4 alternativ som du kan använda istället för bakplåtspapper

Känslan när du upptäcker att rullen med bakplåtspapper är slut just som du ska sätta in din kaka i ugnen är inte rolig. Men oroa dig inte – det finns flera alternativa lösningar att ta till! Läs vidare för att utforska olika kreativa och miljövänliga substitut för bakplåtspapper.

Tidningspapper, hushållspapper och kaffefilter är alla alternativ som man lätt kan tro fungerar som ersättning för bakplåtspapper – men så är inte fallet. Bakplåtspapper är speciellt framtaget för att tåla höga temperaturer, antingen genom att det är ett tunt lager silikon på pappret eller att man i framställningsprocessen gjort pappret svårantändligt.

Även om bakplåtspapper och smörpapper liknar varandra är skillnaden på värmetåligheten i arken stor. Att blanda ihop dem och råka använda smörpapper istället för bakplåtspapper kan enkelt leda till en eldsvåda.

Detta kan du använda istället för bakplåtspapper

Bakplåtspapper går att återanvända ett antal gånger vilket innebär att du inte behöver slänga arken efter en användning. Men skulle det vara slut hemma och du vill testa något annat kommer här några användbara tips.

1. Fett istället för bakplåtspapper

Smörj in plåten eller formen innan du använder den för att det du lagar inte ska fastna. Fett i sprayform, vanligt smör eller olja att pensla på fungerar alla lika bra. Att använda fett är också en smakförstärkare som du kan anpassa efter behag och maträtt. Du kan också strö en plåt eller form med något efter att du smort in den så lossnar det ännu lättare.

2. Aluminiumfolie

Aluminumfolie tål värme och gör att brödet inte fastnar på plåten. Det är något klistrigare vid bakning än bakplåtspapper, men när de behöver täcka en gratäng för att skydda den från övervärme så går aluminiumfolie minst lika bra.

3. Silikonmattor

Speciella silikonmattor att använda i ugnen blir allt vanligare då de tål temperaturer från -60 C upp till +230. De är även lätta att göra rent då de tål att diskas i diskmaskin och kan hålla i flera år om de tas väl hand om.

4. Bakdukar istället för bakplåtspapper

Bakdukar är gjorda av en blandning mellan teflon och glasfiber. De håller precis som silikonmattor länge men är billigare, vilket gör dem till ett både prisvärt och miljövänligt alternativ. Precis som en teflonstekpanna gillar den inte metallredskap utan man får därför hålla sig till trä och plast. Den går också att klippa till efter önskad storlek och form.