Checklista köpa lägenhet – artikel
1. Snöa inte in på ett specifikt område. Öppna ditt sinne och åk till ställen som du tror att du inte är intresserad av. Det kan faktiskt hända att du har missbedömt en stadsdel och därför missar din drömlägenhet.
2. Ta fram telefonen och fota lägenheten när du ändå är på plats. Det är lätt att glömma bort hur det egentligen såg ut när man kommer hem igen. Och mäklarens bilder visar inte alltid en sann bild av verkligheten…
3. Försök att tänka bort färgen på väggarna och hur golvet ser ut. Att måla om och byta golv behöver inte vara särskilt dyrt eller svårt och kan förändra ett rum helt och hållet.
4. Prova så att alla vattenkranar fungerar, öppna och stäng skåpluckor och kolla när vitvarorna senast byttes ut. Även om det är mindre fel så kan det bli dyrt i slutändan.
FORUM: ”Sälja och köpa lägenhet?”
5. Ser du in till grannarna? Då ser de troligtvis in till dig med. Både insyn och väderstreck är viktigare än du tror. Vissa gillar att vakna med solen i ögonen medan andra avskyr det.
6. Är utsikten från balkongen fantastisk? Kolla upp vad som är planerat i området de närmaste åren. Rätt som det är kanske du ser rätt in i ett nytt hus istället för en vacker vy över vatten och skog.
7. Ta även en titt på utrymmen som inte ligger i själva lägenheten. Hur stort är förrådet och hur långt bort ligger tvättstugan? Cykelrum och barnvagnsrum kan också vara intressant att veta om/var det finns.
8. Vad finns det för parkeringsmöjligheter i området? Finns det ett garage och hur mycket kostar det? Om du inte har bil är det bra att kolla hur långt det är till närmaste busshållplats eller liknande. Ta ett varv runt i området efter visningen så får du en känsla av hur det skulle vara att bo där.
FORUM: ”Vågar man köpa lägenhet - rädd för bostadsbubbla!”
9. Vad ingår egentligen i månadsavgiften? Saker som el, vatten, bredband och tv kan göra att den totala månadskostnaden blir högre än vad du har tänkt dig.
10. En viktig sak är att ta reda på hur föreningens ekonomi är. Det är nämligen det som styr hur hög månadsavgiften på lägenheten blir. En smart grej är att läsa föreningens årsredovisning och ringa någon i styrelsen som kan berätta om det är något på gång som man bör känna till. Fråga också hur stor föreningen är – om det är få lägenheter i föreningen är det också färre som är med och betalar om något händer.
11. Redan innan visningen kan du fundera på vad som vanligtvis stör dig. Ogillar du bilar och tågtrafik? Eller vill du absolut inte ha lekplats utanför fönstret? Tänk på att olika ”störningsmoment” kan variera över dygnet och årets alla årstider.
FORUM: ”Köpa lägenhet ensam, kan jag få lån?”
12. Väg fördelar och nackdelar mot varandra. En lägenhet är sällan helt perfekt så tänk på vad som är viktigast för dig. Kan du leva med att köket är litet om du har en stor uteplats?
13. Om du hittar något som du verkligen är intresserad av kan du be om en extra visning. Det är lätt att missa någonting första gången du är där tillsammans med massa andra spekulanter.
14. Våga fråga! Ingen fråga är för dum och det går alltid att ringa mäklaren efter visningen om det dyker upp några oklarheter. Det är inte billigt att köpa en bostadsrätt så det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.
15. Sist men inte minst, gå på många visningar! Ta inte första bästa, det är när du börjar jämföra olika lägenheter med varandra som du vet vilken som verkligen är bäst för dig.
Källor: Boupplysningen, Hemverket och SBAB