Så mycket behöver din lön höjas för att klara inflationen

I takt med att inflationen stiger får många allt mindre pengar att leva på varje månad. Men hur mycket mer i lön behöver man för att klara av alla kostnader?

Hur mycket mer i lön behöver man för att klara av alla kostnader under rådande inflation?

Från att ha legat på en låg nivå de senaste åren har trenden nu vänt. Allt högre priser kräver också högre levnadskostnader. Så hur mycket skulle lönerna behöva höjas för att hänga med i samma takt som priserna på bland annat drivmedel, mat och el stiger?

– Det är en tuff situation för många, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till SVT.

Så mycket med behöver du i lön för att klara inflationen

Så hur mycket mer behöver man tjäna i månaden för att klara av rådande inflation?

Enligt sparekonomen skulle man behöva en löneökning på 7,2 procent för att klara inflationen så som den ser ut nu.

För en vanlig barnfamilj som bor i villa, har lån på tre miljoner kronor som kör en bil som drivs av bensin, skulle det betyda att det behövs en löneökning på 3 700 kronor i månaden. Då räknar man även in utgifter för mat, samt att familjen har en relativt hög elkostnad.

Räntan på lånet skulle öka med 11 000 kronor per år, bensinkostnaden med 8 000 kronor och elkostnaden med 20 000 kronor per år. Matkostnaden lär öka med 5 500 kronor per år.

Den totala summan blir då 44 500 kronor per år, vilket kräver en löneökning med 5 procent. Löneökningen på den genomsnittliga lönen har under de senaste åren legat på runt 2 procent.

Höjda löner kan leda till stigande inflation

Men att öka lönerna kan också leda till att inflationen fortsätter att stiga. Mer pengar i fickan betyder också mer pengar att spendera, vilket i sin tur leder till att efterfrågan ökar som resulterar i höjda priser – inflationen fortsätter då uppåt.

Källa: SVT