Här är skolorna som stänger när snöovädret drar in: "Besvärligt läge"

Till följd av det kalla snöovädret som väntas dra in över stora delar av norra Sverige har flera skolor tvingats stänga.

Flera skolor stänger när snöoväder väntas i stora delar av norra Sverige. Arkivbilder.
Flera skolor stänger när snöoväder väntas i stora delar av norra Sverige. Arkivbilder.

Hårda vindar, snö och regn väntas i stora delar av norra Sverige. I kommunerna Åre och Krokom stänger skolorna.

– Vi förväntar oss att det blir ett besvärligt läge, säger Peter Jonsson presskommunikatör på Trafikverket.

Varning på den näst högsta nivån

SMHI har utfärdat en orange varning, den nästa högsta nivån, för Lapplandsfjällen där man väntar mycket besvärligt väder med blåst och kraftigt snöfall.

– Det beror på ett omfattande lågtryck som ligger ute på Atlanten just nu. I Lapplandsfjällen kommer nederbörden falla mestadels som snö, ymnigt och ihållande i stora mängder. Det ska även blåsa och det väntas tillta under onsdagseftermiddagen, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

SMHI: Kan bli svårt att orientera sig

Lokalt kan det bli omkring tio minusgrader vilket i kombination med blåsten innebär risk för förfrysning, berättar Emma Härenstam.

– I samband med snöfall kan det även vara svårt att orientera sig. Egentligen bör man inte ge sig ut på fjället när det är en orange varning.

Uppmanar till försiktighet

För Ångermanland, stora delar av Västerbottens län, sydostligaste Norrbottens län och stora delar av Jämtlands län finns en gul varning för plötslig ishalka när morgonens snö under dagen övergår i regn som faller på kalla vägbanor. Det finns även risk för underkylt regn.

– Man bör tänka på att ta det försiktigt på vägarna. Även om termometern visar plusgrader i luften så kan vägbanorna ligga på minussidan, och underkylt regn kan förekomma även om det är plusgrader, säger Emma Härenstam.

Krokom och Åre stänger skolorna

På kalfjället i Jämtlands läns fjälltrakter varnar man för hårda vindar.

I Krokom stänger skolorna onsdag och torsdag och i Åre resten av veckan. Bara barn till föräldrar i samhällsviktig verksamhet kommer att erbjudas omsorg.

Väntas pågå till fredag

På Trafikverket rustar man för några arbetsintensiva dagar.

– Det stora problemet är att vi vet att det kommer att komma stora mängder nederbörd och att det kommer att blåsa mycket. Problemet är: Kommer det som regn eller som snö, eller både och? säger Peter Jonsson.

I Jämtlandsområdet har man satt in dubbla jourer för att kunna arbeta med halkbekämpning och snöröjning dygnet runt. Redan nu står fordon redo att salta och sanda vägar strategiskt utplacerade i närheten av backar och andra områden där man förväntar sig halka. Trafikverket har även tagit dit ett särskilt fordon som kan snöröja järnvägar.

– Det ser ut att kunna pågå ganska länge och snöa ganska ymnigt även över helgen. Så det är självklart en utmaning att ha personal och fungerande maskiner hela tiden. Men som det ser ut nu så har vi en god beredskap, säger Peter Jonsson.

Drabbar även Norge

Ovädret väntas pågå i varierande styrka till och med fredagen.

– På lördag ser vinden ut att lugna sig, men det kan fortsatt snöa en del, säger meteorolog Emma Härenstam.

Ovädret drabbar även Norge, där flera stora vägar och bergspass avstängda och färjetrafik påverkas. I Norge kallas ovädret Gyda, men i Sverige har det inte fått något namn.

– För vår del så behöver det vara stormvindar för att vi ska namnge. Så som det ser ut just nu så är det inget vi namnger här, säger Emma Härenstam.