En del KAN faktiskt inte amma

AMNINGS-PROBLEM: Det finns ett par fysiska orsaker som gör att en del kvinnor inte kan amma sitt barn. Foto: Colourbox
AMNINGS-PROBLEM: Det finns ett par fysiska orsaker som gör att en del kvinnor inte kan amma sitt barn. Foto: Colourbox

– En del kvinnor kan uppleva fysiska orsaker som gör det omöjligt för dom att amma, men det är väldigt ovanligt, förtydligar läkare och medicinsk rådgivare Solveig Thorp Holmsen.

– Dessa fysiska orsakerna är avsaknad av- eller skadad körtelvävnad i brösten, avsaknad av bröstvårtor och avsaknad av utförselgångar, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 14 myter och sanningar om amning

Producerar lite mjölk

Hormonförvirring och andra sjukdomar som ger nedsatt mjölkproduktion är enligt Thorp Holmsen däremot mer vanligt.

– Dessa kvinnor kan amma, men ofta inte fullamma. En del kan producera mer mjölk om de får bra vägledning i amningsställning och sugtag. Samt att de lägger barnet till bröstet ofta.

– Delamning är bättre än ingen amning, både för barnet och kvinnan själv, tillägger hon.

Många kvinnor missförstår nyföddas behov av att äta ofta. De tror att barnet inte får tillräckligt med mat och det skylls på att de producerar för lite mjölk. Detta är en av de viktigaste orsaker till att kvinnor slutar att amma.

Ovanliga orsaker till att kvinnor inte kan amma:

  • Hormonella orsaker, som t.ex. beror på låg ämnesomsättning.
  • Rester av moderkakan som hämmar hormonproduktionen och därmed mjölkproduktionen.
  • Mediciner, som t.ex. en del p-piller.
  • Stor blödning efter förlossningen som påverkar hypofysen och som stör de mjölkproducerande hormonerna.
  • Sjukdomar, som t.ex. insulinbehandlad diabetes och högt blodtryck.
  • För lite bröstkörtelvävnad, t.ex. på grund av bröstförminskning.

Får fel information från läkarna

En del kvinnor får besked om att sluta amma på grund av att de behöver äta mediciner. Solveig Thorp Holmsen berättar att det ofta är fel.

– De allra flesta mediciner kan användas under amningen, det är bara tal om några få som inte ska användas av ammande. Många kvinnor för höra att dom ska avsluta amningen eller ta amningspaus medan de använder medicinen, utan att det är nödvändigt, säger hon.

Om kvinnan är osäker kan man fråga om läkemedelsanvändning på apoteket. Läkare, sjuksköterska och barnmorska ska också ha kunskap, men här upplever Thorp Holmsen dessvärre att kunskapen hos läkarna ofta brister.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga amningsproblem

Skador efter bröstoperation

I ovanliga fall kan även operationer i brösten leda till att nerver blir skadare. Detta kan ge problem med utdrivningsreflexen och göra det svårt för kvinnor att amma.

– Har man opererat in silikon eller andra proteser kan man få sämre lagringskapacitet och behöver amma ofta för att producera tillräckligt med mjölk. Det vanligaste om en kvinna inte producerar tillräckligt med möjlk, är att barnet läggs till bröstet för sällan och att det inte tömmer bröstet bra nog på grund av problem med sugtag och amningsställning, säger Thorp Holmsen.