42-årig man mördade gravid sambo – får livstids fängelse

Den 42-årige mannen knivhögg sin gravida sambo till döds när hon låg i sängen i parets bostad i skånska Åkarp. Även fostret dog och nu döms mannen till livstids fängelse för mord.

Malmö tingsrätt dömer en 42-årig man till livstids fängelse för att ha mördat sin gravida sambo.

– Jag tog livet av min sambo, sade den 42-årige mannen när han ringde SOS Alarm strax innan klockan 08 den 3 december i fjol.

Någon knapp timme innan hade han hämtat en kniv i köket och huggit ihjäl sin gravida sambo när hon låg i sängen. Efter dådet lämnade han parets gemensamma bostad i Åkarp, men kunde efter larmsamtalet gripas av polis i Lund.

Döms för livstids fängelse

Nu döms 42-åringen av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för mord.

"Det har varit fråga om omfattande kraftigt våld som lett till döden som riktats mot en skyddslös gravid kvinna i hennes eget hem. Handlandet har enligt tingsrättens mening varit av den särskilt allvarliga beskaffenhet som gör att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid", säger rådmannen Daniel Svensson enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Rätten anser att det är en försvårande omständighet att kvinnan var gravid och att även fostret dog.

Anser att han hade som avsikt att döda

Mannen själv har inte nekat till att han knivhuggit kvinnan, men har uppgett att han befann sig i ett psykotiskt tillstånd. Tingsrätten anser dock att han agerat med avsikt att döda kvinnan och gärningen präglats av "brutalitet", enligt domen.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid varken gärningen eller när undersökningen genomfördes.

Ska betala skadestånd

Mannen ska även betala sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd till kvinnans mamma och två systrar.