalade räkor per person till huvudrätt, men om det är räkor i en buffé av annan mat räcker det med 50 gram oskalade räkor per person.

LÄS MER: