Allt fler väljer att inte skaffa barn – för klimatets skull

En kartläggning av New York Times visar att en tredjedel av unga amerikaner väljer att skaffa färre barn på grund av dess klimatpåverkan.

Beslutet att inte skaffa barn kan ha en positiv inverkan på klimatet.
Beslutet att inte skaffa barn kan ha en positiv inverkan på klimatet.

En kartläggning av New York Times visar att en tredjedel av amerikaner mellan 20-45 år har valt att skaffa färre barn, bland annat på grund av den klimatpåverkan det medför.

En av dem är Sarah Baillie, en 32-årig ung amerikan som bestämde sig för att inte skaffa barn redan när hon var 20 år. För henne har viljan att skaffa barn aldrig varit stark. Beslutet om att inte skaffa barn kom så fort hon hörde om den påverkan barn har på klimatet.

– När jag var tonåring antog jag att jag skulle få barn, för det var så andra gjorde. Men jag kände aldrig starkt att jag måste bli förälder så när jag hörde om vilken klimatpåverkan det har att skaffa barn, hjälpte det mig att fatta mitt beslut, säger hon till Utrikesbyrån.

Och fortsätter:

– Inget jag gör kommer ha så stor påverkan på klimatet som mitt beslut att inte ha barn.

Kan minska utsläppen

Enligt en studie gjord av forskare från både Lunds universitet och University of Vancouver, är det största en människa kan göra för klimatet att välja att inte skaffa barn. Forskarna menar att beslutet att inte skaffa ett barn kan minska utsläppen med 58,6 ton koldioxid per år.