Filmen "Tillsammans" får en uppföljare – här är allt vi vet

Filmen "Tillsammans" från 2000 blev en riktigt succé på svenska bioduken. Men vad hände sen? Det får vi veta i uppföljaren "Tillsammans 99" som har premiär nästa år. Här är allt vi vet!

"Tillsammans"-gänget från inspelningen 2000.

Det var på "Film i Västs" årliga pressträff i Cannes som Lukas Moodyssons tillkännagav sin nya film Tillsammans. Den blev en stor succé bland publik och kritiker år 2000. Nu kommer uppföljaren, Tillsammans 99, som utspelar sig 1999, 24 år efter den första filmen.

När är premiär för Tillsammans 99?

Tillsammans 99 beräknas att ha biopremiär under 2023, oklart exakt när!

Vilka producerar filmen?

Tillsammans 99 spelas in i Västra Götaland under augusti och september. Filmen produceras av Memfis Film, Lars Jönsson och Anna Carlsten, i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. SF Studios hanterar nordisk distribution.

Vad kommer Tillsammans 99 handla om?

Tillsammans 99 berättar om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna…

Så säger Lukas Moodysson om filmen

– Tillsammans 99 ska bli världens sorgligaste komedi. Den ska handla om att bli gammal, blicka bakåt, ångra allt man gjort, eller ångra ingenting, ligga vaken på nätterna och sakna någon man inte träffat på tjugo år, längta tillbaka, längta framåt. Och om kollektivet det har krympt drastiskt, det är inte många som bor där nu. Nästan alla har gått skilda vägar. Vad har det blivit av dem? Har det gått bra eller dåligt? Vem är det som har blivit berömd och vem har hamnat på dårhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet eller är de döda? Äter Göran fortfarande gröt?, säger Lukas Moodysson, regissör, i en intervju.

Filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Lukas Moodysson, som hyllats för ikoniska filmer såsom Fucking Åmål (1998), Tillsammans (2000), Lilja 4-ever (2002), internationella filmen Mammut (2009) och Vi är bäst! (2013). Nyligen har Moodysson regisserat serien Gösta (2019) för HBO.

Detta är den elfte samproduktionen mellan Film i Väst och Lukas Moodysson: från kortfilmen Bara prata lite (1997) till senaste långfilmen Vi är bäst! (2013).

När börjar inspelningen av Tillammans 99?

I augusti startar den omfattande inspelningen av filmen i Västra Götaland, men redan nu är förberedelserna i full gång. Gustaf Hammarsten ( Thunder in My Heart, Brüno, Tillsammans ) återvänder i rollen som Göran, den i kollektivet som en gång mycket kretsade kring, och Shanti Roney ( Applause, Nymphomaniac: Vol 2, Vägen ut ) spelar kompisen Klasse. Övriga skådespelare kommer att kommuniceras i samband med produktionsstart.

– Underbart att fortsätta berättelsen kring Tillsammans-kollektivet. Humor och svärta och mycket känslor blir det även i denna film”, säger Lars Jönsson, producent på Memfis Film.