Gravid och singel

Gravid singel vit tröja
Gravid singel vit tröja

Du är gravid men statusen är singel. Det kan finnas många orsaker till att man blir ensam i föräldraskapet. Oavsett, vissheten om en graviditet för ofta med sig en blandning av olika känslor och reaktioner. För vissa var graviditeten oplanerad. Du kan ha fått både positiva och negativa reaktioner från de runt omkring – man ska ta på allvar att man påverkas av andras reaktioner.

Att ta ståndpunkt i förhållande till graviditeten kan bli extra jobbigt om du och fostrets biologiska pappa inte är eniga om valet. Kanske är du ännu så tidigt i graviditeten att du fortfarande står inför det stora beslutet. Kom då ihåg att du är den som har den avgörande stämman.

Prata med någon som kan vara neutral. Någon som inte är känslomässigt involverad i situationen. Det är bra att prata med sin mamma eller väninna, men för dem kan det bli svårt att inte associera situationen med sig själva. Du måste tänka efter hur det känns för dig att du är gravid. Skulle du hellre vilja fortsätta livet så som det har varit, eller känner du att du hellre vill fullfölja detta med allt som det innebär? Prata med någon – det är viktigt!

Att vara singel när man är gravid kan sätta igång många tankar du inte har om du är i en etablerad relation. Kommer jag att klara av detta själv? Vad med ekonomin, studier och jobb? Kommer barnet få det bra med bara en förälder eller kommer delad vårdnad med pappan finnas som alternativ? Några tampas med kärlekssorg utöver alla dessa andra frågor. Då kan det vara svårt att hitta utrymme för att njuta av sin graviditet och det kommande barnet.

Oavsett vilket slags förhållande du har till barnets pappa är det viktigt att tänka på att en dag måste ni ta ett beslut om hur ni ska förhålla er till varandra och hur ni ska lösa uppdelningen av föräldraansvaret. Då är det bra att ha ett någorlunda ordnat förhållande till varandra. En del av tjejerna jag har mött genom Amathea säger att det är väldigt orättvist att mannen som inte ville ha barnet och som inte har ställt upp under graviditeten plötsligt ska ha rätt att få delad vårdnad om barnet. Känslan är förståelig men då är det viktigt att du som mamma tänker att det är barnet som har den rättigheten – inte du och barnets pappa. Finns det något som tyder på att det inte skulle vara bra för barnet att umgås med sin pappa bör du vända dig till socialtjänstens familjerätt eller en advokat.

Vad som bekymrar dig, eller inte, kommer an på vilken situation du är i. Vill fostrets pappa ha något med dig och barnet att göra? Har han tydligt sagt att detta är ditt val och ditt ansvar? Är pappan arg på dig för att du väljer att fullfölja graviditeten? Eller är finns han där för dig som vän? Har du ett nätverk som stöttar dig?

Vissa tycker inte att det är ett problem att vara singel med barn- kanske var det du som avgjorde att du ville klara detta bäst själv - medan andra tycker att det känns väldigt jobbigt. Olika kvinnors historier ser olika ut.

Om ditt nätverk är litet så finns det andra som kan stötta och vägleda dig. Mödravården är ett ställe alla gravida kvinnor kommer i kontakt med. Hos barnmorskan får du massor av nyttig information, och hon följer din och ditt barns hälsa. Berätta för henne hur du mår. En bra barnmorska är inte endast där för att väga och mäta er fysiska hälsa utan också för att finnas där som någon du kan bolla jobba känslor och tankar med. Om din barnmorska inte verkar ha tid att lyssna på dig, be att få träffa en ny barnmorska.

På Mammasidans forum kan du lära känna andra som går igenom liknande saker under graviditeten.

Du har kanske har tänkt på vem som ska vara med på förlossningen? Kom ihåg att det är du som ska välja. Kan hända att du inte vill ha med någon du känner. Kanske en doula som kan vara med och stötta skulle vara ett bättre val? Din medföljare bör vara någon som du kan känna dig helt och hållet trygg med. En som vet vad du vill och behöver och som kan vara språkröret mellan dig och personalen på förlossningsavdelningen. Det kan hjälpa att skriva ett förlossningsbrev inför förlossningen, gärna tillsammans med din medföljare så att hon/han vet vad du önskar dig. Prata med din barnmorska om det här eller ta kontakt med www.doula.nu för att hitta en doula.

Tänk efter hur du vill att din förlossning ska vara. Det är ju inte alltid så att planen kan följas till punkt och pricka – kanske går förlossningen jätte fort eller barnmorskan måste ta andra beslut än de du önskat med hänsyn för vad som är säkrast för dig och ditt barn. Men att skriva en förlossningsplan och prata om det gör att du förbereder dig mentalt för det som ska ske. Ge det till din barnmorska så att hon kan skicka det till din förlossningsavdelning i god tid innan din förlossning startar så att den barnmorska som sedan ska ta emot dig hinner läsa igenom din plan.

I mitt jobb i Amathea möter jag varje dag kvinnor som har blivit oplanerat gravida eller är singelmammor. Härliga och starka allihopa! Det betyder att du är en av många. I vår mamma- och barn grupp finns tjejer/kvinnor från under 18 års ålder till bra över 40. Det är viktigt att dela sina tankar med någon. Och gärna någon som förstår vad du pratar om för att de själva går- eller har gått igenom en liknande situation.

Oavsett vilka val du gör - lycka till nu och i framtiden!