6 anledningar att inte slänga kräftskalen efter kräftskivan

Efter kräftskivan sitter man ofta kvar med en hög kräftskal. Istället för att bara slänga dem, varför inte testa något nytt? Från en härlig buljong till roliga pysselidéer. Här kommer några tips på hur du kan använda skalen på kreativa sätt.

Tips på vad du kan göra med kräftskalen

Det är lätt att se en hög kräftskal som bara ett restprodukt efter en trevlig kräftskiva. Men precis som med mycket annat i köket finns det dold potential i det vi ofta ser som avfall. Här hittar du några tips på vad du kan göra med skalen:

1. Kräftbuljong

Ingredienser: Kräftskal från cirka 1 kg kräftor, 2 l vatten, 1 tsk salt, 5-10 pepparkorn, 1 purjolök (endast den gröna delen, grovt skuren), 1 morot (skuren i bitar), eventuellt en bit fänkål eller några dillstjälkar.

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och skumma av skummet som bildas på ytan. Låt sjuda på låg värme i 30 minuter till en timme. Sila bort skalen och grönsakerna, och du har en klar buljong. Buljongen kan frysas in för framtida användning.

2. Kräftsmör

Ingredienser: Kräftskal från cirka 1 kg kräftor, 250g osaltat smör.

Gör såhär: Smält smöret i en kastrull på medellåg värme. Lägg i kräftskalen och låt sjuda i cirka 30 minuter. Sila bort skalen och förvara smöret i en lufttät behållare i kylskåpet.

3. Olja

Ingredienser: Kräftskal, olivolja eller annan neutral olja.

Gör så här: Fyll en kastrull med kräftskalen och häll över oljan tills skalen är täckta. Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Sila oljan och förvara i en lufttät behållare.

4. Pulver

Gör så här: Sprid ut skalen på en bakplåt och torka i ugnen på 70-80°C tills de är helt torra. Detta kan ta flera timmar. Mixa sedan skalen i en matberedare eller kryddkvarn tills de är finmalda. Förvara pulvret i en lufttät behållare.

5. Dekoration

Gör så här: Torka kräftskalen, särskilt klor, i ugnen som beskrivits ovan. De kan sedan användas som dekoration genom att placeras på maträtter för en elegant touch eller som en del av bordsdukningen för en fest.

6. Kompost

Gör såhär: Lägg kräftskalen i en komposthög eller i en komposttunna om du har en hemma. De bryts ned över tid och hjälper till att skapa näringsrik kompost för trädgården. Notera dock att det kan ta lite längre tid för skaldjursskal att brytas ned än för andra organiska material.

Glöm inte att skölja skalen noga innan om du ska använda skalen i matlagning!