6-årig pojke drunknade – skolanställda döms

Den lilla pojken drunknade under en idrottslektion. Nu fälls fyra åtalade skolanställda av Malmö tingsrätt för arbetsmiljöbrott.

Blommor, ljus och nallar utanför simbassängen vid Tångvallaskolan i Skanör-Falsterbo efter att en pojke har omkommit i en drunkningsolycka. Arkivbild.
Blommor, ljus och nallar utanför simbassängen vid Tångvallaskolan i Skanör-Falsterbo efter att en pojke har omkommit i en drunkningsolycka. Arkivbild.

Dödsolyckan inträffade i augusti 2020. De tre pedagogerna samt rektorn på skolan i Falsterbo i Vellinge kommun åtalades för vållande till annans död sedan en sexårig pojke drunknat under en idrottslektion. De fyra skolanställda döms nu för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter.

– Det var också den tänkta brottsrubriceringen. Jag menar som tingsrätten att det skett på ett sådant sätt att det är arbetsrättsliga regler som gäller och då ska det bli arbetsmiljöbrott, säger kammaråklagare Klas Norelius, som är nöjd med domen.

Lärarna brast i uppsikt

Pojken drunknade i en bassäng med 40 barn och tre vuxna på plats. Flera av barnen var inte simkunniga. Rätten anser i sin dom att lärarna brustit i uppsikt över barnen. Rektorn har dessutom det mest långtgående ansvaret för arbetsmiljön, understryker rätten.

"Tingsrätten menar att såväl lärarna som rektorn i och för sig framstår som kompetenta och ansvarstagande, men i detta fall har de brustit i sina åligganden på ett sådant sätt att de ska dömas för arbetsmiljöbrott", säger rådmannen Håkan Olaussen i ett pressutskick.

Arbetsmiljöverket har tidigare gjort en åtalsanmälan och skrev då bland annat att skyddsansvariga ”inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen”.

"Anmärkningsvärt"

Det framkommer i domen att rektorn inte känt till att bad genomfördes i helklass på skolan. Rätten anser dock att rektorn brustit i att göra regelbundna kontroller och riskbedömningar. Rätten anser det också "mycket anmärkningsvärt och besvärande att badaktiviteter/simundervisningar, som frekvent förekom inom ramen för skolverksamheten/undervisningen, över huvud taget inte fick något utrymme i skolans arbetsmiljöarbete".

Åklagaren yrkade även på att Vellinge kommun ska betala tre miljoner kronor i företagsbot, varav rätten nu avgjort summan till hälften. Kommunen döms även att betala ett skadestånd till den döde pojkens anhöriga på 138 000 kronor,

Kommunen har skärpt sina badrutiner efter olyckan.