Avslöjandet: Barnprogramledaren är rösten bakom “Siri”

Har du någonsin undrat vem det är som gör rösten till den berömda röstassistenten "Siri"? Nu är det avslöjat!

Sara Edwardsson är rösten bakom den första svenska "Siri"-rösten. Sara Edwardsson har bland annat skrivit bokserien "Barnen på Skräckis" tillsammans med Ylva Hällen, till höger i bild.

Under tisdagen publicerade Mauri Hermundsson, 26, en ny video på sin youtube-kanal “Mustiga Mauri” med namnet: “Mauri möter: Sveriges mest kända röst”. Och vem är det som dyker upp där? – Jo, det är ingen mindre än skådespelaren och programledaren Sara Edwardsson, 50, även känd som “Bolibompa-Sara” och “Supersnällasilversara”.

"Så jävla starkt"

Videon inleder med att Mauri låter sin dator spela upp ett ljud som den röststyrda assistenten och mycket kända, “Siri”, läser upp.

“Hej, hur är läget?” säger “Siri”.

– Jo, tack. Det känns ganska bra. Jag har haft en bra dag. Hur mår du? svarar Sara Edwardsson.

– Det här är så jävla starkt, säger Mauri.

Barnprogramledaren är rösten bakom "Siri"

Saras röst finns lite överallt: i växeln, bilen, datorn och i telefonen. Men hon finns också på fler ställen. Hon går bland annat att hitta i ett flertal av SVT:s populära barnprogram: "Bolibompa", "Draken och Prinsessorna" och "Supersnällasilversara och Stålhenrik" – för att nämna några. Hon har även skrivit barnbokserien “Barnen på Skräckis” tillsammans med programledarkollegan Ylva Hällen.

Nu avslöjar hon att det är hon som är den första svenska rösten bakom “Siri”.

– Jag åkte hit i en Mercedes-Benz-taxi och där var jag i hans navigator, berättar hon i videon och tillägger:

– Det var lite fett.

Läs mer: 8 saker du inte visste om nya Bolibompadraken

"Jättekonstigt"

Sara berättar att den talsyntesen som hon läste in fick namnet “Alva”, men den byttes ut som standard för några år sedan. Men hennes röst går fortfarande att hitta bland de “voiceovers” som finns att välja bland.

För några år sedan, när Sara skulle gå till en efterfest, tog hon hjälp av GPS:en i sin telefon för att hitta dit. Då fick hon en chock – det var hennes egen röst som beskrev vägen för henne själv.

– Det var jättekonstigt, säger hon.

I videon beskriver hon också vilka metoder hon använde sig av när hon spelade in den monotona assistentröst.

– Allt måste finnas, säger Sara Edwardsson och fortsätter:

– Det gäller även alla ljudkombinationer. Alla möjliga sätt ett ord kan sluta på, eller en mening.

Läs mer: Så mycket tjänar barnprogramledaren Markus Granseth

Fick en engångssumma

Hon berättar också att det hela var ett jobb på cirka två veckor. Hon tillägger att hon fått betalt i en engångssumma. Hon får alltså inte betalt om till exempel ett företag köper in hennes röst. Istället är det ett mjukvaruföretag som får betalt för de licenser av Saras röst som de säljer vidare till de som vill ha just hennes talsyntes.

– Plötsligt har de sålt den till Apple, Google eller till Volvo eller vilka det nu än är. Och då har jag ingen aning om det, säger Sara Edwardsson.