Fatimas son utsattes för rasism – familjen delar med sig på Instagram

Rasism är inte ovanligt i Sverige, vilket influencern Fatima Lima Vieiras man och son fick erfara. Nu delar de med sig av händelsen på Instagram.

Fatimas man och son upplevde rasism – nu delar de med sig på Instagram.

För några dagar sedan var influencern Fatima Lima Vieiras son, Eliyah, på en fotbollscup i Linköping tillsammans med sin pappa, Delcio. Helgen, som bara skulle vara fylld med fotboll och andra roligheter, slutade inte som de tänkt sig.

– Hur mycket man än förbereder, lär ut och lär in sig, så är man inte redo för vad som komma skall, skriver Fatima i ett inlägg på sin Instagram.

I inlägget återberättar hon händelsen utifrån det hennes man och son berättat för henne:

– Delcio och Eliyah har precis handlat gottis och ska tillbaka till sitt hotellrum. När en man helt oprovocerat skriker ut n-ordet till Delcio. Han gör konstiga grimaser och andra saker. Sedan säger han till sin son; ”-Titta min son, en ”n-ord”!” Och skrattar och gör ljud som ska vara nedlåtande.

Händelsen har väckt mycket känslor

Fatima skriver att hennes man, Delcio, inte är helt ovan vid liknande händelser:

– Men min man säger till mig att detta är något han är van med. Speciellt smygrasism.

Händelsen har uppmärksammats på flera håll på sociala medier och väckt mycket känslor. Människor är upprörda i kommentarsfältet, vissa skriver att alla måste börja agera – på riktigt – för att motverka rasism och några ställer sig frågan: “har vi inte kommit längre?”.

Rasistiska hatbrott dominerar statistiken i Sverige

Trakasserier som utgår ifrån en människas etnicitet är den mest förekommande formen av trakasserier och kränkningar för barn i årskurs 3-9 i Sverige, uppger organisationen Friends. Enligt Åsa Lindhagen, f.d. jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, dominerar rasistiska hatbrott i hatbrottsstatistiken och utgjorde 70 procent av de anmälda hatbrotten år 2018. Hon uppger också att diskriminering på grund av etnisk tillhörighet är en av de vanligaste grunderna för anmälda ärenden till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

"Jag trodde inte att vuxna kunde mobba varandra"

Det som Delcio och Eliyah fick vara med om, på öppen gata, en helt vanlig lördag i Linköping, är alltså tyvärr inte helt ovanligt i Sverige men ack så obehagligt och chockerande.

Fatima skriver att hon tror att Delcio var i chock och förträngde att Eliyah hörde och såg händelsen. När de kom tillbaka till hotellrummet pratade pappa och son om vad som hänt:

– Jag trodde inte att vuxna kunde mobba varandra, ska Eliyah ha sagt till sin pappa.

Något som också uppmärksammats och delats är en känslosam video som Fatima lagt upp på sin Instagram story. I videon berättar Eliyah om vad han och pappa Delcio varit med om och säger:

“Sen började hans barn skratta för pappas utseende och för vad han sa. Då var jag ganska ledsen och sur inombords.”

”Jag älskar dig”, säger Fatima till sin son i videon.

”Jag älskar dig också, och pappa och alla andra”, svarar Eliyah.